Milletvekili Gaytancıoğlu: Destekler zamanında ödenmelidir

Cumhuriyet Halk Partisi Edirne Milletvekili Okan Gaytancıoğlu, "Nasıl gecikmiş adalet, adalet değilse; zamanında ödenmeyen destek de destek değildir. Desteklemeler zamanında ve gerçekten olması gerektiği kadar Ã?

GÜNDEM 24.11.2021 15:35:00 0
Milletvekili Gaytancıoğlu: Destekler zamanında ödenmelidir

Cumhuriyet Halk Partisi Edirne Milletvekili Okan Gaytancıoğlu yaptığı açıklamada dövizdeki belirsizlik ve enflasyon beklentisinin tarım makinelerinin satışlarını durdurduğunu belirterek “Tarım ve Orman Bakanlığının desteklemelerini de enflasyon canavarı yok ediyor.  Son yıllarda Bakanlık tarımda kullanılan alet ve ekipmanlar için destekleme veriyor. Ancak çiftçimiz bu desteklemelerden şimdilerde yararlanamıyor. Neden mi? Çünkü desteklemeler zamanında ödenmiyor.  Uygulamaya göre; çiftçi aldığı alet ve ekipmanın proforma faturasını verecek ve ürünü satan firma da sattığı ürünün yarı parasını çiftçiden diğer yarısını da destekleme olarak Bakanlıktan alacak. Ancak ödemeler en az 7-8 ay geç yapılınca tarım makinelerini yapan üreticiler bunları satmak istemiyor. Çünkü sattığı ürünün fiyatı zaten bu zamanda çoktan artmış oluyor. Dövizdeki belirsizlik satışları engelliyor” dedi.

 

ENFLASYON ALDI BAŞINI GİTTİ

 

Enflasyonla ilgili de konuşan Gaytancıoğlu, “Enflasyon aldı başını gitti. Bastırılmış TÜİK’in verilerine göre Kasım ayında ÜFE yüzde 46.31. Rekor bir rakam. Tarım makinelerini yapanlar, bu enflasyonda, neden ne zaman ödeneceği belli olmayan desteklemelere güvenip çiftçiye mal satsın? Bu durumdan hem tarım aletleri üretenlerimiz hem çiftçilerimiz şikâyetçi. çiftçi ilaca, gübreye, mazota, tohuma yetişemezken şimdi de alet ekipman alamaz, alet ekipmanlara verilen desteklerden yararlanamaz duruma düştü. Nasıl gecikmiş adalet, adalet değilse; zamanında ödenmeyen destek de destek değildir. Desteklemeler zamanında ve gerçekten olması gerektiği kadar ödenmelidir” dedi.

 

Haber / Erdal AYDIN