Bebekleri hayata hazırlayan en kıymetli besin

Anne sütü, bebekleri hayata hazırlayan en kıymetli besin olarak tanımlanıyor. Her anne bebeğini kendi sütü ile beslemek istiyor ancak emzirme sırasında hamile kalan kadınlar hem dünyaya gelmiş hem de gelecek olan

YAŞAM SAĞLIK 7.10.2021 18:50:00 0
Bebekleri hayata hazırlayan en kıymetli besin

Kadın Hastalıkları ve Doğum Uzmanı Op. Dr. Aysel Nalçakan, emzirmenin önemi ve tandem emzirme hakkında bilgi verdi.  Anne sütünün bebek beslenmesinde son derece önemli ve yeri doldurulamayan bir besin olduğunu ve bebeğin sağlıklı büyüme- gelişmesi için gerekli tüm enerji ile besin maddelerini içerdiğini kaydeden Op. Dr. Aysel Nalçakan, “Bebeğin psikolojik gelişimine de katkıda bulunur. Anne ile bebek arasındaki bağı kuvvetlendirir, bebeklerde güven duygusunu geliştirir. Bebeğin bağışıklık sistemi hayatın ilk günlerinde ve ilk yıllarında henüz tam olarak gelişmemiştir ve annesi tarafından korunması gerekir. Bu korumayı anne bebeğini emzirmekle sağlar. Özellikle doğumdan hemen sonra ilk kritik temas geciktirilmemeli, bebek 1 saat içerisinde emzirilmelidir. Ancak dünyaya yeni gelen her iki bebekten birine doğumu izleyen bir saat içerisinde anne sütü verilmemekte ve bu durum onları hastalık ve ölüm riskinden koruyacak antikorlardan, temel besinlerden yoksun bırakmaktadır” dedi.

 

İLK  6 AY SADECE ANNE SÜTÜ VERİLMESİ ÖNEMLİ

 

Dünya Sağlık Örgütü’nün de önerdiği gibi doğumdan sonra 6 ay bebeğe sadece anne sütü verilmesinin önemli olduğunu kaydeden Op. Dr. Aysel Nalçakan, “Eğer çocuk emiyorsa 2 yaşa kadar emzirme devam edebilir. Ancak bazen iki gebelik arasındaki süre az olabilmektedir. Bu durumda annelerin kafası karışabilmektedir. Annelerin aklına “hamileyken bebek emzirilmeli mi, emzirilmemeli mi” soruları gelebilmektedir. Hamileyken bebek emzirme durumuna tandem emzirme adı verilmektedir” diye konuştu.

 

EMZİRME ERKEN DOĞUMA NEDEN OLMUYOR

 

Op. Dr. Aysel Nalçakan, “Geçtiğimiz yıllarda hamile bir kadının bebeğini emzirmeyi sonlandırması gerektiği, emzirdiğinde intrauterin bebeğin gelişemeyeceği ya da meme ucunun uyarılmasıyla artan oksitosinin abortus, erken doğum tehdidi gibi gebelik komplikasyonlarına sebep olabileceği düşünülmekteydi. Fakat yapılan çalışmalar bilinenin aksine gebeyken emzirmenin düşük, erken doğum, gebelik komplikasyonları ve düşük doğum ağırlığına yol açtığı savlarını çürütmektedir. Yani 2 yaşa kadar emzirme devam ettirilmelidir” ifadelerini kullandı.

 

HAMİLEYKEN EMZİRİLEN BEBEK ZEHİRLENMEZ

 

Anne sütünün kolostruma dönüşümü nedeniyle bebeğin bu tadı beğenmeyip emmeyi kendiliğinden bırakabildiğini ve emmeye devam eden bebeğin dışkısında değişim olabildiğini kaydeden Op. Dr. Aysel Nalçakan, “Ancak bu tamamen anne sütünün dönüşümü nedeniyledir yani tandem emzirme bebeği zehirlemez. Tandem emzirme ile bebeklerin birbirleriyle ve anneleriyle olan ilişkileri olumlu yönde etkilenmektedir. Ayrıca annede gebe kaldığı için bebeğini sütten kesmek zorunda kalmanın getirdiği suçlama duygusu da ortadan kalkar. Tandem emziren anneler mutlaka iyi beslenmeli ve gebelik takiplerini ide ihmal etmemelidir” dedi.

 

Haber / Buse SERİN