Dünyada en sık görülen ikinci kanser türü

Özel İrmet Hospital Hastanesi Göğüs Hastalıkları Uzmanı Uzm. Dr. Bahar Ö. Handemir "Akciğer Kanseri Belirtileri, Tanı ve Tedavi Yöntemleri" hakkında bilgilendirme yaptı.

YAŞAM SAĞLIK 10.11.2021 16:07:00 0
Dünyada en sık görülen ikinci kanser türü

Dünyada akciğer kanserinin en sık görülen ikinci kanser türü olarak tanımlandığını belirten Göğüs Hastalıkları Uzmanı Uzm. Dr. Bahar Ö. Handemir, “Akciğer kanseri yapısal olarak normal akciğer dokularından olan hücrelerin ihtiyaç ve kontrol dışı çoğalarak akciğer içinde bir kitle (tümör) oluşturmasıyla başlıyor. Burada oluşan kille öncelike bulunduğu ortamda büyüyor ve daha ileri aşamalarda ise çevre dokulara dolaşım yoluyla uzakta diğer organlara yayılarak hasara yol açıyor. Akciğer kanseri oldukça yaygın bir kanser türü. Tüm kanserlerin yüzde 12-16’sının, kansere bağlı ölümlerin ise yüzde 17-28’inin nedenini oluşturuyor. Üstelik hem kadın hem de erkeklerde kansere bağlı ölümlerde birinci sırada yer alıyor” dedi.

 

AKCİĞER KANSERİNİN BELİRTİLERİ

 

Akciğer kanseri belirtilerinin yerleşim yerine göre değişkenlik gösterebildiğini kaydeden Uzm. Dr. Bahar Ö. Handemir, “Akciğerin üst kısmına yerleşmiş olan bir kitle, bazı sinirlere bası yaparak kolda ve omuzda ağrıya, ses kısıklığına, göz kapağı düşüklüğüne neden olabilir. Bu belirtiler birçok hastalıkta görülebildiği için ihmal edilebilmektedir” dedi. Uzm. Dr. Bahar Ö. Handemir, akciğer kanserinin belirtilerini ‘Sürekli nefes darlığı, hırıltılı solunum, geçmeyen ve giderek kötüleşen öksürük, kanlı balgam, iştah kaybı ve zayıflama, göğüs ağrısı, ses kısıklığı, yutma güçlüğü’ olarak sıraladı.

 

AKCİĞER KANSERİNİN NEDENLERİ

 

Akciğer kanserinin nedenleriyle ilgili de bilgi veren Uzm. Dr. Bahar Ö. Handemir, Akciğer kanserinin en büyük nedeni sigara olsa da sigara kullanmayanlarda da akciğer kanserine rastlanmaktadır. Tüm akciğer vakalarına bakıldığında yüzde 15’lik dilimi hiç sigara içmemiş kişiler oluşturmaktadır. Sigara içilen ortamda bulunmak da akciğer kanseri gelişim riskini arttırdığı bilinmektedir. Tütün ve tütün ürünlerinden uzak durarak 10 yıl için de akciğer kanseri riskini yüzde 50 azaltılabilir. Öte yandan sigara, pipo,puro ve nargile gibi ürünlerin kanser nedeni olarak ispatlanmış en önemli risk faktörleridir. Sigara dışında diğer etken faktörler ise genetik geçiş, asbest, radon gazı, hava kirliliğinin akciğer kanserini tetikleyen etkenler arasında yer alır” dedi.

 

TANI YÖNTEMLERİ

 

Akciğer kanseri tanısı için pek çok yöntemin kullanıldığını kaydeden Uzm. Dr. Bahar Ö. Handemir, “Akciğer kanseri, yakın bölgelerdeki lenf düğümlerine veya başka bir organa yayılmadan önce belirti verdiğinde hastaların sadece yüzde 15 kadarına erken dönemde tanı koyulabiliyor. Erken tanı genel olarak tesadüfen başka bir hastalık nedeniyle yapılan inceleme sonucunda ortaya çıkıyor” bilgisini verdi. Gelişen teknoloji ile birlikte günümüzde akciğer kanserini tanısında kullanılan bazı yöntemleri ‘Radyolojik incelemeler (Akciğer grafisi, Bilgisayarlı Tomografi, Manyetik Rezonans Görüntüleme, PET/CT) ek olarak balgam örneği incelemesi, bronşların endoskopik olarak değerlendirilmesi (bronkoskopi), bronkoskopik veya göğüs duvarından yapılan biyopsi, mediastendeki lenf bezlerinin değerlendirilmesi için mediastinoskopi ve video yardımlı torakoskopik cerrahi’ olarak sıralayan Uzm. Dr. Bahar Ö. Handemir, akciğer kanserinin tedavi yöntemleriyle ilgili de şu bilgileri verdi: “Akciğer kanseri tedavisi diğer tüm kanserlerde olduğu gibi hastalığın genel sağlık durumu, hastalığın evresi ve kanserin tipi gibi pek çok faktöre bağlı olarak değişir. Birçok evrede farklı tedavi kombinasyonları ve kişiye özel tedaviler uygulanır. Bu nedenle akciğer kanseri tedavisinde tam donanımlı bir hastane ve uzman doktor seçimi oldukça önemlidir. Akciğer kanseri ameliyatı sonrasında gözle görülmese de geride kalmış olması muhtemel olan az sayıda kanser hücresi adjuvan tedavi yöntemi ile yok edilir. Bu tedavi yöntemi de hastanın tanı raporuna, yaşına ve genel sağlık durumuna göre planlanır. Akciğer kanseri ameliyatı sonrası hastalar adjuvan tedavi olarak sadece kemoterapi veya sadece radyoterapi ya da hem kemoterapi hem radyoterapi tedavisi alabilir. Kimi zaman ise erken evre hastalarında ameliyat sonrası adjuvan tedavi gerekmeyebilir. Diğer tedavi yöntemleri ise “akıllı ilaçlar ve akıllı molekül tedavisi, akciğer kanserinde radyoterapi, akciğer kanserinde aşı tedavisi” olarak sıralayabiliriz.”

 

TEK BİR SEBEBE BAĞLANAMAZ

 

Akciğer kanseri oluşumunun tek bir sebebe bağlanamayacağını dile getiren Uzm. Dr. Bahar Ö. Handemir, “Yapılan araştırmalar sonucu akciğer kanserinin birçok nedeni bulunmuştur. Çeşitli faktörler akciğer kanseri oluşumunda rol oynayabilir. Bunların büyük bir bölümü tütün kullanımıyla ilişkilidir. Akciğer kanseri bulaşıcı değildir. Akciğer kanserinden korunmak için; sigara ve alkol gibi kanser yapıcı maddelerden uzak durmak, pozitif düşünmek ve stresten uzak durmak, radyasyondan kaçınmak, katran, benzin, boya maddeleri, asbest vb. maddelerin solunmamasına dikkat etmek, hava kirliliğinden uzak durmak ve sağlıklı beslenme düzenini korumak önemlidir” dedi.

 

Haber / Menşure KARDEŞ