Batı Trakya Gecesi düzenlendi

Trakya Üniversitesi Dış İlişkiler Uygulama ve Araştırma Merkezi'nin organizasyonu ile Batı Trakya Gecesi düzenlendi. Edirne İl Göç İdaresi Müdürü Musa Aşılıoğlu, "19. ve 20. yüzy?

GÜNDEM 10.12.2021 17:35:00 0
Batı Trakya Gecesi düzenlendi

Batı Trakyalı öğrenciler tarafından gerçekleştirilen gecede Saygı Duruşu ve İstiklal Marşı’nın okunmasının ardından Trakya Üniversitesi tanıtım filmi izlendi. Etkinliğe video mesaj gönderen Gümülcine Türk Gençler Birliği Başkanı Sedat Hasan, İskeçe Türk Birliği Başkanı Ozan Ahmetoğlu ve İskeçe Müftüsü Ahmet Mete’nin videoları ekrana yansıtıldı. Gümülcineli olan ve Trakya Üniversitesinde Konservatuar eğitimi alan Metin Ali ve Güzel Sanatlar Topluluğu Başkanı Batuhan Hasan, gecenin düzenlenme sürecini anlatarak bu süreçte yer alanlara teşekkür etti.

 

“HEPİMİZİN VE İNSANLIĞIN SORUNU”

 

Balkanlarda köklü bir Türk varlığının olduğunu dile getiren Edirne İl Göç İdaresi Müdürü Musa Aşılıoğlu, “Bugün dünyanın 191 ülkesinden 5 milyona yakın göçmen statüsündeki insanı, topraklarında barındıran bir devlet olarak bu konunun veya böyle buluşma günlerinin anlam ve önemini en iyi bilenlerdeniz. Batı Trakya’daki Türk varlığımızın tarihi çok eskidir. 19. ve 20. yüzyıllardaki savaşlarla sınırlar yeniden çizilmiş olsa da Balkanlardaki Türk varlığı yok olmamıştır. Maruz kaldıkları dini, siyasal ve kültürel baskılara rağmen Batı Trakya’daki Türkçe konuşan toplum, kültürel değerlerinden hiçbir zaman vazgeçmemişlerdir. Batı Trakya Türklüğünün sorunları hepimizin ve insanlığın sorunudur” dedi.

 

“2023 YILI HEDEFİMİZ 10 BİN ÖĞRENCİ”

 

Balkanlar ve Batı Trakya’nın önemine yer veren Trakya Üniversitesi Rektör Yardımcısı ve Dış İlişkiler Uygulama ve Araştırma Merkezi Müdürü Prof. Dr. Murat Türkyılmaz, yaklaşık 6 bin uluslararası öğrencinin Trakya Üniversitesinde öğrenim gördüğünü, 2023 yılı hedefinin 10 bin olduğunu ifade etti. Prof. Dr. Türkyılmaz “2016’da yaklaşık 1500 uluslararası öğrencimiz vardı. Şu an 6 binlere yaklaştı. 2023 yılı için koyduğumuz 10 bin uluslararası öğrenci hedefimize oldukça yaklaştık. Pandemi bizi biraz geri itse de inşallah bu hedefe en kısa zamanda ulaşacağız” şeklinde konuştu.

 

“ÇOK BÜYÜK BİR ZENGİNLİK”

 

Trakya Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Erhan Tabakoğlu, üniversite okuyan uluslararası öğrenciler arasında çok sayıda Batı Trakyalı öğrenci olduğu vurgulayarak, “Balkanlardan en çok uluslararası öğrencisi olan üniversiteyiz Türkiye’de. Şu an 1.150 Batı Trakyalı öğrencimiz 831 mezunumuz var. Burada sadece Batı Trakyalı öğrenciler değil; Makedonya’dan, Kosova’dan, Arnavutluk’tan, Romanya’dan ve 84 ülkeden gelen öğrencilerimizle ülkemizin evlatları bir arada. Bu da çok büyük bir zenginlik” ifadelerini kullandı.

 

DR. SADIK AHMET MARŞI DİNLENDİ

 

Açılış konuşmalarının ardından Batı Trakyalı Öğrenciler Birliği üyesi öğrenciler Emre İsmail ve Duygu Küçükamet Batı Trakya sunumunu gerçekleştirdi. Sunumun ardından Eğitim Fakültesi Müzik Öğretmenliği Öğrencisi Batuhan Hasan tarafından hazırlanan Dr. Sadık Ahmet Marşı dinlenerek Trakya Üniversitesi Devlet Konservatuarı Öğrencileri Müzik Grubu ve Güzel Sanatlar Topluluğu Müzik Grubu tarafından hazırlanan müzik dinletisinin ardından program, Rektör Prof. Dr. Erhan Tabakoğlu ile Rektör Yardımcısı ve Dış İlişkiler Uygulama ve Araştırma Merkezi Müdürü Prof. Dr. Murat Türkyılmaz’a plaket takdimiyle sona erdi.

 

Haber / İrem BANÇO