ZEKA, Erişilebilirlik Belgesi almaya hak kazandı

Çerkezköy Organize Sanayi Bölgesi (ÇOSB) tarafından hazırlanan ve Türkiye'de Manisa'dan sonra 2. örneği olan Zihinsel Engelliler Korumalı İşyeri Atölye ve Yaşam Merkezi (ZEKA), Tekirdağ ValiliÄ

GÜNDEM 28.09.2021 16:27:00 0
ZEKA, Erişilebilirlik Belgesi almaya hak kazandı

Tekirdağ Valisi Aziz Yıldırım, Vali Yardımcısı V. Harun Kaya, ÇOSB Yönetim Kurulu Başkanı Eyüp Sözdinler, Aile ve Sosyal Hizmetler İl Müdürü Ülkü Uslu ve ÇOSB Bölge Müdürü Mehmet Özdoğan’ın katılımıyla Erişilebilirlik Belgesi Taktim Töreni düzenlendi.

 

TEŞEKKÜR ETTİ

 

Törende konuşan Vali Yıldırım, hayırlı bir iş dolayısıyla bir araya geldiklerini belirterek, “Toplumumuzun dezavantajlı kesimlerinden bir tanesi olan engelliler ve bu engelliler içerisinde belki de en dezavantajlılardan bir tanesi olan zihinsel engelli vatandaşlarımız için Zihinsel Engelliler Korumalı İşyeri Atölye ve Yaşam Merkezi adında bir merkez oluşturuldu. Yapabilecekleri kadarıyla çalışabilecekleri hayırlı bir yer açılıyor. Buna önayak olan ÇOSB Yönetim Kurulu Başkanımız Sayın Eyüp Sözdinler’e, ÇOSB Bölge Müdürü Mehmet Özdoğan’a, Aile Çalışma Sosyal Hizmetler İl Müdürü Ülkü Uslu’ya teşekkür ediyorum. Bu önemli bir hadisedir” dedi.

 

“EMANETE EN GÜZEL ŞEKİLDE SAHİP ÇIKMAK GEREKİYOR”

 

Engellilerin tamamının bu topluma emanet olduğunu ifade eden Vali Yıldırım, “Bu emanete en güzel şekilde sahip çıkmak, onların ihtiyaçlarını mümkün olduğunca kendilerine de gördürtebilmek suretiyle gidermek gerekiyor. Bu onların aynı zamanda bütün işlerini hazırca yapmak yerine onları da topluma katmak, böylece sosyal hayata onların da katılımını sağlamak, kendilerini daha mutlu bireyler olarak görmelerini temin etmek için gerekli. Bu sayede onların da ruh sağlıkları düzeliyor, ailelerinin de rahatlamalarına vesile oluyor. Bu sayede bireyler kendilerini daha iyi hissedecekler sosyalleşmeleri, daha mümkün olacak ve bütün engeller olabildiğince, mümkün olduğunca ortadan kalkacak” diye konuştu.

 

 

“ÖZEL DONANIMLAR GEREKTİRİYOR”

 

Erişilebilirlik Belgesinin, engellilerin çalışma ve eğitim ortamının oluşturulduğu alanlarda engelli bireylerin rahatlıkla erişebilmesini sağlayanlara verildiğini söyleyen Yıldırım, “Bu yüzden özel donanımlar gerektiriyor. Arkadaşlarımız incelemelerini yaptılar, hepsinin yerli yerinde eksizsiz ve tam olduğunu tespit ettiler. Onun için biz de bir erişilebilirlik belgesi hazırladık. Bunları almaya hak kazandıklarına hep beraber kani olduk” dedi.

 

BİR MANİSA GEZİSİNDE BÖYLE BİR PROJEYLE KARŞILAŞTIM””

 

Bir Manisa gezisinde böyle bir projeyle karşılaştığını ve çok heyecanlandığını ifade eden ÇOSB Yönetim Kurulu Başkanı Eyüp Sözdinler de “’Biz de bunu yapalım’ dedim. Hem çocuklarımız topluma kazandırılmış olur. Biz biraz daha geliştirdik projeyi, engelli bireylerimiz atölyelerde birtakım işler yapsın, hem ailelerini maddi olarak katkıda bulunsunlar hem sosyalleşme imkanı bulsunlar” diye konuştu. Konuşmaların ardından Vali Yıldırım, Erişilebilirlik Belgesi’ni ÇOSB Yönetim Kurulu Başkanı Eyüp Sözdinler’e taktim etti.

 

BELGE VERİLMEYE UYGUN 4’ÜNCÜ KURUM OLDU

 

Tekirdağ’da ÇOSB tarafından hazırlanan “Çerkezköy OSB Zihinsel Engelliler Korumalı İşyeri Atölye ve Yaşam Merkezi Projesi” kapsamında yapım işinin 2020 Ekim ayında tamamlandığı belirtilirken, “2 bin 330 metrekare kapalı alana sahip 12 atölye, yemekhane, sosyal alanlar, revir, hemşire odası, ofisler ve toplantı odası gibi bölümlerden oluşmaktadır.  Bir atölye 36 metrekare alana sahiptir. Korumalı İşyerlerinde Yönetmelik kapsamında bir atölyede en az 8, en fazla 10 zihinsel engelli bireyin çalışması mümkündür” denildi. ÇOSB, Tekirdağ’da Erişilebilirlik Belgesi verilmeye uygun 4’üncü kurum oldu.

 

Haber / Gülveren ALTUNOĞLU