Gebelikte sağlıklı oranda kilo almak gerekiyor

Sağlıklı vücut ağırlığına sahip anne adaylarının gebelik sırasında kilo alması normal ve önerilen bir durum olarak karşımıza çıkıyor. Artan vücut ağırlığı, vücut yağÄ?

YAŞAM SAĞLIK 24.09.2021 15:29:00 0
Gebelikte sağlıklı oranda kilo almak gerekiyor

Gebelikten önce sağlıklı vücut ağırlığına sahip anne adaylarının hamilelik sırasında ve özellikle de son üç aylık dönemde enerji alımını artırması gerektiğini belirten uzmanlar, ancak enerji dengesinin hamilelikte de normalde olduğu kadar önem taşıdığını ifade etti.

 

HAMİLELİKTE GÜNLÜK OLARAK İLAVE KAÇ KALORİYE İHTİYAÇ VARDIR?

 

Sağlıklı bir vücut ağırlığına ve orta derecede fiziksel aktiviteye sahip bir kişinin enerji gereksiniminin günde ortalama 2.000 kalori olduğunun görüldüğünü dile getiren uzmanlar, “Gebelik sırasında, Avrupa Gıda Güvenliği Otoritesi (EFSA) önerisine göre, ilk üç aylık dönemde toplam kalori alımının ek olarak 70 kkal, ikinci üç ayda 260 kkal ve üçüncü ve son ayda ise 500 kkal enerji alımının artırılması öneriliyor. Gebelik boyunca önerilen vücut ağırlığı kazanımlarının hamilelikten önceki kiloya bağlı olduğu da göz önünde bulundurulmalıdır” dedi.

 

GEBELİKTE İLAVE KALORİ ALIMLARI İÇİN ALTERNATİF BESİNLER

 

Gebelikte ilave kalori alımları için alternatif besinlerle ilgili de önerilerde bulunan uzmanlar şu bilgileri verdi: “İlk üç aylık dönem: 1 adet haşlanmış yumurta veya 10 adet çiğ badem veya 1 dilim (25 gram) tam tahıllı ekmek, İkinci üç aylık dönem : ½ avokadolu tam buğday ekmeğine tost veya muzlu smoothie veya humus ve havuç dilimler Son üç aylık dönem: Somon, sote sebze, haşlanmış patates veya ızgara tavuk ve kinoalı salata”

 

GEBELİKTE NE KADAR KİLO ALMAK GEREKİYOR?

 

Gebelikte kilo alımı miktarı herkes için farklılık göstermekle birlikte, özellikle hamilelik öncesi kilo ve vücut kitle indeksine bağlı olarak değiştiğini kaydeden uzmanlar “Örneğin, fazla kilolu veya obez gebe kadınların genellikle zayıf olan kadınlara göre daha az kilo almaları öneriliyor. Önerilen kilo alımı genellikle 8 ile 14 kg arasında değişiklik gösteriyor. Alınan kilonun çoğunun gebeliğin ikinci yarısında ve sonrasında alınması bekleniyor. Önerilen miktardan çok daha fazla kilo almak (18 kg’dan fazla) gebelik ve doğum sırasında komplikasyon riskini ve bebeğin yüksek doğum ağırlığı riskini artırabiliyor. Gebelik sırasında zayıf olmak veya çok az kilo almak (5 kg ve daha az) düşük, erken doğum veya düşük doğum ağırlıklı bir bebek doğurma gibi gebelikte görülebilecek bazı sağlık risklerini de beraberinde getirebilir. Gebelik boyunca sağlıklı ve dengeli beslenmek, gebeliğin önerilen vücut ağırlığı aralığında geçirilmesine ve buna bağlı risklerin minimuma indirilmesine yardımcı olacaktır” dedi.

 

GEBELİK SIRASINDA KİLO VEREBİLİR MİYİM?

 

Gebelik boyunca merak edilen sorulardan bir diğerinin de gebelik sırasında kilo vermenin sağlıklı olup olmadığı olduğunu söyleyen uzmanlar, “Gebelik sırasında, bebeğin büyüme ve gelişimini desteklemek için beslenme ihtiyaçlarının anne aracılığı ile optimal düzeyde karşılanabilmesi gerekiyor. Bu nedenle gebelikte zayıflama diyetleri uygulamak ve kilo vermek sağlıklı bir yöntem değil. Bunun yerine, kendinizi ve bebeğinizi sağlıklı tutmak için sağlıklı beslenmeye ve düzenli fiziksel aktiviteye odaklanmaya çalışabilirsiniz” dedi.

 

Haber / Menşure KARDEŞ