'On Kişiydiler' sanatseverlerden büyük beğeni topladı

Çerkezköy Belediyesi Kültür ve Sosyal İşler Müdürlüğü'nün kültür sanat etkinlikleri Aralık ayı programı kapsamında Atatürk Kültür Merkezi'nde sahnelenen ve Türk sinemasının m?

GÜNDEM 4.12.2021 13:51:00 0

Çerkezköy Belediyesi’nin ev sahipliğinde Cuma günü saat 20.00’de sahnelenen 2 perdelik oyunu; Çerkezköy Belediye Başkanı Vahap Akay, eşi Güliz Akay, Belediye Başkan Yardımcısı Nedim Yılancı, Türk Kızılayı Çerkezköy Şube Başkanı ve AK Partili Belediye Meclis Üyesi Hasan Karaca, Çerkezköy Şoförler ve Otomobilciler Esnaf Odası Başkanı Mustafa As, CHP Tekirdağ İl Başkanı Şener Zeynel Saygın, CHP İl Kadın Kolları Başkanı Nurten Yontar, kamu kurum ve kuruluşlarının temsilcileri, siyasi parti temsilcileri ve tiyatroseverler izledi. Oyunu izlemek için gelen oyuncuların HES Kodları kontrol edildikten sonra salona alındı.

 

YER BULAMAYANLAR MERDİVENLERDE İZLEDİ

 

Çerkezköylü tiyatroseverler tiyatro oyununa yoğun ilgi gösterirken, 750 kişilik salonda oturmaya yer bulamayanlar, belediyenin verdiği minderlerden alarak oyunu merdivenlerde izledi.

 

 

TÜRK SİNEMASININ MÜTEVAZI JÖNÜ BAŞROLDE

 

Eserleri toplam 45 dile çevrilmiş ve Shakespeare’dan sonra en çok satan yazar olan, polisiye roman türünün önemli isimlerinden Agatha Christie’nın eserinden tiyatroya uyarlanan, yönetmenliğini Burak Karaman’ın yaptığı, ünlü sanatçı Ediz Hun’un başrolünde olduğu tiyatro oyunu Çerkezköylü tiyatroseverlerin beğenisini kazandı.

 

 

ON GİZEMLİ KİŞİ

 

Eski Türk filmlerinin vazgeçilmez jönü Ediz Hun, oyunun en kritik karakteri olan Yargıç Wargrave ile sanatseverlerin karşısına çıkarken, Özdemir Çiftçioğlu ‘General Macarthur’, Oya İnci ‘Emily Brent’, Hakan Akın ‘Doktor Armstrong’, Fatih Gülnar ‘Eski Polis Bay Blore’, Ozan Altuntaş ‘Anthony Marston’, Cengiz Eşiyok ve Ilgın Angın ‘Hizmetçiler Bay ve Bayan Rogers’, Pelin Turancı ‘Vera Claythorne’ ve Savaş Özdural ise ‘Yüzbaşı Philip Lombard’ rolü ile tiyatroseverlerin karşısına çıktı.

 

TİYATROSEVERLERDEN KATİLİ BULMALARI İSTENDİ

 

Oyuna başlamadan önce yapılan anonsla 10 kişinin içerisinden bir kişinin katil olduğu belirtilerek tiyatroseverlerden katili bulmaları istendi.

 

 

OYUNUN KONUSU

 

Birbirlerinden gizledikleri korkunç sırları olan 10 kişi, Zenci Adası’ndaki ıssız bir malikâneye davet ediliyor ancak malikâneye giden 10 kişiyi bir sürpriz bekliyor. Ev sahibini bulamıyorlar. Geçmişlerinde karanlık sırları olan 10 kişi adada mahsur kalıyor. Konuklar bir süre sonra gizledikleri sırları ve işledikleri cinayetleri birbirlerine anlatıyor ve anlattıktan sonra teker teker ölmeye başlıyorlar. Duvarda yazılı olan şiirde 10 kişinin teker teker çeşitli sebeplerle öleceğinin mesajı verilirken, duvarda asılı olan tablodaki 10 küçük zenci de ölen her oyuncunun ardından alındı. Merak öğesinin ağır bastığı oyunda katili bulmaya çalışan seyirciler, ipuçlarını izleyerek ve şiirden yola çıkarak bir sonraki ölecek olan karakterin kim olduğunu da çözmeye çalıştı.

 

 

KATİL ŞAŞIRTTI

 

Oyunun sonunda katil çıkan Türk sinemasının önemli ismi Ediz Hun, son olarak bileklerini kesmesin için psikolojik baskı yaptığı Vera Claythorne rolündeki Pelin Turancı’nın yanına gelerek, can çekişmekte olan kadına her şeyi en baştan itibaren planladığını itiraf ederek, “Her şeyi adaleti sağlamak için yaptım. Hepiniz suçlusunuz ve ölmeyi hak ettiniz. Ben de dahil. Sizi öldürdükten sonra kendimi de öldüreceğim. Bu ıssız adada 10 tane ceset bulacaklar ama kimin yaptığını asla anlamayacaklar. Dahi bir plan değil mi? Ben kimine göre bir şeytan kimine göre de adaleti sağlayan biri olabilirim. Çok hastayım, kanser bütün vücuduma yayılmış durumda ve sadece birkaç ay ömrüm kaldı. Bunu öğrenince beni uzun süredir rahatsız eden bir durumu çözme kararı aldım. Yargıç olduğumu öğrendiklerinde insanların içindeki adalet duygusu ortaya çıkıyor ve bana kimseye anlatmadıkları şeyleri anlatabiliyorlar. Yıllar içinde farklı kimseler bana kanıtlanamamış 9 ayrı cinayet vakası anlattı. İnsanların yaptıkları kötülükler sonsuza kadar saklı kalmıyor. İşte ben tam olarak burada devreye giriyorum” dedi ve tabancayı kafasına doğrultup kendisini de öldürdü.

 

BİRÇOK MESAJ VERİLDİ

 

Birçok mesajın izleyenlere verildiği oyunda ana mesaj ise, ‘Kötüler yaptıklarının bedelini er ya da geç öder’ oldu.

 

“79 YAŞINDA TİYATROYA BAŞLADIM”

 

Oyunun sonunda oyunculara teşekkür eden ve ünlü sinema oyuncusu Ediz Hun’a çiçek takdim eden Belediye Başkanı Vahap Akay, “Ne iyi ettiniz de geldiniz. Çok güzel bir geceydi. Neşe kattınız, heyecan kattınız ve salonu tıklım tıklım doldurdunuz. Çok teşekkür ederim” dedi. Ediz Hun da, “Ben de sizlerin huzurunda bulunuyor olmaktan çok büyük bir mutluluk duyuyorum. 79 yaşında tiyatroya başladım şimdi 81 yaşındayım. Hepinize çok teşekkür ediyorum” dedi.

 

Haber / Buse SERİN