İskeçe Türk Birliği'nin Hukuk Mücadelesi anlatıldı

Trakya Üniversitesi'nde, "İskeçe Türk Birliği, Yerel Mahkemelerden AİHM'e 40 Yıllık Bir Hukuk Mücadelesi" konulu bir konferans düzenlendi. Konferansa katılan İskeçe Türk Birliği Baş

GÜNDEM 16.11.2021 15:40:00 0
İskeçe Türk Birliği

Trakya Üniversitesi Balkan Araştırma Enstitüsü, “İskeçe Türk Birliği, Yerel Mahkemelerden AİHM’e 40 Yıllık Bir Hukuk Mücadelesi” başlığı altında düzenlenen çevrim içi konferansta, Batı Trakya’dan İskeçe Türk Birliği (İTB) Başkanı ve Gazeteci Ozan Ahmetoğlu ile İskeçe Türk Birliği Avukatı Ahmet Kara’yı ağırladı.

 

TÜRK AZINLIĞININ KURDUĞU İLK SİVİL TOPLUM ÖRGÜTÜ

 

Açılış konuşmasını Trakya Üniversitesi Balkan Araştırma Enstitüsü Müdürü Doç. Dr. İbrahim Kelağa Ahmet’in yaptığı konferansta, İskeçe Türk Birliği'nin yaklaşık 40 yıldır sürdürdüğü hukuk ve demokrasi mücadelesi ele alındı. Daha sonra, Trakya Üniversitesi Balkan Araştırma Enstitüsü Müdür Yardımcısı Doç. Dr. Ali Hüseyinoğlu'nun moderatörlüğünde gerçekleşen "İskeçe Türk Birliği, Yerel Mahkemelerden AİHM'e 40 Yıllık Bir Hukuk Mücadelesi" panelinde konuşan Ozan Ahmetoğlu, İskeçe Türk Birliği'nin Batı Trakya Türk azınlığının kurduğu ilk sivil toplum örgütü olduğunu belirtti.

 

“YUNANİSTAN AİHM KARARLARINI UYGULAMAMAKTADIR

 

1927 yılında İskeçe Türk Gençler Yurdu adıyla kurulan ve 1936 yılında İskeçe Türk Birliği adını alan kuruluşlarının, 1983'te isminde "Türk" ifadesi geçtiği gerekçesiyle Yunan makamlarınca kapatılma davasıyla karşılaştıklarını dile getiren Ozan Ahmetoğlu, “Kararın ardından başlattığımız hak ve hukuk mücadelesini ülke sınırlarını aşarak AİHM’e kadar taşıdık. AİHM'in 27 Mart 2008'de Yunanistan'ı "kapatma kararı" nedeniyle haksız bulduğunu ve karar üzerine İTB olarak Yunan makamlarına resmi ve yasal statülerinin iade edilmesi talebinde bulunduk. Batı Trakya Türkleri nasıl uygulamalara maruz kalıyor diye merak edenler İskeçe Türk Birliği’nin 38 yıllık mücadelesine baksın. Kararın üzerinden 13 yıl geçmesine rağmen Yunanistan ne yazık ki AİHM kararlarını uygulamamaktadır” dedi.

 

“KURUMSAL YAPIMIZI YASA DIŞILIĞA İTMİŞTİR”

 

Yunanistan’ın “Batı Trakya’da Türk yoktur” şeklindeki milli kimliğin inkârına dayanan tutumu ile aslında her şeyden önce Batı Trakya Türk azınlığının sivil toplum kuruluşu birikimini yok etmeyi amaçladığını kaydeden Ozan Ahmetoğlu, “Kültürel zenginliğimizi ayakta tutan kurumsal yapımızı bir anlamda bir ‘yasa dışılığa’ itmiştir. İsminde Türk kelimesi olan İskeçe Türk Birliği, Batı Trakya Türk Öğretmenler Birliği, Gümülcine Türk Gençler Birliği’ni yaşatmak Yunanistan devleti nezdinde yasa dışı olay olarak görülmeye başlanmıştır” ifadelerini kullandı.

 

 “MÜCADELEYE DEVAM EDECEĞİZ”

 

Yunanistan’ın uluslararası hukuku uygulayana ve derneklerinin resmi statülerini iade edene kadar mücadeleye devam edeceklerini belirten Ahmetoğlu, “Yunanistan, neden bu kararları uygulamıyor derseniz, Yunanistan toplumunun ve özellikle Yunanistan yöneticilerinin bir Türk fobisi, Türkiye fobisi olduğunu söyleyebiliriz. Kendi tarihiyle ilgili, kendi milli kimlik bilinciyle ilgili ciddi anlamda bir sorun olduğunu düşünüyorum” dedi.

 

“ÜÇ KEZ YUNANİSTAN İÇ HUKUKU SÜRECİ TAMAMLANDI”

 

İskeçe Türk Birliği Avukatı Ahmet Kara da İskeçe Türk Birliği davasında Yunanistan iç hukuk sürecinin nasıl işlediği ve AİHM süreci hakkında bilgiler paylaştı. “İskeçe Türk Birliği davalarının tam üç kez Yunanistan iç hukuku süreci tamamlandı” diyen Kara, kısa süre sonra Avrupa Konseyi Bakanlar Komitesinin, artık Yunanistan’a yolun sonuna gelindiğini ve oyalama politikalarının artık geçerli olmayacağını net bir şekilde ifade edeceği kanaatinde olduğunu belirtti.

 

“TARAF DEVLETLER AİHM KARARLARINI UYGULAMAKLA YÜKÜMLÜ”

 

Avrupa İnsan Hakları Sözleşmesi’ne göre taraf devletlerin AİHM kararlarını uygulamakla yükümlü olduklarını vurgulayan Ahmet Kara, "Avrupa İnsan Hakları Sözleşmesi 46. maddenin 4. fıkrasına ısrarla devletler, uyarılarına rağmen kararları uygulamama yönünde hareket ettikleri takdirde hangi yaptırımlar geleceği ortadadır. Bu konundaki en son aşama, Avrupa Konseyi'nden atılmadır. Bu devletler için çok önemli bir yaptırımdır. Ben bu doğrultuda Yunanistan'ın eninde sonunda kararları uygulamak zorunda kalacağını, bırakılacağını düşünüyorum" ifadelerini kullandı. Konferans, soru-cevap bölümünün ardından sona erdi.

 

Haber / Erdal AYDIN