"Aliya İzzetbegoviç, bir ulusun kurtarıcısı"

Bosna Hersek'in ilk Cumhurbaşkanı olan Aliya İzzetbegoviç, ölümünün 18'inci yılında, Trakya Üniversitesi tarafından düzenlenen fotoğraf sergisi ve konferans ile anıldı. Konferansta konuşan R

GÜNDEM 26.10.2021 17:28:00 0

Merhum Aliya İzzetbegoviç’i anmak amacıyla Balkan Araştırma Enstitüsü Fuayesi’nde, “Aliya İzzetbegoviç Fotoğraf Sergisi” açıldı.  Program kapsamında ayrıca Balkan Araştırma Enstitüsü tarafından “Ölümünün 18. Yılında Fikri ve Siyasi Yönüyle Aliya İzzetbegoviç” konferansı düzenlendi. Trakya Üniversitesi Kütüphane ve Dokümantasyon Daire Başkanlığı tarafından hazırlanan serginin açılışına Rektör Prof. Dr. Erhan Tabakoğlu, Rektör Yardımcısı Prof. Dr. Murat Türkyılmaz, Balkan Araştırma Enstitüsü Müdürü Doç. Dr. İbrahim Kelağa Ahmet ve Kütüphane ve Dokümantasyon Daire Başkanı Doç. Dr. Nurten Çetin’in yanı sıra akademik ve idari personeller katıldı.

 

“ÖĞRENECEK ÇOK ŞEYİMİZ VAR”

 

Açılışta konuşan Rektör Prof. Dr. Erhan Tabakoğlu, Aliya İzzetbegoviç’in Bosna Savaşı’nda verdiği mücadele ve taviz vermeyen tavırlarıyla hem Balkanlar hem de Müslüman dünyası için önemli bir lider olduğunu söyledi. Fotoğraflarına ve bıraktığı eserlere baktıkça bir milletin kurtuluşunda aldığı rolün ve adanmışlığın açıkça görüldüğünü ifade eden Rektör Tabakoğlu, “Aliya İzzetbegoviç’i okudukça, tanıdıkça yüzyıl için ne kadar önemli bir insan ve çok kritik dönemde yaptığı liderlikle bir ulusun kurtarıcısı olduğunu daha iyi görebiliyoruz. Sözleri, eserleri, yaptıkları ve bıraktıklarından öğrenecek çok şeyimiz var. Bizlere bıraktığı değerli korumak, yaşatmak ve gelecek nesillere aktarmak adına bu tür etkinlikler düzenlenmesini anlamlı buluyoruz” dedi.

 

 

“BİLGE LİDER OLARAK ANILMAYA DEVAM EDİYOR”

 

Programda, serginin ardından “Ölümünün 18. Yılında Fikri ve Siyasi Yönüyle Aliya İzzetbegoviç” konferansı yapıldı. Trakya Üniversitesi ev sahipliğinde fikirleri, karakteri, örnek kişiliği ve yaptıklarıyla “Bilge Lider” olarak anılmaya devam eden Aliya İzzetbegoviç adına düzenlenen çevrim içi konferansa konuşmacı olarak 20-21 ve 22. Dönem İstanbul Milletvekili Hüseyin Kansu ile Araştırmacı-Yazar Davud Nuriler katıldı.

 

“SİYASETTE DAİMA İLKELİ BİR İNSANDI”

 

Trakya Üniversitesi’nin Youtube hesabından canlı olarak yayınlanan ve moderatörlüğünü Balkan Araştırma Enstitüsü Müdür Yardımcısı Doç. Dr. Ali Hüseyinoğlu’nun yaptığı konferansta konuşan Araştırmacı-Yazar Davud Nuriler, kısaca bölgenin tarihi hakkında bilgiler verdikten sonra 90’lı yıllarda Soğuk Savaş’ın sona ermesi ve Bosna-Hersek’in bağımsızlık süreci ile birlikte yaşanan gelişmeleri aktardı. 20-21 ve 22. Dönem İstanbul Milletvekili Hüseyin Kansu da, aile büyüklerinin Bosna doğumlu olduğunu söyleyerek başladığı konuşmasında, milletvekilliği döneminde Türkiye Bosna-Hersek Parlamentolararası Dostluk Grubu Başkanlığı görevinde bulunduğunu ifade etti. Aliya’nın talebesi olduğunu ve bununla büyük bir şeref duyduğunu belirten Kansu, Aliya’nın siyaset anlayışı ve devlet adamlığı konusunda bilgiler aktararak “İlkeli bir devlet adamı, başkomutan ve yazar gibi sıfatlar Aliya İzzetbegoviç’in vasıflarından bazılardır. Onu en güzel anlatan kelime onun bir mütefekkir olmasıdır.  İzzetbegoviç, siyasette daima ilkeli bir insandı. Vefatından 3 yıl önce siyaseti bırakırken yetiştirdiği gençlerin devletin geleceği için gayret etmeleri gerektiği düşüncesindeydi” dedi.

 

Haber / Buse SERİN