YER-SİS çalışmasının sonuçları paylaşıldı

Türkiye'de Kentsel ve Kırsal Yerleşim Sistemleri (YER-SİS) çalışmasının Trakya kısmını tamamlayan Sanayi ve Teknoloji Bakanlığı Kalkınma Ajansları Genel Müdürlüğü, sonuçları il

GÜNDEM 8.10.2021 16:13:00 0
YER-SİS çalışmasının sonuçları paylaşıldı

Sunumlarında Kentsel ve Kırsal Yerleşim Sistemleri çalışmasının genel amacının Türkiye’de yerleşim sistemlerinin güncel yapısını ortaya çıkarmak olduğunu söyleyen Eryılmaz,  “Merkezi yer teorisi ve ağ analizi çalışmalarında kullanılan yaklaşımların esas alındığı hibrit bir model kullanıldı. Yerleşme sistemlerini ve mekân yapısını belirlemek için yapılan çalışmaların teorik temelleri çoğunlukla merkezi yerler teorisine dayanır. Ülkemizde de 1982 yılında gerçekleştirilen YER-MEK çalışması, merkezi yerler teorisini temel almış ancak aynı zamanda dönemin koşullarına ve gereklerine uygun ampirik verilere dayalı ve merkez yerlerin kademe ve etki alanlarını eşanlı olarak belirleyebilecek bir yaklaşım ortaya koydu. Ancak hızlı teknolojik gelişmeler ile sosyo-ekonomik ve politik ortamda yaşanan değişimler; ulusal, bölgesel ve yerel düzeydeki mekânsal ilişki yapısını değiştirdi. Sonuç olarak yaşanan gelişmeler, yeni ve farklı yaklaşımlar içeren bir metodoloji ortaya koyma gerekliliğini doğurdu. Yaptığımız çalışmayı özetleyecek olursak 1982’de yapılan YER-SİS çalışmasının güncellemesidir diyebiliriz. Özetle, YER-SİS birbirini tamamlayıcı olduğu düşünülen iki temel teorik zemine dayanır. Böylece, merkezi yer kuramının sunduğu “dikey” ilişkilerin yanı sıra kentsel ağları tanımlayan “yatay” ilişkiler de çalışmaya dahil edilerek daha bütüncül bir tablo ortaya konmuş oldu” dedi.

 

CİDDİ VE GÜNCEL VERİLERE SAHİP

 

Edirne ve Tekirdağ sunumlarının sonunda konuşan Trakya Kalkınma Ajansı Genel Sekreteri Mahmut Şahin, “Çalışma kırsalın verilerine kadar ulaşabilen, gerek akademik dünya, gerekse kamunun mutlaka kullanması gereken ciddi ve güncel verilere sahip” dedi.

 

Haber / İrem BANÇO