"Açıklanan enflasyonu aklımız almıyor"

Genel başkanlığını yürüttüğü Türkiye Çimse-İş Sendikası'nın Trakya Şubesi'nin açılışına katılan Zekeriya Nazlım, "Açıklanan enflasyonu aklımız almı

GÜNDEM 24.09.2021 17:42:00 0

Türkiye Çimse-İş Sendikası’nın Trakya Şubesi açıldı. Dün saat 10.00’da Çerkezköy Atatürk Kültür Merkezi’nde düzenlenen açılış ve genel kurula Türkiye Çimse-İş Sendikası Genel Başkanı Zekeriya Nazlım da katıldı. Programda konuşan Genel Başkan Nazlım, “11 yıl önce inanç ve azimle yola çıkmış Çimse-İş kervanı Bugün Trakya'da. Ülkenin her bölgesi kıymetlidir. Ama Vatani görevimi yaptığım Trakya ayrı bir değerdir. Trakya potansiyeli ile sendikamız için önemlidir” dedi. Bölgede 2 binden fazla üyelerinin, üye olmayı bekleyen de 10 bin emekçinin olduğunu belirten Nazlım, “Trakya sanayide, tarımda bulundurduğu imkânla ülkemizin can damarı, güç merkezidir. Göreve geldiğimiz günden itibaren Büyük Trakya dedik. Bunun için çalıştık, sizlere güvendik. Bu uğurda nasıl yol kat ettik birlikte görüyoruz ve yaşıyoruz. Şairin dediği gibi; ektik ektik yetişecek, çoğu gitti azı kaldı. Yollar Çimse-İş'te bitişecek. Çoğu gitti azı kaldı” dedi.

 

“TRAKYA DEMEK BÜYÜK ÇİMSE-İŞ DEMEKTİR”

 

Bu coğrafyaya emek ve alın teri ektiklerini, amaçlarının ektiklerinin karşılığını almak olduğunu söyleyen Genel Başkan Zekeriya Nazlım, “Trakya demek büyük Çimse-İş demektir. Büyüklükten kastımız emek ve alın terinin büyüklüğüdür. Başka büyüklük arayanların da geçmiş akıbetlerinden ibret alırız. 2010 yılında göreve gelirken ‘Bizim itirazımız var’ dedik. ‘Bu düzen böyle gitmez’ dedik. ‘Hakkı, adaleti, liyakati hakim kılacağız’ dedik. ‘Doğrudan, başarıdan yana tavır koyacağız’ dedik. ‘Gücün değil sendikanın gücü olacak’ dedik. ‘Vardiyada babasını bekleyen çocuk bizim sendika diyecek’ dedik. ‘Fabrikada alın teri döken kadın baş tacı yapılacak’ dedik. ‘İşçinin alın terini kimseye yedirmeyeceğiz’ dedik. ‘Marka sektörlerin marka sendikası’ dedik. ‘Sermaye düşmanlığı yapmadan çalışacağız, üreteceğiz’ dedik. ‘Bunun karşılığında göğsümüzü gere gere isteyeceğiz’ dedik.  Bunları söyleyince üj bej düzen adamı dedi ki ‘Epten aykırı gidersin beyaa olur mu öyle iş bızıklama milletin düzenini’ Ne dedik onlara, ‘Üj buçuk soysuzun ardından zağarlık yapamam, hele hak namına haksızlığa ölsem tapamam. Adam aldırmada geç git, diyemem aldırırım. Çiğnerim çiğnenirim emeği ayağa kaldırırım’” ifadelerini kullandı.

 

MİLLİ MESELEDE TAVRIMIZ ÜLKE VE MİLLETTEN YANADIR

 

11 yılda üye sayısını yüzde 100 artırdıklarını belirten Nazlım, “Sosyal sendikacılık adına, aile programları, yapılan sözleşmeler, Ankara ve Antalya otelleri, Hatıra Ormanı bizim hizmet anlayışımızdır. Ülkenin ekonomik ve sosyal şartlarına göre teşkilatı yeniden dizayn ederek şube ve bölge temsilcilikleri açıyoruz. Bunun en iyi örneği Trakya Şubesi’dir. Milli meselede tavrımız ülke ve milletten yanadır. Depremde Van, Elazığ, İzmir'deydik. Selde Batı Karadeniz'de, yangında Ege ve Akdeniz'de olduk. Bu yolda birlikte yürümeye, Çimse-İş ailesini yukarılara taşımaya devam edeceğiz. Sizler iş yerlerinde yaşadığınız şehirlerde Çimse-İş bayrağını taşıdıkça, birlikte başaramayacağımız hiçbir şey yoktur” dedi.

 

BU DAVAYA YÜREĞİMİZİ KOYDUK

 

Ülkemizin ve dünyanın maruz kaldığı pandemi döneminde fırsatçılar nedeniyle temel ihtiyaçlara yüzde 50’den den fazla zam yapıldığını ifade eden Nazlım, “Açıklanan komik enflasyon karşısında da üyelerimizin beklentilerin de üzerinde sözleşmelere imza attık. Yapılan sözleşmeler ülke gündeminde yer aldı. Manşetlere şu başlık atıldı; Çimse-İş üyelerinin yüzünü güldürdü. Benim sendikacılık hayatımın tek gayesi buydu. Emekçi ailesinin yüzünü güldürmekti. Ne makam ne mevki, tek istediğim Gök kubbede hoş bir seda. Rabbim bunu da gösterdi. Bu başarı nasıl oldu? Biz sevdalıyız, biz inanıyoruz. Çünkü biz menfaat için bir araya gelen topluluk değiliz.  Bu davaya canımızı, yüreğimizi koyduk.  Tarihten şunu öğrendik, inanmış toplumun karşısında hiçbir kuvvet duramaz, korkaklar zafer anıtı dikemez” diye konuştu.

 

 

BU ENFLASYONU KABUL ETMİYORUZ

 

Vizyonlarının ücret değil sistem sendikacılığı olduğunu dile getiren Zekeriya Nazlım, “Günü kurtarmak değildir. Çimento sektöründe yıllardır gelen sistemi değiştirip iş kıymet gruplama sistemini uygulamaya koyduk. En başında demiştim aksayan yanları olacak. Geliştireceğiz, iyileştireceğiz. Bilimsel yöntemlerle kurulan sistem yenilemeye, zenginleştirmeye açıktır. Diğer sektörler tarafından da takdir gören, örnek alınan bir sistem oldu. Bunu işçi-sendika-işveren birlikteliği sağladı. Önümüzde çimento sözleşmesi var. Üyelerimiz hiç endişe etmesin. Elimizden gelenin en iyisini yaparak üyemizi, sektörü daha ileri taşıyacağız. Fakat açıklanan enflasyonu aklımız almıyor. Rakamlar hangi pazarda ve markette, hangi konutta belirleniyorsa söyleyin oralara gidelim, orada yaşayalım. Açıklanan enflasyonla hissedilen enflasyon arasında büyük fark var. Enflasyon dediğimiz hissedilen zam değil midir? Bizim hissettiğimiz enflasyonu işverenler de hissediyor. Özellikle enerji maliyetleri aralıksız artıyor. Biz bu enflasyonu kabul etmiyoruz. Tatili, giyimi, lüksü bıraktık artık. Karnımızı doyuralım kiramızı ödeyelim diyoruz. Sizden geçim enflasyonu, refah payı istiyoruz. Refah payı nedir biliyor musunuz? Çocuğumuzun yüzündeki gülümsemedir. Buradan uyarıyoruz. Çocukların yüzünü güldürenin yüzünü güldürürüz. Yüzündeki gülümsemeye el uzatılırsa gülmeyi de güldürmeyi de haram ederiz” dedi.

 

BUNUN ADI MODERN KÖLELİKTİR

 

Sendika ile çalışmak istemeyen işverenlerin olduğunu söyleyen Nazlım, “Türkiye'de yaklaşık 15 milyon çalışandan sadece yüzde 14'ü örgütlü. Bu oran üçüncü dünya ülkeleri seviyesinde. Bunun adı modern köleliktir. Sendika üyeliği anayasal bir haktır. Devletin kendisi bile memuruna, işçisine zam verirken sendikalar ile masaya oturmakta. Maalesef sendikasız çalışmak için her türlü baskı ve tehdidi yapan işverenler var. Bunlar emek sömürücüsü, alın terine değer vermeyenlerdir. Yaptıkları yanlış işçiye, sektöre ve ülkeye zarar vermektedir. Sektörde haksız rekabete yol açmaktadır. Ülkeyi yönetenler emek sömürüsüne artık dur demeli. Alın teriyle çalışan emekçi, kimsenin kölesi değildir. İş kolunda yapılan sözleşme tüm taraflarda uygulansın. Haksız rekabetin önüne geçilsin diyoruz. Bunun için yasal mevzuat var önünde hiçbir engel yok. Türk-İş olarak Yeni Anayasaya Çalışmasına 10 maddelik teklif sunacağız. Örgütlenmenin önünü açacağız” diye konuştu.

 

KIDEM TAZMİNATINI KORUMAYA DEVAM EDECEĞİZ

 

Çalışma hayatının en önemli konularından birinin kıdem tazminatı olduğunu söyleyen Zekeriya Nazlım, “Bu konu hükümetler tarafından sık sık gündeme getirilir, işçi kesiminin nabzı yoklanır. Türlü yöntemlerle hakkımız alınmaya çalışılır. Fakat tüm bu denemeler Türk işçisinin çelik iradesi Türk-İş tarafından bertaraf edilir. Gerekirse müzakere ederek gerekirse mücadele ederek kıdem tazminatımızı korumaya devam edeceğiz. Türk-İş bu ülkenin teminatıdır. Türk-İş bu ülkenin en büyük insan gücüdür. Türk-İş yerlidir, Türk-İş millidir. Türk-İş Türkiye'dir. Mesele vatan olduğunda, mesele millet olduğunda, mesele hakkımız olduğunda kimse Türk-İş'i karşısına almasın. Vallahi de pişman ederiz billahi de pişman ederiz” dedi.

 

TEK İSTEDİĞİMİZ VERGİDE ADALET

 

Devlerin sayıları 6 milyonu geçen emeklilikte yaşa takılanlar için de çözüm üretmesi gerektiğini kaydeden Nazlım, adaletsiz vergi sistemiyle ilgili de “Çok fazla bir şey istemiyoruz. Ocak ayında aldığımız maaşı Aralık ayında da almak istiyoruz. Çok kazanandan çok az kazanandan az vergi alınsın diyoruz. Tek istediğimiz vergide adalet” diye konuştu. Nazlım, “Küresel afetler devam ederken küresel emperyalizm de acımasızlıkla devam ediyor. Irak'ta, Suriye'de Afganistan'da yaşanan tüm hadiselerin altında emperyalizmin planları vardır. Milyonlarca insanın ölümünde ülkelerini terk etmelerinde mülteci olmalarında çocukların denizlerde boğulmasında emperyalizm sorumludur. Türkiye'de hain terörün olması onların planıdır. Bin yıldır ezip yok etsek de onlar mücadeleden vazgeçmiyorlar. Tüm mazlumlar iyi bilmektedir ki bu düzenin kurtuluşu bin yıldır olduğu gibi aziz Türk milletine bağlıdır. Bu millet dünyayı tersine çevirir bu coğrafyayı hainlere teslim etmez” ifadelerini kullandı.

 

EMEK VE ALIN TERİNİN YANINDA YER ALIYORUZ

 

Hiçbir görüşe, düşünceye, siyasete yandaş olmadıklarını söyleyen Nazlım, “Emek ve alın terinin yanında yer alıyoruz. Kimse sendikamızı ve bizi bir yerlere konumlandırmaya çalışmasın. Biz şartlara ve konjonktüre göre şekil almadık, almayacağız. 2010 yılından bu yana davaya inanmış teşkilatımızla yürüyoruz. Emek ve alın teri bayrağını birlikte en yükseklere dikeceğiz” dedi.

 

Haber / Gülveren ALTUNOĞLU