Şentop: Hayvanları 'mal' olarak gören anlayışı kaldırdık

Keşan Belediyesi tarafından yaptırılan Sokak Hayvanları Geçici Bakım Evi ve Ke-Hayko Pati Park'ın açılışına katılan TBMM Başkanı Mustafa Şentop, kamuoyunun büyük çoğunluğunun hayvanl

GÜNDEM 4.10.2021 17:37:00 0
Şentop: Hayvanları

Saygı duruşunda bulunulması ve İstiklal Marşı’nın okunmasıyla başlayan programda açılış konuşması yapan Keşan Belediye Başkanı Mustafa Helvacıoğlu, “Dünya ortak evimizdir.Her canlı, Allah’ın eseri ve insanoğluna emanettir.Bizim dışımızda yaşayanlara ilgi ise kadim kültürümüzden, inancımızdan, medeniyetimizden gelen bir özelliğimizdir” dedi.

 

“500 KEDİ EVİ VE 300 KÖPEK KULÜBESİ YAPTIK”

 

Keşan Belediyesi olarak kedi köpek sahiplenenlere yuvalar armağan ettiklerini, 500 kedi evi ve 300 köpek kulübesi yaptıklarını kaydeden Başkan Helvacıoğlu,“Geçmişte darı vakıfları kuranları anımsadıkça, biz de Keşan Belediyesi olarak, sokak hayvanlarını aç bırakmıyor, hayvansever Keşanlılara mama armağan ediyor, mama odaklarını, su odaklarını boş bırakmıyor, 40 ton mama sunmanın huzurunu yaşıyoruz.  Kurtuluşta ve kuruluşta yanında sokak köpeğini ayırmayan bir lidere baktıkça, biz de Keşan Belediyesi olarak, son 2 yılda Keşan’da 210 canlımızı sahiplendirilmenin sevincini yaşıyoruz” ifadelerini kullandı.

 

KANUN HAKKINDA BİLGİ VERDİ

 

Helvacıoğlu’nun ardından konuşmasını yapan Doğa Koruma ve Milli Parklar Genel Müdürlüğü 1. Bölge Müdürü Fahrettin Uluda,5199 Sayılı Hayvanların Korunmasına Dair Kanun ve Bazı Kanunlarda Değişiklik Yapılmasına Dair Kanun hakkında bilgi verdi.Daha sonra konuşmasını yapanAK Parti Edirne Milletvekili Fatma Aksal, “Bizim dinimizde ve kültürümüzde hayvanların yeri, hayvan sevgisi apayrıdır. Hele hayvanlara karşı şiddet asla kabul edilemez” dedi. AK PartiTekirdağ Milletvekili Mustafa Yelde, 18 Temmuz 2021 tarihinde Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan'ın onayı ile yürürlüğe giren 5199 Sayılı Hayvanların Korunmasına Dair Kanun ve Bazı Kanunlarda Değişiklik Yapılmasına Dair Kanun ile birlikte insanlarla bu dünyayı paylaşan hayvanların bir mal değil, can niteliğinde olduğunu, artık adli bir durumda para cezalarının yanı sıra hapis cezalarının da söz konusu olduğuna dikkat çekti.

 

“GURUR MESELESİDİR”

 

Tören, Edirne Valisi Ekrem Canalp'in konuşmasıyla devam etti. Vali Canalp, “İnsanlara karşı ilerleyen dönemde merhamet duygusu gelişmiş çocuklar yetiştirmek istiyorsak, yapmamız gereken iş onların çocukluk dönemlerinde hayvanlara karşı merhamet duygusu gelişmiş çocuklar olarak eğitebilme önceliğimiz olmalıdır. Trakya'nın en büyük geçici hayvan bakımevini açıyoruz. Ancak aynı zamanda bu açılışta devlet büyüğümüz Mustafa Şentop'u da aramızda görmek de bizim için bir gurur meselesidir” ifadelerini kullandı.

 

GÜÇTEN DÜŞMÜŞ YÜK HAYVANLARI DA BARINABİLECEK

 

Açılış töreninde son konuşmayı yapan TBMM Başkanı Mustafa Şentop, “Bir taraftan hayvanları korumaya, yaşatmaya çalışırken diğer taraftan hayvan sevgisini çocuklarımıza, gençlerimize aşılama gayreti içindeyiz. Bu sebeple açılışını yaptığımız bu merkez ve festival son derecede önemlidir. Trakya’nın en büyük ve en kapsamlı, sokak hayvanları geçici bakım evi olan Keşan Sokak Hayvanları Geçici Bakım Evi ve Rehabilitasyon Merkezi 72 dönümlük bir alanda, bin hayvan kapasiteli; kedi,köpek, kuş ve güçten düşmüş yük hayvanlarının barınabileceği bir yuva olacaktır. Aynı zamanda bu tesis içinde iki de ameliyathanemiz mevcut. Kediden köpeğe, kuştan ata kadar sahipsiz hayvanlarımız, vatandaşlarımız tarafından buradan sahiplenilebilecektir. 2020 verilerine göre ülkemizde, yerel yönetimlerce idare edilen geçici hayvan bakımevlerinin yaklaşık yüz bin toplam kapasitesi mevcuttur. Bu kapsamda 255 hayvan barınağımız bulunmaktadır ve yenileri için sürekli çalışmalar yapılmaktadır” dedi.

 

“NİHAYET ‘CAN’ STATÜSÜNE ALDIK”

 

Kamuoyunun büyük çoğunluğunun uzun zamandır hayvanların korunmasına ve hayvanlara yönelik şiddetin cezalandırılmasına ilişkin yasal düzenleme yapılması konusunda ciddi bir beklentisi olduğunu kaydeden Şentop,“Milletimizin bu yüksek beklentisine elbette yüce meclisimiz duyarsız kalamazdı. Dört gözle beklenen Hayvanları Koruma Kanunu’na ilişkin düzenlemeyi meclisimizden geçtiğimiz dönem çıkarttık. Hayvanları 'mal' ya da 'eşya' olarak gören anlayışı kaldırdık ve onları nihayet ‘can’ statüsüne aldık. Bu kanun düzenlemesi bağlamında hayvanlara karşı işlenen suçlara hapis cezaları getirdik. Yine kanun kapsamında belediyelere verilen sorumluluklar ve buna bağlı olarak mali destek artırıldı. Son çıkan yasal düzenlemelerle insanlık ayıbı olarak 'petshop'larda olumsuz şartlarda bir meta aracı yapılan kedi ve köpek satışları artık yapılamıyor” dedi.

 

“YEMEDEN İÇMEDEN KESİLİYORLAR”

 

Yeryüzünün sadece insana ait bir alan olmadığını sözlerine ekleyen TBMM Başkanı Şentop, “İnsanoğlu maalesef kendini tabiatın tek hâkimi zannetme yanılgısına düşünce, kentlerimizde sokak hayvanlarının barınabilmesinin giderek zorlaştığı bazen vahim görüntülerin ortaya çıktığı durumlar yaşanmaya başlamıştır. Hayvan Hakları Federasyonu'nun istatistiklerine göre, Türkiye’de evcil hayvanların satıldığı dükkanlardan alınan hayvanların, yüzde 60 veya 70’i maalesef sokağa atılıyor. Hüzünleri gözlerinden okunan ve terk edilen kedi ve köpeklerin kimi bir çocuğun karne hediyesi, kimi bir sevgilinin doğum günü hediyesi olarak önce seviliyor, hevesler geçince ya sokakların ya da hayvan barınağının birer sakini oluyorlar. Konuşamasalar da onlar terk edildiklerini anlıyor ve çoğu zaman yemeden içmeden kesiliyorlar. Bu güzelbarınak ve yeni yapılacak bütün barınaklar için emeği geçen herkese teşekkür ediyorum ve örnek olmasını diliyorum. Keşan Belediyesi’nin hayvan sever bir belediye olduğunu ve atlarla ilgili yaptıkları insani çalışmaları yakinen biliyor ve takip ediyorum” şeklinde konuştu. 

 

YARIŞMADA DERECEYE GİRENLER ÖDÜLLENDİRİLDİ

 

Daha sonra Belediye Başkanı Mustafa Helvacıoğlu, TBMM Başkanı Mustafa Şentop’a yavru köpek hediye etti. Ardından başta geçmiş dönem Keşan Belediye Başkanı Mehmet Özcan olmak üzere barınağın yapım sürecinde emeği olanlara plaket verildi.Tören, Patili Dostlar Güzellik Yarışması’nda dereceye girenlere ödüllerinin verilmesiyle sürdü.Protokol tarafından Keşan Belediyesi Sahipsiz Sokak Hayvanları Geçici Bakımevi ve KEHAYKO Pati Park’ın açılış kurdelesi kesilmesiyledevam eden törende, köpek ve kedi barınma alanları da ziyaret edildi. “Hayvan Dostlarımız” adlı kara kalem resim sergisinin ziyaret edilmesiyle tören sona erdi. Açılışın ardından ikramlarda bulunularak müzik dinletisi yapıldı.

 

Haber / Buse SERİN