Akay: Zorlu bir kış dönemi Çerkezköy'ü bekliyor

Muhtarlarla yemekte bir araya gelen Çerkezköy Belediye Başkanı Vahap Akay, TESKİ tarafından başlatılan içme suyu, yağmur suyu ve kanalizasyon inşaatlarının yüzde 30'unun tamamlandığını belirtti

GÜNDEM 20.10.2021 18:03:00 0
Akay: Zorlu bir kış dönemi Çerkezköy

Çerkezköy Belediye Başkanı Vahap Akay, 19 Ekim Muhtarlar günü dolayısıyla ilçede görev yapan mahalle muhtarlarını öğle yemeğinde ağırladı. Bugün saat 12.30’da Yalı Restaurant’ta düzenlenen yemeğe Tekirdağ Büyükşehir Belediye Başkanı Kadir Albayrak da katıldı.

 

 

“MÜCADELEMİZ DEVAM EDECEK”

 

Çerkezköy Belediye Başkanı Vahap Akay da belediyenin yaptıkları ve yapacaklarını anlattı. Başkan Akay, “2021 yılı Çerkezköy Belediyesi’nin ve Tekirdağ Büyükşehir Belediyesi’nin Çerkezköy adına yatırımlarının ortaya çıktığı, ciddi bir mücadele içerisine gireceği bir yıl olacak demiştim. 2020 yılı pandemi dönemi Çerkezköy açısından da durağan bir yıl olduğu için bu yatırımlarımızı 2021 yılına ertelediğimizi ve yoğun bir bahar, yoğun bir yaz, yoğun bir sonbahar geçireceğimizi söylemiştim. Şimdi hız kesmeden 2022 yılı kışı da yoğun geçecek, baharı da yoğun geçecek, yazı da yoğun geçecek. Biz Kadir başkanımla beraber seçim döneminde ortaya koyduğumuz hedeflerin, projelerin peşinde, olumlu eleştirileri dinleyerek, ancak söylenen birçok şeye de kulağımızı tıkayarak işimizi yapmaya çalışıyoruz. Aynı bu kararlılıkla da hedeflerimize ulaşmak, işlerimizi yoluna koymak adına bu mücadelemiz devam edecek” dedi.

 

“HEDEFİMİZ ÇERKEZKÖY’E YEPYENİ BİR MEYDAN KAZANDIRMAK”

 

2 Haziran tarihinde Büyükşehir Belediyesi tarafından yapılacak olan Atatürk ve Öztrak Caddesi’nde yapılacak altyapı çalışmalarının startının verildiğini anımsatan Akay, “Hedef tarihlerimizin 12-15 ay aralığı olduğunu ifade etmiştim. Atatürk ve Öztrak Caddeleri, meydan altı otopark projesi, meydan düzenleme projesi Çerkezköy’ün ticaretinin ana merkezinde olduğunu, çok yorucu bir süreç olacağını bu işe başlarken ifade etmiştim. Yine aynı ifademin arkasındayım. Bu, Tekirdağ Büyükşehir Belediyesi’nin Çerkezköy’e yaptığı çok ciddi bir altyapı yatırımıdır. Bu, Büyükşehir Belediyesi’nin Çerkezköy’deki otoparkın çözümü adına yaptığı çok önemli bir projedir. Bir meydan projesidir aynı zamanda. Yine Çerkezköy Belediyesi’nin de birbirine bağlı 19 sokakla beraber Atatürk ve Öztrak Caddelerine bir kentsel tasarım projesidir. Bugün de o projenin adım adım aşamalarını anlatacağım. Hedefimiz Çerkezköy’e yepyeni bir meydan kazandırmak. Çerkezköy’de otopark alanlarının belirlendiği, caddelerin yapısının dokusunun düzen aldığı bir süreci ortaya koyma çabası içerisindeyiz. Bu noktada esnafımıza derdimizi tekrar tekrar anlatıyoruz. Kendimizi anlatmaya devam edeceğiz. Hedefimiz daha güzel bir Çerkezköy caddeleri ve esnafa daha faydalı bir Çerkezköy sokaklarını ortaya çıkarmak. Yeni bir meydana kavuşturmak hedefiyle yolumuza devam ediyoruz” ifadelerini kullandı.

 

“ŞUURSUZ ELEŞTİRİLERE KULAK TIKAYARAK YOLUMUZA DEVAM EDİYORUZ”

 

Atatürk ve Öztrak Caddeleri’nde TESKİ’nin yaptığı içme suyu, kanalizasyon ve yağmur suyu inşaatlarının yüzde 30 aşamasına geldiğini söyleyen Başkan Akay, “Toplamın yüzde 30’u tamamlandı. Yağmur suyu hatları değişti, içme suyu hatları değişti, kanalizasyonlar değişti. Yani altyapıya girdik. Altyapıda sadece TESKİ yok. Elektrik kurumlarından doğalgaz kurumlarına, telekomünikasyon kurumlarından uydu hatlarına kadar birçok hattın olduğu ve maalesef elde dijital bir verinin olmadığı, hangi borunun hangi kablonun nereden geçtiğine dair bir bilginin olmadığı süreçte kazarak yoluna devam eden bir TESKİ çalışması var. Zaman zaman vatandaşlarımız kazılarla ilgili eleştiri içerisinde. Vatandaşımız, esnafımız haklıdır. Ancak teknik olarak altyapı işine girme zahmeti riskini göze alan iki belediye başkanıyız. Biz bunlara hiç girmeden yolumuza devam ederek, geçmişte yapılan hatalar gibi sadece üst yapıyı yaparak bunu yapabilirdik. Biz zor olanı, ihtiyaç olanı tespit ederek bu tespitin arkasından yürüdük. Yürümeye de devam ediyoruz. Olumlu eleştirilerin hepsini alıyoruz. Ancak şuursuz eleştirilere kulak tıkayarak yolumuza devam ediyoruz” dedi.

 

“YAPILAN, ÇOK HAYATİ BİR İŞ”

 

Yapılan işin çok hassas, çok hayati bir iş olduğunu söyleyen Akay, “İçme suyu hatları yenileniyor. Yağmur suyu ve kanalizasyonun aynı yerde bulunduğu, caddelerde sokaklarda kanalizasyon kokularıyla beraber yaşadığımız süreçleri ortadan kaldırma projesidir. O yüzden ne yaptığını bilen bir Büyükşehir Belediyesi, ne yaptığını bilen bir Çerkezköy Belediyesi bugün projenin başındadır, takibindedir” ifadelerini kullandı. 

 

“ZORLU BİR KIŞ DÖNEMİ ÇERKEZKÖY’Ü BEKLİYOR”

 

Altıyol Kavşağı ile meydana kadar olan kısımda betonların 4-5 gün içinde tamamlanacağını, taş döşeme işleminin başladığını söyleyen Akay, “Bundan sonra peyzaj düzenlemesi yapılacak. Altıyol ile meydan arasını Kasım sonu itibariyle bitirmeyi hedefliyoruz” dedi. Büyükşehir Belediyesi tarafından yapılacak olan meydan altı otopark ile ilgili de konuşan Akay, “İşle ilgili yer teslimi yapıldı. Önümüzdeki 1-2 gün içerisinde fore kazıklar çakılmaya başlanacak. Yaklaşık bir buçuk ay fore kazıklarının çakılması, ondan sonraki bir ayda da hafriyatın alınmasının ardından biran evvel binayı gömüp meydan betonu atıldıktan sonra yeni meydana kavuşma süreçleri başlayacak. Zorlu bir kış dönemi Çerkezköy’ü bekliyor. Atatürk ve Öztrak Caddelerinde esnafımızın bazı eleştirileri var. Hepsini görüyoruz, göğüslüyoruz. Bugün inşaat alanında esnafın önünde yağmur, çamur, toz, toprak varsa esnafımız haklıdır diyoruz. Ama biran evvel bu çalışmaları tamamlama hedefiyle yolumuza devam ediyoruz. İnşallah önümüzdeki sene vadettiğimiz tarihlerde bu çalışmaları tamamlama hedefiyle yolumuza devam ediyoruz” diye konuştu. TESKİ tarafından Fevzipaşa Mahallesi’nde yapılan çalışmalarla ilgili de konuşan Akay, “TESKİ, Halide Edip Adıvar Caddesi civarında su baskınlarının yaşandığı, BSH Kavşağı’nda dize kadar suyun içerisinde bulunduğumuz alanlardaki bu sorunları çözmek adına bir yatırım daha yaptı. Bugün bu yatırımın yüzde 90 seviyesine geldiğini görüyoruz.  Aynı zamanda Polisevi arkasındaki ani su baskını yaşanan alanların artık bu korkulu rüyadan kurtulduğu bir süreci yaşıyor Çerkezköy. Bununla ilgili Çerkezköy’ün tarihinde altyapıya yatırımın yeterli miktarda yapılmadığı zamanlarda ne gibi sorunlarla baş başa kaldığını burada yaşayan herkes farkında. Artık bu sorunların, altyapı sorunlarının git gide çözüldüğü bir süreci yaşıyor Çerkezköy. Tekirdağ Büyükşehir Belediyesi’nin böylesine önemli yatırımlarından sonra gerçekleşiyor bunlar” dedi.

 

“HAYRETLERLE SEYREDİYORUM BU YORUMLARI”

 

Büyükşehir Belediye Başkanı Kadir Albayrak’ın seçim kitapçığında olan Atatürk Viyadüğü genişletme çalışmalarının da başladığını belirten Çerkezköy Belediye Başkanı Vahap Akay, “75 günlük bir süre hedefiyle işine devam ediyor Büyükşehir Belediyesi. Viyadük tamamlandıktan sonra aydınlatma ankastreleri Çerkezköy Belediyesi tarafından yapılacak. Atatürk Caddesi’nde kullanılan malzemelerle bir eşgüdüm sağlansın diye böyle bir süreci tercih ettik. İnşallah 75-80 gün içerisinde bu viyadük artık zaman zaman neredeyse eleştirilerde viyadüğü genişletmemizi dahi bize hatırlatanlar oldu. Viyadüğü zamanında 70 santimetre yaya yoluyla bırakanlar, buradan karşı tarafa geçecek yaya var mı, engelli vatandaşlar geçecek mi diye düşünmeden viyadüğü yapanlar, bugün viyadüğü neden genişletmediğimizi bize sorar oldular. Hayretlerle seyrediyorum bu yorumları” diye konuştu. 

 

“BİR TANE TALEBİMİZ OLDU, O DA REDDEDİLDİ”

 

Minibüs durakları, 29 Ekim Spor Kompleksi’nde yapılan yalıtım çalışması,zemin parke yenilemesinin çalışmalarının yanı sıra İstasyon Mahallesi’nde bulunan ve Çerkezköy’ün en eski yapısı olan Celal Bey Mescidi’nde başlattıkları restorasyon çalışmaları ile ilgili de konuşan Akay, “Burası Vakıflar Genel Müdürlüğü’ne aitti. Vakıflar Genel Müdürlüğü bu mescidi yaklaşık 2-3 defa kendimiz restore edeceğiz diye bildirdiler. Ama aradan 4-5 yıl zaman geçti. Vakıflar Genel Müdürlüğü’ne ‘biz bunu restore edelim, Çerkezköy’e kazandıralım’ talebinde bulunduk. Restorasyon protokolümüzü imzaladık. İhaleye çıktık.  Yaklaşık 750 bin TL bedelle bu restorasyonu yapacağız. Tarihi dokusunu ortaya çıkacağız” dedi. Çerkezköy’ün bir kültür varlığı olmamasına rağmen nüfusuna göre kültür varlıkları için İller Bankası’ndan gelen paradan ödenek ayrılarak belediyeden kesinti yapıldığını ifade eden Akay, “Son 10 yılda 10-12 milyon TL’nin üzerinde belediye bütçesinden bir bütçe aktarıldı. Bir tane talebimiz oldu. Tabi ki ret geldi. Çerkezköy Belediyesi kendi kaynaklarıyla ihaleye çıktı” dedi.

 

“127 CADDE VE SOKAKTA ASFALT ÇALIŞMALARI TAMAMLANDI”

 

Aydınlatma çalışmaları, spor alanlarında yapılan çalışmalar, park çalışmaları, parke taş çalışmaları, orta refüj aydınlatma çalışmaları, yol genişletme çalışmaları, Narin Caddesi’nde yapılacak çalışmalar, Ambardere’nin girişinde yapılacak olan düğün salonu, Veliköy’de yapılacak olan kapalı pazar yeri ilgili de muhtarlara bilgi veren Akay, “2021 yılı Çerkezköy’ün cadde ve sokaklarında çok ciddi bir asfalt çalışması oldu. Şuana kadar 127 cadde ve sokakta 232 bin metrekarelik asfaltı tamamladık. Çok kapsamlı bir işi hala devam ettiriyoruz. 8 mahallemizde 14 sokakta beton yol çalışmalarını gerçekleştirdik. Sati kaplama işini yeniden ihale ettik ve bugün itibariyle sati kaplama çalışmaları yeniden başladı. Bugüne kadar 11 sokağı yapmıştık. 37 cadde ve sokakta daha çalışmalarımız sürecek. Yaklaşık 50’nin üzerinde sokağa ulaşacağız. 8 mahallede 59 cadde ve sokakta 34 bin metrekare beton kaldırım işi gerçekleştirdik” bilgisini verdi.

 

ESNAFA VE VATANDAŞA TEŞEKKÜR ETTİ

 

Eski Şelale Park’ın yerine 50 araçlık otopark yapacaklarını ve muhtarlığı da oraya taşıyacaklarını söyleyen Başkan Akay, hayata geçirilecek olan okul öncesi eğitim programı, robotik kodlama atölyesi, ses kayıt stüdyosu projeleriyle ilgili de bilgiler verdi. Çerkezköy Belediyesi olarak 2021 yılında ilçenin 12 mahallesinde çok ciddi çalışmaların içerisine girdiklerini belirten Akay, “Asgari ihtiyaçlar neredeyse, ihtiyaçlar bu göre yapıldı.  2022 yılı da bu yoğunlukta bu kararlılıkta devam edecek. Ne yaptığımızı biliyoruz. Vatandaşlarımızın ihtiyacının ne olduğunu da biliyoruz. Bu ihtiyaçlar doğrultusunda da önümüze bakıyoruz. Yoğun çalışma süreçlerindeki sabırları için esnafımıza, vatandaşımıza bir kere daha teşekkür ediyorum” dedi. Muhtarlarla sohbet ederek onların talep ve beklentilerini dinleyen Başkan Akay, gazetecilerin sorularını da yanıtladı. 

 

Haber / Gülveren ALTUNOĞLU