Balkan Araştırma Enstitüsü'nden iki yeni kitap

Balkan Araştırma Enstitüsü Müdürü Doç. Dr. İbrahim Kelağa Ahmet ve Müdür Yardımcısı Doç. Dr. Ali Hüseyinoğlu, Rektör Prof. Dr. Erhan Tabakoğlu'nu makamında ziyaret ederek, Balkan AraÅ?

GÜNDEM 22.10.2021 16:49:00 0
Balkan Araştırma Enstitüsü

2017 yılında Trakya Üniversitesi Balkan Araştırma Enstitüsü tarafından düzenlenen Yunanistan’daki Batı Trakya Türkleri ile Bulgaristan ve Makedonya Türklerinin eğitim, din ve basın alanındaki hak ve özgürlüklerinin farklı yönleriyle ele alındığı çalıştay metinleri kitaplaştırılarak “Yunanistan (Batı Trakya), Bulgaristan ve Makedonya Türklerinin Eğitim, Basın ve Dini Durumları Çalıştay Metinleri” adıyla Balkan Araştırma Enstitüsü Yayınları’ndan basıldı.

 

“SOSYOKÜLTÜREL YAŞANTIYA IŞIK TUTUYOR”

 

Kitap ile ilgili bilgi veren yetkililer, “Yunanistan, Makedonya ve Bulgaristan’dan gelen Türklerin bölgeden aktardıkları bilgiler ve ele alınan konu başlıklarındaki güncel durumlarla ilgili bu yayın, soru cevap bölümlerindeki tartışmaların da katkısıyla Türklerin oralardaki sosyokültürel yaşantısının dünü ve bugününe ışık tutmakta ve öneriler ışığında bulundukları ülkelerdeki geleceklerine dair projeksiyonlara önemli katkı sunmaktadır” dedi.

 

“TRAKYA TEHDİT ALTINDA”

 

Hristos İliadis’in kaleme aldığı “Trakya Tehdit Altında” Gizli Yazışmalar Türkiye Stratejisi - Gizli Politikalar - Azınlık Grupları isimli Lale Alatlı tarafından Yunanca’dan çevrilen kitabın Türkiye baskısı, Balkan Araştırma Enstitüsü Yayınları’ndan yayımlandı.

 

BEŞ BÖLÜMDEN OLUŞUYOR

 

Kitabın, giriş ve sonuç kısmı dışında beş bölümden oluştuğunu kaydeden, “Kitabın girişinde ‘Trakya Azınlığı Olgusunun Anlamlandırılması’ başlığı altında literatür taraması ve kuramsal çerçeve hakkında bilgiler verilmektedir. “19. Yüzyıl ile II. Dünya Savaşı Arası Dönemde Trakya” başlığı ile yayımlanan birinci bölümde Batı Trakya’da Osmanlı’nın son döneminden II. Dünya Savaşı’nın başlangıcına kadar olan süreçte Batı Trakya Türk Azınlığı’nın tarihi ve durumu değerlendirilmektedir. “Savaş Sonrası Ulusal Rekabetler ve Beklentiler: 1945-1949 Dönemi” şeklindeki ikinci bölümde ise azınlığın mevcut durumu, Yunan devletinin azınlık üzerinde kontrolü, azınlık eğitimi gibi konular kaleme alınmaktadır. Üçüncü bölümde “Azınlık ve Türk-Yunan Dostluğu, 1949-1955: Anlaşmazlıklar ve Çelişkiler” başlığı altında Türk-Yunan ilişkilerinin Batı Trakya Türk azınlığına yansıması, azınlık eğitimindeki gelişmeler ve Batı Trakya Türk azınlığı ile Yunan Devleti arasındaki anlaşmazlık ve çelişkiler ifade edilmektedir. Kitabın dördüncü bölümünde “6-7 Eylül Olayları ve Trakya’daki Bilinmeyen Sonuçları” başlığıyla Yunan Devleti’nin İstanbul’da meydana gelen olaylar sonrası Batı Trakya Türk azınlığına yönelik politika değişikliğine gitmesi ve Yunanistan tarafından azınlığın yeniden adlandırılması anlatılmaktadır. Beşinci bölümde ise “Trakya Koordinasyon Konseyinin En Önemli Durağı” başlığı altında konseyin kuruluşu, amaçları, azınlık eğitimi, bölgede uygulanan nüfus ve toprak politikaları gibi konular hakkında bilgilere yer verilmektedir” dedi.

 

“ÖĞRENCİLER İÇİN ÖNEMLİ BİR KAYNAK OLACAK”

 

Balkan Araştırma Enstitüsü’nün, Balkanlar ve Trakya adına önemli çalışmalara imza attığını belirten Rektör Prof. Dr. Erhan Tabakoğlu “Trakya Üniversitesi olarak üreten bir üniversite olmak bizim en önemli hedefimiz. Hocalarımız bu kapsamda değerli bilgiler üretmekte ve bilim dünyasına önemli katkılar sunmaktadır. Bu iki eser de Balkanlar ve Trakya alanında çalışma yapacak araştırmacılar ve öğrenciler için önemli bir kaynak olacaktır” ifadelerini kullandı.

 

Haber / Erdal AYDIN