"Türkiye'nin iç işlerine çok açık ve çok terbiyesizce müdahaledir"

Çerkezköy Ticaret ve Sanayi Odası, Trakya Kalkınma Ajansı ve Çerkezköy Belediyesi iş birliğiyle bu yıl 5'incisi düzenlenen Çerkezköy Endüstriyel Fuarı'nın açılışına katılan

GÜNDEM 25.10.2021 19:01:00 0

Türkiye Büyük Millet Meclisi Başkanı Prof. Dr. Mustafa Şentop, Çerkezköy Ticaret ve Sanayi Odası, Trakya Kalkınma Ajansı ve Çerkezköy Belediyesi işbirliğiyle bu yıl 5’incisi düzenlenen Çerkezköy Endüstriyel Fuarı’nın açılışına katıldı.

 

“ONLARIN BİR DEĞERLENDİRMESİNİN OLMASI ÇOK ENTERESAN”

 

Açılışta konuşan TBMM Başkanı Şentop, son günlerde tartışılan 10 büyükelçi bildirisine de değinerek, “Meseleyi tüm boyutlarıyla ve doğru bir şekilde ortaya koymamız lazım. Türkiye’deki hukuk sistemi, yargılamalarla ilgili olarak içeride ve dışarıda birçok kişinin, kurumun, devlet resmi organlarının, akademisyenlerin yaptığı yorumlar ve eleştiriler var. Bunları doğru bulmasak da bu tür eleştirileri biz anlayışlar karşılıyoruz. İtiraz buna değildir. Nitekim bu bildiride de yapılan eleştiriler var, ama onun dışında üzerinde durulması gereken çok önemli bir husus var. Yapılan eleştirilere de gelince Avrupa İnsan Hakları Mahkemesi’nin bir kararına uyulması yönünde Türkiye’ye telkinde bulunuluyor. Bu ülkeler arasında Avrupa İnsan Hakları Sözleşmesi'ne taraf olmayan 3 ülke de var, Amerika Birleşik Devletleri, Kanada ve Yeni Zelanda Avrupa İnsan Hakları Sözleşmesi’ne taraf değil. Bu sözleşmeye uyma konusunda onların bir sözünün, bir değerlendirmesinin olması çok enteresan. Konuyla ilgileri yok, konu dışı. Öbür taraftan Avrupa İnsan Hakları Sözleşmesi’ne uyulması yönünde bir görüş ortaya koyuyorsanız, sizin bu konuda ilkesel duruşunuza bakarız, samimiyetinizi ölçebilmek için” dedi.

 

“BU İŞTE BİR SAMİMİYET OLMADIĞINA KANAAT GETİRİRİZ”

 

Yunanistan’ın Gümülcine’de, İskeçe'de Türk Gençler Birliği adıyla kurulan kulüplere, sivil toplum kuruluşlarına Türk ismi kullanıldığı için yaptığı müdahaleleri anımsatan TBMM Başkanı
Şentop, “Bu Lozan Antlaşması'na da Avrupa İnsan Hakları Sözleşmesi'ne de aykırıdır. Bununla ilgili AİHM'nin verdiği 10’un üzerinde karar var. Yunanistan bu kararların hiçbirisine uymamış. Şimdi AİHM kararları konusunda Türkiye’ye karşı bir hassasiyet açıklaması yapanlar, Yunanistan'ın bu 10 tane karara uymaması konusunda bugüne kadar tek bir cümle değerlendirme yapmışlar mı? Yapmamışlar. Başka Avrupa ülkelerinin de uymadığı AİHM kararları var. Uyulmalı mı uyulmalı, ayrı mesele. Ama uymayan ülkeler var, Almanya var, İngiltere var. Bunlarla ilgili bir açıklama, bir değerlendirme yapılmış mı? Yapılmamış. Eğer bu ülkelerin büyükelçileri ve bu ülkeler AİHM kararlarıyla ilgili bir hassasiyet içerisinde olmuş olsalardı başka ülkelerin AİHM kararlarına uymaması yönünde de bir reaksiyon, bir eleştiri gösterirlerdi. Fakat AİHM kararlarına uymayan başka ülkelere bugüne kadar tek bir kelime sarf etmeyen ülkeler ve onların büyükelçileri Türkiye söz konusu olunca bu kararlara uyma gibi bir meseleyi bir eleştiri konusu yapıyorlarsa o zaman bu işte bir samimiyet olmadığına kanaat getiririz. AİHM kararlarına uymayla ilgi bir mesele olmadığına, esasen ortadaki meselenin, Türkiye'ye karşı hasmane bir tutum olduğuna kanaat getiririz. Bu işin bir tarafı” diye konuştu.

 

 

“TÜRKİYE'DE İÇ İŞLERİNE ÇOK AÇIK VE ÇOK TERBİYESİZCE BİR MÜDAHALEDEN İBARETTİR”

 

Şentop, “Esas vahim olan tarafı şu, bu bildiri içerisinde bu 10 büyükelçi diyor ki: 'Türkiye derhal bir tahliye kararı vermelidir' diyor. Bu kararı kim verecek, mahkeme verecek. Biliyorsunuz bizim Anayasamızda TBMM'de devam eden bir yargılama süreciyle ilgili soru sormak, araştırma yapmak hatta konuşma yapmak bile yargı yetkisinin kullanılmasını etkileyeceği için yasaklanmış anayasa tarafından. Biz milletvekilleri olarak TBMM'de bu büyükelçilerin konuşmuş olduğu davayla ilgili konuşamazken, anayasa bunu bize yasaklamışken, bizim milletvekillerimize yasaklamışken kalkıp yabancı ülkelerin büyükelçilerinin yargıya talimat verir bir şekilde, 'derhal serbest bırakılmasının sağlanması' şeklinde bir ifadeyle bir bildiri kaleme almaları Türkiye'nin iç işlerine çok açık ve çok terbiyesizce bir müdahaleden ibarettir” ifadelerini kullandı.

 

“BUGÜNE KADAR YAŞANMAMIŞ BİR TERBİYESİZLİK OLDUĞUNU ANLAMAK MECBURİYETİNDELER”

 

Bugün bunlara karşı Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’ın ortaya koymuş olduğu tavrı daha önce benzeri olmayan bir tavır gibi değerlendirenlerin, büyükelçilerin yapmış olduğu terbiyesizliğin de diplomatik anlamdaki terbiyesizliğin de bugüne kadar hiç yaşanmamış bir terbiyesizlik olduğunu görmek ve buna dikkat çekmek, bunu anlamak mecburiyetinde olduğunu dile getiren Prof. Dr. Mustafa Şentop, “Bunu göz ardı ederek sadece konuyu sanki AİHM kararı bağlamında bir konuymuş gibi küçülterek, daraltarak tartışmanın Türkiye'de az önce bahsetmiş olduğum bir özgüven problemiyle ve yaşanan olayları doğru okuyamama eksikliğiyle malul olduğunu ifade etmek isterim” dedi.

 

Haber / Gülveren ALTUNOĞLU