Edirne Konferansları dizisine bir yenisi eklendi

Edirne'nin siyasal, sosyal, kültürel ve ekonomik tarihine ışık tutmak amacıyla gerçekleştirilen "Edirne Konferansları" devam ediyor. Konferans dizisine yenisini ekleyen Trakya Üniversitesi'nin son ko

GÜNDEM 4.10.2021 17:42:00 0
Edirne Konferansları dizisine bir yenisi eklendi

Trakya Üniversitesi Merkez Kütüphane Konferans Salonu’nda düzenlenen etkinliğe konuşmacı olarak bir dönem Edirne’de de yaşayan “Edirne Kırmızısı” romanının yazarı Sabriye Cemboluk katıldı.

 

“ESAS KIZI EDİRNE KIRMIZISI, ESAS OĞLU EDİRNE KENTİ”

 

Konferansın açılış konuşmasını yapan Doç. Dr. Nurten Çetin, merkez olarak başlattıkları “Edirne Konferansları” dizisinin, Edirne’nin unutulmuş pek çok değerinin yeniden gün yüzüne çıkarılması ve kent tarihinin günümüze aktarılması açısından önemli olduğunu belirtti. Edirne’nin değerlerini hem öğrencilerle hem de kentle buluşturmak amacıyla hareket ettiklerini ifade eden Çetin, yazar Sabriye Cemboluk’un, Edirne değerlerinin anlatılması ve tanıtılmasında önemli katkıları olduğunu da söyledi. Daha sonra konferansa geçildi. Yazar Sabriye Cemboluk, Trakya Üniversitesi sayesinde yeniden değer kazanan ve kent kimliğine kazandırılma çalışmaları devam eden Edirne Kırmızısı’nı anlattı.Cemboluk, Edirne Kırmızısı’nın her yönüyle bir Edirne değeri olduğunu belirterek,“Edirne’nin unutulmuş, tarihin tozlu katmanları arasında bırakılmış bir değerinin hikâyesini kaleme aldım. Bu kitabın esas kızı Edirne Kırmızısı, esas oğlu ise Edirne kentidir. Eserde, bu ikisinin birlikteliğini ve aşkını göreceksiniz. Bu öyle bir aşk ki yüzyıllar sonra da kendilerini hatırlattı ve bugün hala biz o aşkı konuşuyoruz” ifadelerini kullandı.

 

 

“TARİHSEL GERÇEKLER IŞIĞINDA YAZILDI”

 

Kitabında sadece bir renge değil, bir döneme de ışık tuttuğunuifade eden Cemboluk, “Kitapta ele aldığım ve yazmakta ısrar ettiğim Edirne Kırmızısı konusu, kesinlikle doğru bilgilere ve araştırmalara dayalı. Edirne Kırmızısı ile ilgili geçmişte yaşamış karakter ve olayları, tarihin akışını değiştirerek temsili gerçeklikte bu kitapta bir araya getirdim. Roman yazıyorsanız bazen tarihle yüzde yüz aynı olmayan küçük kayma noktaları olur, oralara kurgu yapmak zorunda kalırız ancak onun dışında her şey tarihsel gerçekler ışığında yazıldı. Kitabın ortaya çıkmasında ve böyle bir değeri tekrar hatırlamamızda emeği geçenler ile bizlere her zaman destek olan sevgili okuyucularıma teşekkür ediyorum. Edirne, benim sevdam. Hayatımın büyük bölümü yurt içi ve yurt dışında farklı pek çok kentte geçti ancak memleket denildiğinde aklıma gelen ve burnumu sızlatan tek yer Edirne’dir. Edebiyat, bir kentin ve o kentin var olan değerlerinin tanıtım noktasında büyük önem taşımaktadır. Umarım bu kitapla Edirne’miz ve bu önemli renk hak ettiği ilgiye ve değere kavuşur” dedi. Konferans; hediye takdimi, toplu fotoğraf çekimi ve Yazar Sabriye Cemboluk’un kaleme aldığı eserler için düzenlenen imza töreni ile son buldu.

 

Haber / Menşure KARDEŞ