Mevsim geçişlerinde yaşanan duygusal dalgalanmalara dikkat

Mevsimsel geçiş süreci hakkında açıklamalarda bulunan Psikoloji Uzmanı Kln. Psk. Müge Leblebicioğlu Arslan, "Yaz aylarına veda edip sonbahara merhaba dediğimiz mevsimsel bir geçiş söz konusu-dur. Mevsimsel g

YAŞAM SAĞLIK 30.09.2021 18:07:00 0
Mevsim geçişlerinde yaşanan duygusal dalgalanmalara dikkat

Mevsimler geçişler; kişilerde kendilerini iyi hissetmeme, çaresizlik, çökkünlük, umutsuzluk, halsizlik ve sinirlilik gibi mevsimsel duygu durum değişikliklerine yol açabiliyor. Bu duygu durum değişimleri de kişilerin yeme tutumları üzerinde olumsuz etkilere neden olabilmektedir. Bu durum kişilerde bir takım fizyolojik sıkıntılara yol açabilmekle birlikte, bedenlerinden duydukları memnuniyetsizliği arttırabilmekte, depresif ve anksiyete belirtilerinde de artışa neden olabiliyor.

 

EVE KAPANMA DAVRANIŞI DEPRESİF BELİRTİLERİ TETİKLEYEBİLİYOR

 

Psikoloji Uzmanı Kln. Psk. Müge Leblebicioğlu Arslan, “Mevsimsel duygu durum bozukluğu major depresyonun bir alt türüdür. Ancak depresyondan farkı ümitsizlik, üzüntü, çökkünlük, yorgunluk ve halsizlik, karamsarlık, sinirlilik, ilgisizlik ve isteksizlik, iştahta artma ya da azalma, cinsel istekte azalma, konsantrasyonda güçlük, uyku problemleri ve sosyal içe çekilme gibi depresif belirtilerin, son iki yıl içinde ve genellikle sonbahar ya da kış ayları olmak üzere yılın belirli dönemlerinde görülmesidir. Belirtilerin özellikle sonbahar ve kış aylarında daha sık görülmesinde birçok etken rol oynamaktadır. Günlerin kısaldığı ve gün ışığının daha az yoğunlukta olduğu sonbahar ve kış aylarında hava durumundan dolayı kişilerde daha fazla eve kapanma davranışı, daha az sosyal ve fiziksel aktivite ve daha az duygusal paylaşımlar görülebilmektedir. Bu durum kişileri yalnızlaştırarak stresli durumlarla baş edebilmelerini güçleştirebilmekte ve böylece depresif belirtilerin tetiklenmesinde etken olabilmektedir” dedi.

 

GÜN IŞIĞININ AZ OLMASI DEPRESİF BELİRTİLERİ TETİKLEYEBİLİR

 

Mevsimsel geçişlerde kişilerin olumsuz duygu durumuna katkı yaptığı düşünülen bir diğer faktörün de bu döngünün hormonal denge üzerindeki olumsuz etkisi olduğunu kaydeden Psikoloji Uzmanı Kln. Psk. Müge Leblebicioğlu Arslan, “ Gün ışığının azalmasıyla birlikte serotonin ve endorfin salınımlarının azalmaya yönelik eğilim gösterdiği ve bu durumunda depresif belirtileri tetikleyebildiği söylenebilir. Bununla birlikte sonbahar ve kış aylarında daha uzun süreli melatonin salınımının organizmada enerji depolanması sürecini başlatarak daha fazla besin alınımına ve daha fazla uykuya sebep olduğu düşünülmektedir” dedi.

 

Haber / İrem BANÇO