Edirne Belediyesi, Tarımsal Kalkınma Zirvesi'nde

Cumhuriyet Halk Partisi tarafından CHP'li belediyelerin tarıma verdiği desteklerin değerlendirilmesi, kamuoyuna tanıtılması ve bundan sonraki yol haritasının belirlenmesi amacıyla düzenlenen "CHP'li Bel

GÜNDEM 3.10.2021 16:35:00 0
Edirne Belediyesi, Tarımsal Kalkınma Zirvesi

İstanbul'daki Avrasya Gösteri Merkezi'nde düzenlenen CHP'li Belediyeler Tarımsal Kalkınma Zirvesi’nde Edirne Belediye Başkanı Recep Gürkan, belediye olarak gerçekleştirdikleri çalışmalar hakkında bilgi verdi.

 

ÖNEMLİ BİR TARIMSAL ÜRETİM MERKEZİ

 

Başkan Gürkan, bereketli topraklara sahip, iklimi ve coğrafi yapısı ile her türlü gıda maddesinin yetiştiği ülkemizde, Serhad Şehri Edirne’nin verimli toprakları, su kaynakları ve çalışkan üreticileri ile önemli bir tarımsal üretim merkezi olduğunu ifade ederek, “Türkiye çeltik üretiminde birinci sırada, ayçiçeği üretimde üçüncü sırada ve buğday üretiminde on birinci sırada yer almaktadır. Bu haliyle şehrimiz tarımsal üretim anlamında çok büyük bir potansiyele sahiptir. Ancak Türkiye tarımında yaşanan belirgin sorunlar bölgemizde de hissedilmektedir. Bu tablo karşısında bölgenin bereketli topraklarına yeniden can vermek, üretim potansiyelini harekete geçirmek, üreticilerimizin yanı sıra tüketicilerin de güvenli ve yeterli gıdaya ulaşımını kolaylaştırmak adına kendimizi sorumlu hissederek çalışmalara başladık” dedi.

 

“YERLİ TOHUM KAYBOLMAYA BAŞLADI”

 

Köylere yapılan ziyaretlerde ve üreticiler ile yapılan toplantılar sonucunda dile getirilen mağduriyetlerden en önemlilerinden birisinin 2006 yılında çıkartılan 5553 sayılı Tohumculuk Yasası’nın sonuçları olduğunu gördüklerini belirterek “Bu yasa ile kayıt altına alınmamış yerel tohumların satışı yasaklanmış, üretici hibrit tohuma adeta mecbur bırakılmış ve bu durum tarım sektöründeki küçük aile işletmeciliğine de önemli bir darbe vurmuştu. Çiftçilerimiz bulundukları iklime, toprağa, coğrafyaya ait; binlerce yılda hastalıklara ve iklim değişikliklerine uyum sağlamış dayanıklı ve oldukça besleyici atalık tohumlarını büyük oradan eklemez hale geldi.  Ve bu tohumların yerini tek tip hibrit ve GDO’lu tohumlar aldı. Bu da beraberinde yüksek tohum maliyeti ve bitkide birtakım hastalıkları getirdi. Hastalıkların tedavisi için kullanılan ilaç da yine ekstra maliyet olarak karşımıza geldi. Üreticinin yerli tohum kullanama mağduriyeti tüketicilerde de aranan damak tadının bulunmaması ve artan fiyatlar şeklinde baş göstermeye başladı. Herkes nerede o yediğimiz eski sebzeler demeye başladı. Yerli tohum ekilmeye ekilmeye kaybolmaya başladı” dedi.

 

 

YERLİ TOHUM BANKASINI KURDUK

 

Bir tohum seferberliği başlattıklarını söyleyen Gürkan, “’Yerli Tohum Yok Olmasın’ hedefiyle Edirne Belediyesi Yerli Tohum Bankasını kurduk.  Arkadaşlarımız sahaya inerek, Trakya’yı karış karış gezdiler. Üreticilerimizden kimisi yemenisine sardığı tohumunu, kimisi çıkısında sakladığı tohumunu çıkararak Ziraat Mühendislerimize verdiler. Trakya Tarımsal Araştırma Enstitümüzle birlikte hummalı bir çalışmaya başladılar. Tohumlar analiz edildi, üzerinde çalışıldı. Tohum çoğaltma çalışmaları yapıldı. Daha sonra ise Trakya’nın en büyük tohum takas şenliğini yaparak güzel bir farkındalık yarattık” diye konuştu.

 

118 ÇEŞİT TOHUM TOPRAKLA BULUŞTURULDU

 

Trakya genelinde büyük bir seferberlikle toplanan 118 çeşit ve bin paket tohumun Edirne Belediyesi Tohum Takas Şenliği ile üreticiler ve toprakla buluştuğunu kaydeden Edirne Belediye Başkanı Recep Gürkan, “Hasat zamanı ürününü kurutup çekirdeğini tohumluk olarak alan üreticilerimiz yine bu yerli tohumları Edirne Belediyesi Tohum Bankasına getirerek büyük bir dönüşümü gerçekleştirildi. Bu çalışmayı üreticimizi destekleme, dirençli ve besleyici gen kaynaklarımızı korumanın yanı sıra gıda güvenliğimizi çok uluslu birkaç şirketin eline bırakmamak adına da atılmış bir adım olarak kabul ettik. Çünkü hibrit tohumun ekimi sonrası, yetişen ürünü kurutup çekirdeklerini tohum olarak alamamak tohumda dışa bağımlılığa neden olmaktadır. Oysa tohumun en önemli özelliği üreyebilmesidir. Yerli tohumun önemi ise işte tam bu noktada ortaya çıkmaktadır; “kimseye muhtaç kalmamak.” “Bu nedenle bir avuç tohum bir ömür bağımsızlıktır” ilkesi çalışmalarımızın temelini oluşturmuştu. İnanıyoruz ki yerli tohumlarımıza ve üreticilerimize sahip çıkarak gelecek kuşaklara en anlamlı mirası bırakmış olacağız. Çünkü doğa da her şey bir tohumla başlamış, uygarlık tohumla yeşermiştir” dedi. Yerel tohumları çoğaltmak, tarımsal üretimde farkındalık sağlamak ve çalışmalarımızı daha sistemli hale getirmek amacıyla Edirne Belediyesi Cumhuriyet Çiftliğini kurduklarını belirten Gürkan, “Karaağaç Mahallesi'nde belediyeye ait tarlalarda oluşturulan Cumhuriyet Çiftliğinde başta siyez ve karakılçık olmak üzere 17 çeşit yerli buğday,  arpa, ayçiçeği, Soya, Kolza, Aspir, Keten, Limon otu, Safran, sarı karpuz gibi bir çok ürün yetişmekte, gelişimleri izlenmekte ve Ziraat Mühendislerimiz tarafından verim arttırıcı çalışmalar yapılmaktadır” dedi.

 

ÜRETİCİ KADINLAR PAZARINI KURDUK

 

Dağıtılan tohum, fidan ve fidelerin meyvelerini vermesi ile üreticilerin ürünlerini değerinde bir fiyata direk üreticiye satması amacıyla da Üretici Kadınlar Pazarı’nı kurduklarını belirten Gürkan, aşkın simgesi, doğanın gülen yüzü, güzel kokuların anası olarak adlandırılan gülün anavatanının Edirne olduğunun yapılan araştırmalar sonucunda ortaya çıktığını ifade etti. Bayramlarda süt üreticilerinin mağduriyetlerini önlemek adına Edirne’de bir ilke imza attıklarını belirten Gürkan, “Süt üreticilerinin ellerinde kalan sütü Edirne Belediyesi olarak satın aldık ve Edirne’de bir ilke imza attık. Ellerinde kalan sütlerini dökmekten kurtulan üreticiler, aynı zamanda sütlerinin belediyenin alması ile destekleme ödemelerinden yararlanmaya devam etmiş, hem de sütünü piyasa koşullarının üzerinde bir fiyata satma imkanı bulmuşlardır. Ayrıca Üretici Kadınlar Pazarında yer alan kadınlarımızın bir araya gelerek daha nitelikli üretim yapabilmesi, daha güçlü olması ve birlikte hareket edebilmesi adına S.S. Edirne Serhad Organik ve Yöresel Ürünler Üretim ve İşletme Kooperatifi kurulmuştur” dedi.

 

Haber / Menşure KARDEŞ