110 yıllık tarihi mescit restore ediliyor

Çerkezköy Belediyesi, İstasyon Mahallesi'nde bulunan, uzun yıllar mescit olarak kullanıldıktan sonra adeta kaderine terk edilen, zaman zaman ayyaşların, zaman zaman da define avcılarının mekanı haline gelen 110

GÜNDEM 4.11.2021 09:21:00 0
110 yıllık tarihi mescit restore ediliyor

1911 yılında yapılan, uzun yıllar mescit olarak kullanıldıktan sonra bazı art niyetli insanlar ve bazı vurdumduymaz idareciler tarafından adeta kaderine terk edilen Celal Bey Mescidi’nde restorasyon çalışmaları başladı.

 

ÇALIŞMALAR BAŞLADI

 

Tarihi mescidin restore edilmesi için devreye giren ve geçtiğimiz aylarda Çerkezköy Belediye Meclisi’nden yetki alan Belediye Başkanı Vahap Akay, restorasyon için Vakıflar 1. Bölge Müdürlüğüyle yazışmalar yaparken, Vakıflar 1. Bölge Müdürlüğü’nden çıkan restorasyon izniyle Tarihi Celal Bey Mescidi’nde çalışmalara başlandı.

 

 

VAKIFLAR GENEL MÜDÜRLÜĞÜ’NE AİT

 

Çerkezköy Belediyesi Fen İşleri Müdürlüğü ekipleri ile birlikte çalışmaları inceleyen Belediye Başkanı Vahap Akay, “Burası Vakıflar Genel Müdürlüğü’ne ait bir alan. Celal Bey Mescidi’nin restorasyonu için yer tahsisi talebinde bulunduk. Yaklaşık 8 ay önce Vakıflar Genel Müdürlüğü’yle restorasyon çalışması yapmak üzere protokol yaptık. İhale ve yer tesliminin ardından çalışmalara başladık” ifadelerini kullandı.

 

EN KISA SÜREDE YENİDEN İBADETE AÇILACAK

 

“Celal Bey Mescidi, Çerkezköy’ün en eski yapılarından biri” diyen Başkan Akay, “1914 yılından bu yana mescit olarak kullanılan, fakat zamanla harabeye dönen 60 metrekare alana sahip Celal Bey Mescidi’ni restore ederek yeniden ibadete açacak olmanın mutluluğunu yaşıyoruz. Mescidimizin restorasyonu, belediyemiz bütçesinden karşılanmaktadır. Restorasyon çalışmalarına ilk olarak yangından zarar gören çatı ve diğer kısımların sökümü ile başlanıldı. Daha sonra mescidimiz, içerisinde bulunan atıklar toplandı. Mescidin duvarlarında bulunan sıva ve boya katmanları temizlendi. Çalışmalar titizlikle devam ediyor. Tarihi Celal Bey Mescidimiz, aslına uygun şekilde restore edilerek en kısa zamanda tekrar ibadete açılacak” şeklinde konuştu.

 

Haber / Buse SERİN