Trakya Üniversitesi'nden o iddialara yanıt

Trakya Üniversitesi'nden Rektör Prof. Dr. Erhan Tabakoğlu'nun imzasıyla yapılan açıklamada, Trakya Üniversitesi ve Rektör Erhan Tabakoğlu hakkında çıkan haberlere yanıt verildi.

GÜNDEM 1.11.2021 13:15:00 0
Trakya Üniversitesi

Trakya Üniversitesi ve Rektörü Erhan Tabakoğlu hakkında çıkan haberler bir süredir gündemde yerini korurken, Rektör Tabakoğlu’nun imzasıyla Trakya Üniversitesi’nden yapılan açıklamada, iddiaların asılsız olduğu belirtilerek, üniversitenin sistematik bir şekilde hedef alındığı kaydedildi.

 

“LEHİMİZE SONUÇLANDI”

 

Tüm iddiaların Cumhuriyet Savcılığı ve diğer adli merciler tarafından tek tek değerlendirildiği belirtilerek, “Ve her biri lehimize sonuçlandı. Özetle, haberlere konu olan tüm bu olaylar, yargı organları ve farklı kurumlar tarafından defalarca gözden geçirilmiş gerek kurumum gerekse şahsım her seferinde haklı bulunmuştur. Bu doğrultuda, üç gündür provokatif bir amaçla yayımlanan haber ve iddiaları ele aldığımızda; Haberlerde adı geçen Derya Kuloğlu’nun 2019 yılında görev süresi sona ermiş ve mevzuatta yer alan asgari puan şartını sağlayamadığı için yeniden ataması yapılmamıştır. Ayrıca kendisi hakkında hem üniversitemiz hem de daha önce çalıştığı üniversiteler tarafından verilen çeşitli disiplin cezaları bulunmaktadır. Diğer taraftan, akademik camiada “fikir hırsızlığı” olarak tanımlanan intihal eylemi nedeniyle 2021 yılında YÖK Yüksek Disiplin Kurulu’nun 2021/42 sayılı kararı ile “Üniversite Öğretim Mesleği”nden çıkartılmıştır. Ayrıca mahkeme kararıyla, ölümle tehdit de dâhil olmak üzere, üniversitemiz çalışanlarına yönelik tehdit suçundan 6 ay 7 gün, hakaret suçundan 1 yıl 2 ay 17 gün hapis cezası almış, hakkında denetimli serbestlik uygulanmasına karar verilmiştir” denildi.

 

“SÜRGÜN OLARAK NİTELENDİRİLMESİ MÜMKÜN DEĞİLDİR”

 

Haberlerde adı geçen U.T, Ç.T., A.K.B.’nin 2547 sayılı Yükseköğretim Kanunu’nun 13/b-4 maddesindeki yetkiye dayanılarak personel ihtiyacı nedeniyle, mevcut birimlerinden farklı birimlerde görevlendirildiği belirtilerek, “Bu nedenle, mevzuata uygun bir şekilde gerçekleştirilen bu görevlendirmelerin sürgün olarak nitelendirilmesi mümkün değildir. M.K. ise araştırma görevlisi olup, görevine 10 günden fazla devam etmemesi nedeniyle 657 sayılı Devlet Memurları Kanunu’nun 94. maddesi uyarınca görevinden çekilmiş, müstafi sayılmıştır” ifadelerine yer verildi.

 

“HİÇBİR GERÇEKLİĞİ YOK”

 

Ahmet Deniz’in, Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’ın başkan seçilmesine sevindiği için cezalandırılması gibi bir durum asla söz konusu olmadığı belirtilerek, “Görev yaptığı okuldaki akademisyen ve idari personelin bulunduğu, okuldaki işleyişe ilişkin duyurular için kullanılan iki ayrı WhatsApp grubunda, seçim sonrasında, provokasyon içeren ve bir öğretim üyesine yakışmayacak nitelikte paylaşımları nedeniyle diğer akademisyenler tarafından şikâyet edilmiş ve uyarı cezası almıştır. Gerektiğinde kamuoyu ile paylaşabileceğimiz WhatsApp yazışmalarında, bir öğretim üyesine yakışmayacak sözlerle insanları tahrik ettiği için uyarı cezası verilmiştir. Bu uyarı cezasının Cumhurbaşkanımızı desteklediği için verildiği iddiasının hiçbir gerçekliği yoktur” denildi.

 

“GEREKLİ TÜM PROSEDÜRLER UYGULANDI”

 

Haberlerde yer aldığı şekilde, Cumhurbaşkanı’na hakaret içeren paylaşımlarına rağmen E.Ö. ve A.S.Ö.P.’nin hakkında hiçbir işlem yapılmadığı iddiasının da tamamen asılsız olduğu kaydedilerek, “Konunun, 07.11.2018 tarihli şikâyet dilekçesi ile üniversite tarafından öğrenilmesi sonrası, 19.11.2018 tarihinde, haklarında disiplin soruşturması açılmış ve bu süreçte, soruşturma dosyaları için, adı geçenler hakkındaki ceza yargılamasının akıbeti beklenmiş ve üniversite tarafından gerekli tüm prosedürler uygulanmıştır. Dolayısıyla burada, haberde iddia edildiği gibi bu kişilerin nasıl ödüllendirildiği de anlaşılamamaktadır. Ayrıca haber metninde, Cumhurbaşkanımıza yapılan hakaretlerin tek tek sıralanarak yeniden dile getirilmesinin, Cumhurbaşkanımızın kişilik haklarının korunmasına mı yoksa art niyetli bir amaca mı hizmet ettiği tarafımızca merak edilmektedir” denildi.

 

“2016 YILINA AİT”

 

5) Prof. Dr. Erhan Tabakoğlu’nun Tuna Bekleviç ile olan fotoğrafının haberde yeni gibi gösterildiği, söz konusu fotoğrafın Tuna Bekleviç’in Sağlık Bakanlığı nezdinde aktif siyaset yaptığı 2016 yılına ait olduğu da belirtilerek, “Haberde, ilerleyen dönemde Tuna Bekleviç hakkında çıkan haberlerden bahsedilerek, Prof. Dr. Erhan Tabakoğlu’nun zan altında bırakılması, hukuk ve habercilik etiği ile bağdaşmamaktadır” ifadelerine yer verildi.

 

“ÖZEL BİR RANDEVU VERİLMEDİ”

 

Bojidar Dimitrov’un Trakya Üniversitesi’ni ziyaretinin kişisel ve yeni bir ziyaret olmadığı da belirtilerek, “2016 yılında dönemin Bulgaristan Kültür Bakanı olan soydaşımız Vejdi Raşidov’un üniversitemizi ziyareti sırasında ekibinde bulunan Bojidar Dimitrov’a özel bir randevu verilmemiş, kendisi bizzat dönemin Bakanı Vejdi Raşidov’un heyeti ile birlikte gelmiştir. Ziyaret sırasında tarafımıza tek tek hediye takdim edildiği için, ekibin tüm üyelerine üniversitemizce karşılık olarak hediye verilmiştir. Dimitrov, Cumhurbaşkanımız ile ilgili kabul edilemez nitelikteki sözlerini, üniversitemizi ziyaretinden yaklaşık 15 gün sonra sarf etmiştir. Bu nedenle üniversitemiz ile Dimitrov’un açıklamaları ilişkilendirilemez ve bu olay üzerinde Prof. Dr. Erhan Tabakoğlu ve üniversitemizin karalanması kabul edilemez. En önemlisi daha önce de Dimitrov üzerinden üniversitemiz karalanmaya çalışılmış, bu haberlere yönelik hukuki girişimler lehimize sonuçlanmıştır. 2017 yılında Edirne 1. Asliye Hukuk Mahkemesi’nin kararı ile haberi yapan gazetecinin Rektör Prof. Dr. Erhan Tabakoğlu’na tazminat ödemesine karar verilmiştir. Ek olarak, 2020 yılında benzer bir haber, bir internet haber sitesinde yayımlanmış, bu haber için de Edirne 2. Sulh Ceza Hâkimliği, içeriğe erişimin engellenmesi kararı vermiştir. Yargı kararlarına rağmen haksız isnatlarla kurumumuzu zan altında bırakan iddialarla kamuoyu yanıltılmaktadır” denildi.

 

“ASLA BOYUN EĞMEYECEĞİZ”

 

Açıklamanın devamında şu ifadelere yer verildi: “İhraç edildiği belirtilen savcının üniversitemiz ile hiçbir ilgisi yoktur. Bahsi geçen avukat G.Ü. ise 2017’de yürürlükte bulunan ve ilgili emniyet birimlerince yapılan güvenlik soruşturmasında atamaya engel bir durumu olmadığı görülerek göreve başlatılmıştır. Atamanın ardından FETÖ ile bağlantılı olabileceği şüphesiyle hakkında Savcılık soruşturması başlatılmış, Üniversitemiz Yönetim Kurulu kararı ile kamu görevinden çıkartılmıştır. Bu iddialara ilişkin düzeltme ve cevap hakkımız kullanılmış, tekzip metni hazırlanmış ancak ilgili yayın organı tarafından yayımlanmamıştır. Tekzip metninin yayımlanması ve asılsız iddialarla dolu haberlerin içeriğine erişimin engellenmesi için gerekli hukuki süreç başlatılmıştır. Ayrıca maddi ve manevi tazminat davaları da açılacaktır. Tüm bu açıklama, haber konusu iddialara özet bir cevap niteliği taşımakta, ayrıntılı bilgiler, belgeleriyle birlikte üniversitemiz envanterinde bulunmaktadır. Bu ve benzeri asılsız, amacı belli iddialara ve karalama kampanyalarına asla boyun eğmeyeceğiz”

Haber / Erdal AYDIN