Geleneksel Arabaşı şöleninin 5'incisi düzenlendi

Çerkezköy Yozgatlılar Kültür ve Dayanışma Derneği'nin geleneksel olarak her yıl düzenlediği Arabaşı şöleninin bu yıl 5'incisi yapıldı. Davetlilere Yozgat'a özgü ArabaşÄ?

GÜNDEM 10.01.2022 14:43:00 0
Geleneksel Arabaşı şöleninin 5

Veliköy Düğün Salonu’nda önceki gün 19.00-23.00 saatleri arasında düzenlenen Arabaşı Şölenine; Tekirdağ Valisi Aziz Yıldırım, Çerkezköy Kaymakamı Murat Duru, AK Parti Tekirdağ İl Başkanı Mestan Özcan, İl Başkan Yardımcısı Akın Yılmaz, AK Parti Çerkezköy İlçe Başkanı Kamil Çetintaş, MHP Çerkezköy İlçe Başkanı Ahmet Aydeniz, İYİ Parti Çerkezköy İlçe Başkanı Yasemin Altın Erseçkin, MHP Kapaklı İlçe Başkanı Çağlar Bütün, siyasi parti temsilcileri, STK temsilcileri, Çerkezköy ve bölgede yaşayan Yozgatlılar katıldı.

 

 

“SİYASİ EMELLER DIŞINDA KİMSENİN UĞRAK YERİ OLMAMIŞ”

 

Çerkezköy Yozgatlılar Kültür Yardımlaşma ve Dayanışma Derneği Başkanı Emin Sungur, “Yozgat; Anadolu’nun tam merkezi, siyasi emeller dışında kimsenin uğrak yeri olmamış, elindeki imkanlar alınarak tarih boyunca kendisine bağlı olan illerin ilçesi pozisyonuna düşürülen, buna rağmen devletine asi durmayan, devletin ve milletin başı dara düştüğü zaman ‘vatan sağ olsun’ nidalarının ilk yükseldiği yer, nüfus kayıtlarına göre Türkiye’nin en çok şehit vermiş ili, yiğitlerin harman olduğu diyardır. Yozgat yöremize ait Arabaşı çorbamızın ikram edildiği etkinliğimizde sizleri aramızda görmekten mutluluk duyuyoruz. Hoş geldiniz sefalar getirdiniz” dedi. Arabaşı çorbası hakkında bilgi de veren Sungur, “Yemeğimiz yörük yemeğidir. Türkmen beylerinin misafir ağırlamak için yaptıkları yemektir. Yozgat’ımıza aittir ve patenti de alınmıştır. Bu akşam etkinliğimize katılan herkese de ayrı ayrı çok teşekkür ediyorum” şeklinde konuştu.

 

 

“YOZGAT BU ÜLKEDE EN FAZLA ŞEHİT VEREN MEMLEKETTİR”

 

Daha sonra İYİ Parti Çerkezköy İlçe Başkanı Yasemin Altın Erseçkin ve MHP Çerkezköy İlçe Başkanı Ahmet Aydeniz, teşekkür konuşması yaptı. Ardından söz alan AK Parti Tekirdağ İl Başkanı Mestan Özcan, “Yozgatlılara ‘nerelisiniz?’ diye sordukları zaman; ‘yiğidin harman olduğun yerdeniz’ diye cevap veriyorlar. Türkiye’de kahramanlık öykülerinin yazıldığı Anadolu’nun birçok kenti vardır. Bu şehirlerin isimleri de kahramanlık hikayelerinden sonra değişmiştir. Yozgat bu ülkede en fazla şehit veren memlekettir. Allah hepsinden razı olsun. Bizler AK Parti teşkilatları olarak Yozgatlılara kucak açarak bu havayı solduğumuz için kendimizi mutlu hissediyoruz. Gastronomi hizmetkarıyız. Ben de restoran işiyle uğraşıyorum. Yemiş olduğumuz Arabaşı çorbasını da çok tuttum. Kim yaptıysa kendisine teşekkür ediyorum” ifadelerini kullandı.

 

 

“ANADOLU KÜLTÜR COĞRAFYASIDIR”

 

Çerkezköy Kaymakamı Murat Duru da, Çerkezköy’ün Türkiye’nin özeti olduğunu belirterek, “81 ilden gelen vatandaşlarımız, Çerkezköy’de uyum içerisinde birlik ve beraberlik içinde yaşamaktadır. Bu güzide topluluğa kaymakamlık yaptığım ve hizmetkarı olduğum için mutlu olduğumu ifade etmek istiyorum. Anadolu kültür coğrafyasıdır. Kültürlerimizi gittiğimiz yerlerde yaşatmamız açısından önemli bir durum arz ediyor. Arabaşı da kültürümüzün ayrılmaz parçalarındandır. Arabaşı geleneğini Çerkezköy’de yaşattığınız için teşekkür ediyorum. Bu etkinlikte emeği geçenlere de çok teşekkür ediyorum” ifadelerini kullandı.

 

 

“GRİP VE NEZLENİN BÜYÜK İLACI”

 

Tekirdağ Valisi Aziz Yıldırım da, İç Anadolu’da Arabaşı’nın soğuk kış gecelerinin güzel bir adeti olduğunu ifade ederek, “Arabaşı çorbası grip ve nezlenin büyük ilacıdır. Arabaşı çorbası ayrıca gastronomide çok önemlidir. Yozgat’ta görev yaparken bu çorbanın altın madalya aldığını biliyorum. Lezzeti hala damağımızda. Arabaşı çorbasını yapanlara teşekkür ediyorum. En son birlikte 2019 yılında içmiştik. Pandemi nedeniyle de 2020-2021 de bu programı yapamamıştınız. Ayrıca pandemi de bitmedi. Lütfen maske ve mesafeye dikkat ediniz. Bunlar önemlidir. 2022 yılının herkese hayırlı olmasını diliyorum” ifadelerini kullandı. Etkinlikte davetlilere soğuk hamur ile birlikte yenilen yöresel “Arabaşı” ikram edilirken, Yozgat yöresine ait şarkılar da geceye renk kattı.  

 

 

Haber / Buse SERİN