Tekirdağ'da kurtuluş heyecanı

Tekirdağ'ın düşman işgalinden kurtuluşunun 99. yılı dolayısıyla çelenk sunma töreni yapıldı. Törende Şeref Defterini imzalayan Vali Yıldırım, "Geçen yüzyılımızın baÅ?

GÜNDEM 14.11.2021 14:54:00 0
Tekirdağ

 

Törene; Vali Aziz Yıldırım, Tekirdağ Milletvekilleri Mustafa Yel, Faik Öztrak, İlhami Özcan Aygun, Garnizon Komutanı Tuğgeneral Şahin Yenilmez, Tekirdağ Büyükşehir Belediye Başkanı Kadir Albayrak, Başsavcı Soner Gül, il protokolü, askeri erkân, gazilerimiz ve şehit aileler ile vatandaşlar katıldı.

 

 

ÇELENKLER SUNULDU

 

Tekirdağ Valiliği, Garnizon Komutanlığı ve Büyükşehir Belediye Başkanlığı tarafından Tarihi Valilik önündeki Atatürk Anıtı’na çelenk sunulması ve Saygı Duruşunda bulunulup İstiklal Marşı’nın okunmasıyla başladı.Çelenk sunumunun ardından CumhurbaşkanıRecep Tayyip Erdoğan’ın gönderdiği mesaj okundu.

 

“MARMARA’NIN İNCİSİ”

 

Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’ın mesajının okunmasının ardından Şeref Defterini imzalayan Vali Yıldırım, “Kurtuluş savaşı yıllarında ülkemizin her yerinde onurlu mücadeleler verilmiş, şanlı destanlar yazılmıştır. Milli Mücadele döneminde Milletimiz; varını, yoğunu ortaya koyup, her türlü fedakarlığı yaparak vatan savunmasında mücadele etmiştir.Türlü zorluklar içerisinde yürütülen bu mücadele Gazi Mustafa Kemal Atatürk önderliğinde 30 Ağustos 1922’de Başkomutanlık Meydan Muharebesi’yle zaferle sonuçlanmıştır.Kazanılan bu şanlı zaferler sayesinde işgal altındaki diğer topraklarımız da kurtarılmıştır. Kurtarılan topraklarımızdan bir tanesi de üç Kemaller diyarı, Gazi Mustafa Kemal Atatürk’ün, Yahya Kemal Beyatlı’nın, Namık Kemal’in diyarı Marmara’nın incisi Tekirdağ’ımızdır” ifadelerini kullandı.

 

“MİLLETİMİZ, İSTİKLAL MÜCADELESİNİ BAŞARIYLA SÜRDÜRÜYOR”

 

Vali Yıldırım, “Bu anlamlı gün, birlik ve beraberliğimizi pekiştirerek, milli dayanışma ve sevincini bizlere bir kez daha yaşatmaktadır. Ne mutlu ki, geçen yüzyılımızın başında İstiklal Mücadelesini zaferle sonuçlandıran milletimiz, bugün de el ele vererek İstikbal Mücadelesini başarıyla sürdürüyor.Bu anlamlı günde, başta büyük devlet adamı Gazi Mustafa Kemal Atatürk’ü, silah arkadaşlarını, kahraman Şehitlerimizi ve gazilerimizi rahmet ve minnetle anıyor, Tekirdağ’ımızın Kurtuluş Gününü kutluyor, sevgi ve saygılarımı sunuyorum” dedi.

 

“DÜNYA TARİHİNE ALTIN HARFLERLE YAZILDI”

 

Şeref Defterini imzalayan Büyükşehir Belediye Başkanı Kadir Albayrakda,“Yurdumuzun kurtarıcısı, Cumhuriyet'imizin kurucusu, Ebedi Önderimiz Mustafa Kemal Atatürk, 13 Kasım Tekirdağ'ın Kurtuluş Bayramı'nı kutladığımız bu anlamlı günde, özgürlük ve bağımsızlık ruhuyla manevi huzurunuzdayız. Başkomutanı olduğunuz İstiklal Mücadelemiz, hazırlanışı, askerî zaferleri, diplomatik başarıları ve Cumhuriyet'imizin ilanı ile Dünya Tarihine altın harflerle yazılan şanlı bir destandır. "Ya istiklal, ya ölüm" diyerek çıktığınız Milli Mücadele yolunda, vatan sevgisini her şeyden üstün tutan kahraman ulusumuz, sizin önderliğinizde tek vücut olarak Kurtuluş Savaşı'ndan zaferle çıkmıştır. Çok zor şartlar ve imkânsızlıklar içerisinde kazanılan İstiklal Mücadelemiz, güzel yurdumuzun düşman işgalinden kurtarılmasını sağlamıştır. Emperyalist ülkelere karşı elde edilen bu büyük zafer, sömürülen ve ezilen haklara örnek olmuştur. Tarih bilinci ve vatan sevgisi içerisinde düşman işgalinden kurtardığınız güzelvatanımıza, en büyük eseriniz olan Cumhuriyet'imize ve ülkemize çağ atlatan devrimlerinize sahip çıkıyoruz. İstiklal Mücadelemizin kazanılmasından bu yana geçen bir asra yakın zaman, yolumuzu aydınlatan ilke ve fikirlerinizin ne denli çağdaş ve ilerici olduğunu ortaya koymuştur” dedi.

 

“SÖZ VERİYORUZ”

 

Başkan Albayrak, “Fikri hür, irfanı hür ve vicdanı hür Cumhuriyet nesilleri olarak sahip olduğumuz tüm kazanımlarımızı şahsınıza ve silah arkadaşlarınıza borçlu olduğumuzun bilinciyle büyük emanetinizi korumaya, yaşatmaya ve yüceltmeye devam edeceğiz. Tekirdağ halkı olarak her zaman ve her koşulda yolunuzdan yürümeye devam edeceğimize söz veriyoruz. Bu duygu ve düşüncelerle, 13 Kasım Tekirdağ'ın Kurtuluş Bayramı ile güzel Tekirdağ'ımızın düşman işgalinden kurtuluşunun 99. yıl dönümünü en içten duygularımla kutluyor, başta şahsınız olmak üzere İstiklal Mücadelemizin tüm kahramanlarını rahmet, şükran ve saygıyla anıyorum. Ruhlarınız şad olsun!" ifadelerini kullandı. Çelenk Sunma Töreni, Süleymanpaşa Belediyesi Konservatuarı Halk Oyunları Ekibi’nin halk oyunları gösterisi ile son buldu.

 

 

RESEPSİYON DÜZENLENDİ

 

13 Kasım Tekirdağ'ın düşman işgalinden kurtuluşunun 99. yıl dönümü dolayısıyla Tekirdağ Büyükşehir Belediyesi tarafından Süleymanpaşa’daresepsiyon da düzenlendi.13 Kasım Resepsiyonuna; Tekirdağ Valisi Aziz Yıldırım, Tekirdağ Milletvekilleri Faik Öztrak, İlhami Özcan Aygun, Büyükşehir Belediye Başkanı Kadir Albayrak, Garnizon Komutanı Tuğgeneral Şahin Yenilmez, Büyükşehir Belediyesi Genel Sekreteri Fatih Ünsal, İl Protokolü, sivil toplum kuruluşlarının temsilcileri, muhtarlar ve vatandaşlar katıldı.

 

 

“BÜYÜK BİR DİPLOMATİK ZAFERDİR”

 

Tekirdağ'ın düşman işgalinden kurtuluşu konulu sinevizyon gösterisi ile başlayan resepsiyonun açılış konuşmasını yapan Başkan Kadir Albayrak, "Bilindiği üzere özgürlüğümüzü, bağımsızlığımızı, Cumhuriyet'imizi ve demokrasimizi Kurtuluş Savaşı'nın zaferle sonuçlandırılmış olmasına borçluyuz. Her bir aşaması şanlı bir kahramanlık destanı olan Kurtuluş Savaşı'nda kahraman ordumuz, Ebedi Önderimiz Mustafa Kemal Atatürk'ün liderliğinde zaferden zafere koşmuştur. İnönü'de, Sakarya'da ve Dumlupınar'da, çağın en modern silahlarına sahip düşman ordularını mağlup eden şanlı ordumuz, vatan topraklarımızı işgalden kurtarmıştır.11 Ekim 1922 tarihinde imzalanan Mudanya Mütarekesi, muharebelerin kazanıldığı Anadolu topraklarının yanı sıra İstanbul ve Trakya Bölgemizin de kurtarılmasını sağlaması büyük bir diplomatik zaferdir. Ne mutlu bizlere ki, vatan sevgisini her şeyden üstün tutan, Büyük Önder Mustafa Kemal Atatürk gibi büyük bir dünya liderini yetiştiren yüce Türk milletinin fertleriyiz. Bir diğer gurur kaynağımız ise fikri hür, irfanı hür, vicdanı hür Cumhuriyet nesilleri olmamızdır” şeklinde konuştu.

 

“TÜRKİYE CUMHURİYETİ İLELEBET PAYİDAR KALACAKTIR”

 

“Atalarımızın ağır bedeller ödeyerek kurtardıkları, Cumhuriyet'i kurdukları ve kalkınma seferberliğini gerçekleştirdikleri güzel vatanımızda özgürlük, bağımsızlık ve barış içerisinde yaşadık ve yaşamaya devam ediyoruz” diyen Albayrak, konuşmasının devamında şu ifadelere yer verdi: Ebedi Önderimiz Mustafa Kemal Atatürk ve silah arkadaşlarının emanetini korumak, yaşatmak ve yüceltmek en önemli görevimizdir. Tarihimizden ilham alarak Atatürk ilkelerini, devrimlerini ve çağdaş fikirlerini yükselen yeni nesle anlatmaya devam edeceğiz. Yüz yıla yakın tarihiyle köklü bir çınar olan Türkiye Cumhuriyeti Atatürk'ün fikirlerinin ışığında ilelebet payidar kalacaktır. Tekirdağ'ın düşman işgalinden kurtuluşunun 99. Yıl dönümünü kutladığımız bu anlamlı günde 13 Kasım Tekirdağ'ın Kurtuluş Bayramını en içten duygularımla kutluyor, başta Ebedi Önderimiz Mustafa Kemal Atatürk olmak üzere İstiklal Mücadelemizin tüm kahramanlarını rahmet, şükran ve saygıyla anıyorum. Yaşasın 13 Kasım, yaşasın Cumhuriyet'imiz, yaşasın Mustafa Kemal Atatürk" Başkan Albayrak'ın konuşmasının ardından, Modülasyon Müzik Grubu seslendirdikleri birbirinden güzel eserler ile katılımcılara müzik ziyafeti yaşattı.

 

Haber / İrem BANÇO