Omurganızın sağlığı için bu önerilere dikkat!

Uzun süre bilgisayar karşısında oturmak ve sürekli cep telefonuna bakmak gibi bazı alışkanlıkların omurga sağlığı üzerinde olumsuz etkiler oluşturduğunu belirten uzmanlar, özellikle masa başı Ã?

YAŞAM SAĞLIK 18.10.2021 15:22:00 0
Omurganızın sağlığı için bu önerilere dikkat!

Fizik Tedavi ve Rehabilitasyon Uzmanı Doç. Dr. Nihal Özaras, Dünya Omurga Sağlığı Günü dolayısıyla yaptığı açıklamada omurga sağlığının korunmasına yönelik tavsiyelerde bulundu.

 

OMURGANIN ÇOK ÖNEMLİ FONKSİYONLARI BULUNUYOR

 

İnsan omurgasının boyundan başlayıp kuyruk sokumuna kadar uzanan ve 33 tane omur ismi verilen kemikten oluşan bir yapı olduğunu belirten Doç. Dr. Nihal Özaras, “Omurganın içinde sinir sisteminin çok önemli bir parçası olan omurilik yer alıyor. Omurilikten kollara, bacaklara ve gövdeye giden sinirler çıkar. Ayrıca idrar ve gaita kontrolü gibi fonksiyonlarda çok önemli role sahip olduğunu söyleyebiliriz” dedi.

 

BOYUN VE BEL BÖLGESİ HASAR GÖRMEYE ÇOK YATKIN

 

Omurganın boyun, sırt, bel ve kuyruk sokumu olarak 4 bölümden meydana geldiğini ifade eden Özaras, “Özellikle boyun ve bel bölgesi günlük hayatımızda yaptığımız eğilme, kalkma, dönme gibi birçok aktivitede hep hareket halindedir.  Bu nedenle de yıpranmaya ve hasar görmeye çok yatkındır. Uzun süre bilgisayar karşısında oturmak, sürekli cep telefonuna bakmak gibi bazı alışkanlıklar, omurga sağlığı üzerinde olumsuz etkiler yaratıyor.  Özellikle masa başı çalışanlarda boyun ve bel ağrısı şikayeti çok sık görülüyor. Gençlerde çok görülen duruş ve oturuş bozuklukları da omurga problemlerine zemin hazırlıyor” diye konuştu.

 

OMURGA KASLARINI GÜÇLENDİRECEK EGZERSİZ YAPILMALI

 

Doç. Dr. Nihal Özaras, ‘Vücudumuzun ana taşıyıcı yapısı olan omurgamızın sağlıklı kalması, yaşam kalitemizi devam ettirebilmek için çok önemlidir.’ dedi ve omurga sağlığı için dikkat edilmesi gerekenleri şöyle sıraladı: Otururken ve ayakta dururken doğru postür sürdürmeye çalışılmalı, omurga kaslarını güçlendirmeye ve postüre yönelik egzersizler düzenli olarak yapılmalı, ayakta dururken ve otururken sık sık pozisyon değiştirilmeli, hep aynı noktaların zorlanması engellenmeli, dönerken bel ve boyundan değil ayaklardan dönülmeli, cep telefıonu göz hizasına kaldırılmalı, cep telefonu ve bilgisayara bakarken bu cihazlar göz hizasına kaldırılmalı, boyun ve sırtın dik durması sağlanmalı, market poşeti ve benzeri eşyaları taşırken ağırlık iki ele eşit şekilde bölünmeli, yerden yük alırken dizlerden eğilmeli ve yük gövdeye yakın tutulmalı, masa başı çalışmalarda kullanılan sandalye ve masanın ergonomiye uygun şekilde düzenlenmeli, ayakta çalışanların tezgah ve benzeri çalışma alanları kişinin boyuna göre planlanmalı ve eğik çalışmaları engellenmeli.”

 

Haber / İrem BANÇO