Bakan Soylu: Afetler sınır veya ülke tanımıyor

AB Sivil Koruma Mekanizması tarafından organize edilen AB-Modex Saha Tatbikatı, Türkiye'de ilk kez Tekirdağ'da yapıldı. Fransa, Avusturya, İspanya, İtalya, Bulgaristan, Yunanistan'dan 378, Türkiye'den ise bin 337 kiÅ?

GÜNDEM 12.11.2021 18:36:00 0
Bakan Soylu: Afetler sınır veya ülke tanımıyor

Tatbikatta senaryo gereği 7.4 büyüklüğündeki depreme müdahale eden ekipler, arama- kurtarma çalışmaları yaparak, yaralılara müdahale ederken, İçişleri Bakanı Süleyman Soylu, tatbikat sonrası basın toplantısı düzenledi. Pek çok alanda ve pozitif anlamda bir küreselleşme vadeden 21. yüzyılın, ne yazık ki, ilk çeyreğini tamamlamak üzereyken sadece sorunların küreselleştiği bir dünya sunabildiğini ifade ederek “Terör küreselleşiyor, uyuşturucu ticareti küreselleşiyor, insan kaçakçılığı ve göçmen kaçakçılığı küreselleşiyor, iklim krizleri küreselleşiyor; dijitalleşme, siber suçlar kanalından küreselleşiyor. Bütün bu sorunlarla çözüm için küresel işbirliği çağrıları yıllardır yapılıyor ve öyle görünüyor ki bu cevapsız çağrılar bir süre daha devam edecek. Ancak beni mutlu eden, bir insan olarak gurur duyduğum ve ümit veren gelişme, afetlerle mücadele alanında insanlığın kolaylıkla bir araya gelebilmesi, din-dil-ırk-politika ayrımı gözetmeden güzel bir işbirliği ortaya koyabilmesi olmuştur” dedi.

 

“BİZE SUNDUĞU TEK ÇIKIŞ YOLU, TEDBİR ALMAK ZORUNDA OLDUĞUMUZDUR”

 

Uluslararası kuruluşlarca yayınlanan pek çok raporun, dünyada afetselliğin her anlamda arttığını gösterdiğini söyleyen Bakan Soylu, “Uluslararası Afetlerin Epidemiyolojisi Araştırma Merkezi’nin raporuna göre 1980-1999 yılları arasındaki 19 yıllık dönemde dünya üzerinde toplam 4 bin 212 afet olayı meydana gelmiş, bu afetlerde toplam can kaybı 1.19 milyon, afetlerden etkilenen insan sayısı da 3.25 milyar olmuştur. Bu afetlerin ekonomik maliyeti ise 1.63 trilyon dolardır. Buna karşılık 2000-2019 dönemindeki 19 yıllık periyotta ise toplam 7 bin 348 afet meydana gelmiş; can kaybı sayısı 1.23 milyon, afetlerden etkilenen insan sayısı ise 4 milyar olarak gerçekleşmiştir. Bu dönemdeki afetlerin ekonomik maliyeti ise 2.97 trilyon dolar olmuştur. Tablo çok net ve açıktır. Bizde de durum aynıdır. Bölgemizde ciddi bir fay hareketliliği var. AFAD veritabanına göre, Türkiye ve yakın çevresinde 4’ten büyük deprem sayısı 2000 yılında 51’den, 2005 yılında 106’ya, 2011 yılında 174’e, 2017 yılında 229’a ve 2020 yılında 320’ye yükseldi.  2020 yılında yaşanan deprem sayısı, son 20 yılda yıllık olarak gerçekleşen en yüksek deprem sayısıdır ve 2000 yılında yaşanan deprem sayısının 6 katıdır. Daha birkaç gün önce Konya’da 5,1 büyüklüğünde bir deprem yaşadık. Üstelik Konya ilimiz, deprem risk haritalarında, deprem üretme riski düşük olarak gösterilen bir ildir. Bu tablonun bize anlattığı tek gerçek, bize sunduğu tek çıkış yolu, hazırlanmak ve tedbir almak zorunda olduğumuzdur” diye konuştu.

 

“AFETLERE MÜDAHALEDE ORTAK ÇALIŞMA ALIŞKANLIĞI KAZANMAK ÖNEMLİDİR”

 

Afetlerin, sınır veya ülke tanımadığını kaydeden Bakan Soylu, “Yunanistan’da meydana gelecek bir depremin Türkiye’yi etkilemeyeceğini veya Türkiye’de meydana gelen bir depremin Bulgaristan’da hasara yol açmayacağını kimse söyleyemez. Bu itibarla ulusal düzeyde oluşturulan kapasiteleri, uluslararası alana taşımak, afetlere müdahalede ortak çalışma alışkanlığı kazanmak önemlidir. Aslında yeni bir şey keşfediyor değiliz. Tarihten günümüze kadar bunun pek çok güzel örneğini yaşadık. Osmanlı’nın 1847’de İrlanda’daki kıtlık afetine, 1888’de yangın nedeniyle İsveç halkına, sel afetleri nedeniyle Fransa, İspanya ve Almanya’ya; hatta orman yangınları sebebiyle 1894’te Amerika’ya yaptığı yardımlar ve daha pek çok örnek bilinmektedir. Aynı şekilde bizler de 1999 depreminde ve daha pek çok afette, son olarak da temmuz ayındaki orman yangınlarında Avrupa Komisyonu Sivil Koruma Mekanizması aracılığıyla pek çok ülkenin yardımını gördük, hatta yangın söndürme çalışmaları sırasında bir uçağın düşmesi sonucu bizim personellerimizle birlikte hayatını kaybeden Rus komşularımız oldu. Hepsinin ülkelerine ve ailelerine tekrar başsağlığı diliyor, şükranlarımızı sunuyoruz” dedi.

 

 

“İNSANLIK ADINA UMUT VERİCİ”

 

Doğal afetlerde ülkelerarası yardım konusunda canlı bir mekanizma olduğunu, bütün siyasi ve politik anlaşmazlıkların bir kenara koyulduğunu görmenin insanlık adına umut verici olduğunu söyleyen Soylu, “Bugün burada yaptığımız uluslararası deprem tatbikatı da bu anlamda atılan çok değerli bir adımdır. Burada yapılan, birlikte çalışma alışkanlığının geliştirilmesi, deneyim, tecrübe ve kapasite paylaşımıdır. Her ülkenin karşı karşıya olduğu afet riski farklı olabiliyor. Dolayısıyla sahip olduğumuz afet risklerinin çeşitliliği, işbirliği yaptığımızda elde edeceğimiz kapasitenin de büyüklüğüne işaret ediyor. Bu itibarla bu tür tatbikatların tecrübe paylaşımı anlamında da verimli olduğuna inanıyorum” ifadelerini kullandı.

 

“İLK DENEMESİNİ BAŞARIYLA GERÇEKLEŞTİRDİK”

 

Üzerinde çalıştıkları iki öneli yeniliğin olduğunu söyleyen Bakan Soylu, “Birincisi, Sağlık Bakanlığımızla birlikte geliştirdiğimiz Afet Bilekliği Projesi.  Afet ve acil durumlarda hayatını kaybeden veya yaralanan vatandaşlarımızın kayıt altına alınması ve takibi için güvenli bir yazılım sistemi oluşturulması için, Sağlık Bakanlığımız Acil Sağlık Hizmetleri Genel Müdürlüğü ile bir çalışma başlattık. Enkazdan çıkarılan vatandaşımızın koluna özel bir bileklik takılıyor ve tüm süreç boyunca takibi gerçekleşiyor. Bugün Tekirdağ ilimizde gerçekleştirdiğimiz Uluslararası AB MODEX Tatbikatında barkod bileklik uygulaması olarak tanımladığımız bu uygulamanın ilk denemesini yaptık ve olumlu sonuçlar elde ettik. Aynı zamanda elde ettiğimiz sonuçları tatbikatta diğer ülke temsilcileri ile de paylaştık.  Bir diğer yeniliğimiz de afet çalışmalarında yer alacak araçların takibiyle ilgilidir. İllerimizde envanterde bulunan her türlü iş makinasının bilgilerini ve özelliklerini fotoğrafıyla belirtecek şekilde bir yazılım geliştirdik. Bu sayede afet anlarında ihtiyaç duyduğumuz araç ve iş makinelerinin hangi ilden talep edileceği, şoför ve plaka bilgileri ile birlikte takip edilecek ve en seri şekilde afet bölgesine ulaşması sağlanacaktır. Afet alanına geldiği zaman da bunun doğru şekilde yönlendirilmesi sağlanacaktır. Bu sayede afet müdahale ortamında, enkaz kaldırma çalışmalarında verimlilik arttırılmış, olası bir karmaşanın da önüne geçilmiş olacaktır.  Bu sistemin de ilk denemesini bugünkü tatbikatta başarıyla gerçekleştirdik” dedi.

 

TÜRKİYE’DEN BİN 337 KİŞİ KATILDI

 

Gerçekleştirilen tatbikatla ilgili de bilgi veren Bakan Soylu, “Tatbikat, Tekirdağ ilimizde 7,4 şiddetinde bir depremin meydana geldiği, 6 bin 939 binanın yıkıldığı, 670 kişinin hayatını kaybettiği, bin 275 kişinin ağır, 2 bin 399 kişinin de hafif olarak yaralandığı bir senaryo temelinde, 10-14 Kasım 2021 tarihleri arasında gerçekleştirilmektedir. Tatbikata Türkiye’den başta AFAD personeli olmak üzere toplam bin 337 kişinin katılımı gerçekleşmiştir. Tatbikatın diğer katılımcı ülkeleri olan Bulgaristan, Yunanistan, Fransa, İtalya, İspanya ve Avusturya’dan ise 295 personel ve 83 kişilik yönetim ekibi olmak üzere toplamda 378 kişi ve 67 araç katılmıştır. Yine senaryo gereği Türkiye’nin 10 Kasım 2021 saat 13:00’da uluslararası destek çağrısı yapması üzerine yurtdışı ekiplerinin Türkiye’ye geliş süreci başlamıştır. Tatbikat kapsamında enkaz arama-kurtarma, ulaşım kazası, helikopter ile kurtarma, su altı kayıp araması, denizden yangına müdahale ve ev sahibi ülke desteği test edilmesi gibi birçok başlıkta fiili uygulamanın gerçekleştirilmesi planlanmıştır. Tatbikatla olası afet ve acil durumlarda ülkemize gelecek ekiplerin ülkeye giriş prosedürleri, ulaşım imkânları ve zaman ölçümü, ortak müdahale prosedürleri, koordinasyon, iletişim, eğitim, tatbikat ve deneyim kazanımı konularında işbirliğinin geliştirilmesi amaçlanmaktadır” dedi.

 

“İNŞALLAH GERÇEK AFETLERLE SINANMAYIZ”

 

Doğal afetlerin bugün küresel bir sorun halini alma eğiliminde olduğunu söyleyen Bakan Soylu, “İnsanlığın bu soruna karşı, az önce de ifade ettiğim gibi, tarihten getirdiği doğru bir yaklaşımı var. Bu tatbikatlardaki amacımız, bu işbirliğini daha da yukarı taşımak, ekiplerin birbirini önceden tanımasını sağlamak ve bu sayede, afet anındaki kurtarma çalışmalarında verimliliği arttırabilmektir. Türkiye olarak, hem vatandaşlarımızın hem de insanlığın faydasına olacak her platformda bir araya gelmeye, görüş alışverişinde bulunmaya, katkı sağlamaya hazır olduğumuzu ifade etmek isterim.  Ben bu vesileyle tatbikata iştirak eden her ülkeden personele bir kez daha teşekkür ediyor, her birini sevgi ve saygıyla selamlıyorum.  İnşallah gerçek afetlerle sınanmayız. İnşallah bu dünyada kimsenin burnu kanamadan yaşayacağımız bir hali tesis etmek mümkün olur. Duamız budur” dedi.

 

Haber / Şaban KARDEŞ – Buse SERİN