Toplu iş sözleşmesi görüşmelerinde arabulucu dönemi başladı

Türk Metal ile Türkiye Metal Sanayicileri Sendikası (MESS) arasında 12 Ekim'de başlayan grup toplu iş sözleşmesi müzakerelerinde beşinci oturum bugün MESS Merkez Bürosu'nda yapıldı. Yapılan müz

GÜNDEM 7.12.2021 17:41:00 0
Toplu iş sözleşmesi görüşmelerinde arabulucu dönemi başladı

Türk Metal-MESS müzakerelerinde uyuşmazlık tutanağının tutulmasının ardından süreçle ilgili açıklama yapan Türk Metal Sendikası Çerkezköy Şube Başkanı ve Türk-İş Tekirdağ İl Temsilcisi Murat Koçak, MESS’in ilk 6 ay için yüzde 12, diğer altı aylar için ise enflasyon oranındaki teklifinin sendika tarafından kabul edilmediğini belirtti.

 

75 MADDE VE 2 YÖNETMELİKTE ANLAŞMA SAĞLANAMADI

 

Türk Metal Sendikası ve Metal Sanayii İşverenleri Sendikası MESS arasında 12 Ekim’de başlayan Grup Toplu İş Sözleşmesi görüşmelerine, bugün MESS Genel Merkezi’nde devam edildiğini belirten Koçak, “Toplu iş sözleşmesi görüşmelerinde bugüne kadar yapılan 5 oturumda, 49 madde kabul edildi, 75 maddede ve sözleşmenin eki niteliğindeki 2 yönetmelikte ise anlaşma sağlanamadı. Anlaşma sağlanamayan maddeler arasında ücret artışına ilişkin maddeler ve sosyal haklara bağlı olan parasal maddeler başta geliyor” dedi.

 

UYUŞMAZLIK TUTANAĞI TUTULDU

 

Türk Metal Sendikası’nın, bugüne kadar yürütülen bütün sözleşme müzakerelerinde olduğu gibi, bu sözleşme sürecinde de sosyal diyalog anlayışıyla hareket ettiğini, çalışma barışını bozucu uzlaşmaz bir tavır ortaya koymadığını belirten Koçak, “Türk Metal, sözleşmenin masada bitirilmesi için elinden gelen çabayı ortaya koydu. Ancak Sendikamızın bu duyarlı ve yapıcı yaklaşımı karşısında, ne yazık ki muhatabımız olan MESS 7 Aralık’ta yapılan oturumda sendikamızın kabul edemeyeceği bir ücret artışı teklifinde bulundu. Sendikamızın teklifine karşılık ilk 6 ay için yüzde 12, diğer 6 aylık periyotlar için enflasyon oranında artış önerdi. Sosyal haklara ise 1. yıl için yüzde 19,25, 2. yıl için de enflasyon oranı kadar artış teklif edildi. Türk Metal Sendikası, sergilenen bu uzlaşmaz tutum nedeniyle sözleşme masasını terk etti, uyuşmazlık tutanağını tutarak arabulucu sürecini başlattı” diye konuştu.  

 

 

“TÜRK METAL YASAL VE MEŞRU EYLEMLERİ ORTAYA KOYMAKTAN ÇEKİNMEYECEKTİR”

 

Ülkemizin bir ekonomik krizden geçtiğinin, dövizdeki dalgalanmalar ve artan enflasyon karşısında hayatın her geçen gün pahalandığının, başta ücretliler olmak üzere halkın geçim sıkıntısı yaşadığının bilincinde olan Türk Metal Sendikası’nın böyle bir dönemde metal işçilerine reva görülen bu teklifi ve çalışma barışını ortadan kaldırmayı amaçlayan bu yaklaşımı kabul etmediğini ifade eden Murat Koçak, “Sendikamız buna karşı tavrını açıkça ortaya koydu. Türk Metal Sendikası, üyelerinin sendikamıza emanet ettiği alın terlerine halel getirmemeye, emeğin hak ve özgürlüklerinden ve çalışma yaşamında hak ve adaletten taviz vermemeye kararlıdır. Türk Metal, MESS’in uzlaşmaz tutum ve yaklaşımına karşı, yasal ve meşru eylemleri ortaya koymaktan çekinmeyecektir. Türk Metal Sendikası, bundan sonraki süreçte etkili ve yaygın eylemlerinin sonuç alınıncaya kadar artarak devam edeceğini üyelerimize ve kamuoyuna ilan etmektedir” dedi.

 

Haber / Gülveren ALTUNOĞLU