Kuraklıkla mücadelede 'yağmur suyu hasadı'

Kırklareli İl Tarım ve Orman Müdürü Mehmet Aksoy, Kırklareli'nde yağmur hasadı yaparak üretim yapan üreticilerin yetiştirdikleri meyve ve bağ alanlarında incelemelerde bulundu. Yağmur suyu hasadı hakk

GÜNDEM 14.10.2021 11:44:00 0
Kuraklıkla mücadelede

Dünya ile birlikte ülkemizin de küresel iklim değişikliğinin etkisiyle meydana gelen kuraklık tehdidiyle karşı karşıya kaldığını belirten Aksoy, “Beklenen mevsimsel yağışların düşük seviyede olması, alternatif su kaynaklarına yönelmeyi zorunlu hale getirmektedir. İlimizde de kuraklık ile mücadele kapsamı çerçevesinde alternatif tasarruf yöntemleri yaygınlaşmaya başlamıştır. Su tasarrufuna yönelik uygulamalardan birisi de yağmur suyu hasadıdır” dedi.

 

“TOPRAĞI İYİLEŞTİRMEK HEDEFLENİYOR”

 

Yağmur suyu hasadının, yağmur suyunun denize akmasına izin vermeden, yeniden kullanım için yerinde biriktirilmesi ve depolanması işlemi olduğunu kaydeden Aksoy, “Yağmur suyu fazlasının yakalanması ve depolanması, toprak veya su kıtlığı nedeniyle yılın hasadının bir kısmını veya tamamını kaybetme riskini önemli ölçüde azaltabilmektedir. Ayrıca, yüksek yağış mevsimlerinde sel ve toprak erozyonu ile ilgili riskler de azalmaktadır. Özellikle yamaç alanlarda tarım yapan üreticilerimiz, yağmur suyunun toplanmasından yararlanabilir ve böylelikle toprak erozyonunun etkilerini azaltabilmektedirler. Yağmur suyu hasadı ile topraklarımızın kaybettiği suyu tekrar kazandırma, suyu verimli kullanma ve toprağı iyileştirme hedeflenmektedir” ifadelerini kullandı.

 

Haber / Buse SERİN