Aygun: Hemzemin geçitlerde kaza oranı yüzde 56'ya yükseldi

Hemzemin geçitlerde kaza oranının, pandemiye rağmen geçen seneye göre yüzde 37'den yüzde 56'ya yükseldiğini belirten Cumhuriyet Halk Partisi Tekirdağ Milletvekili İlhami Özcan Aygun, bu konuda TBMM Ba?

GÜNDEM 22.09.2021 14:49:00 0
Aygun: Hemzemin geçitlerde kaza oranı yüzde 56

Son iki yılda hemzemin geçitlerde yaşanan kaza oranının yüzde 37’den yüzde 56’ya çıkmasının bu konuda alınan önlemlerin yetersizliğini ortaya koyduğunu belirten CHP Tekirdağ Milletvekili İlhami Özcan Aygun, Velimeşe Hemzemin geçitte 4 Eylül günü yük treni ile servis minibüsünün çarpışması sonucu meydana gelen ve 7 kişinin hayatını kaybettiği kazayı da anımsatarak “Hemzemin geçitlerde oluşan maddi hasarlı, ölümlü ve yaralanmalı kazalar, demiryolundaki genel kazalar içinde en üst sırada yer alıyor. Kazaların önlenmesi için çıkarılan “Demiryolu Hemzemin Geçitlerinde Alınacak Tedbirler Ve Uygulama Esasları Hakkında Yönetmelik" ise uygulanmıyor. Çok sayıda hemzemin geçidinin bu yönetmeliğe uymadığı görülüyor” dedi.

 

ARAŞTIRMA KOMİSYONU KURULMASINI İSTEDİ

 

Aygun, büyük acılar doğuran yeni can kayıplarının yaşanmaması; hemzemin geçitlerdeki tüm eksikliklerin incelenmesi ve kazaları önleyecek etkin önlemlerin belirlenmesi Araştırma Komisyonu kurulmasını istedi.

 

“TRAFİK GÜVENLİĞİ EN ÜST DÜZEYE ÇIKARILMALI”

 

Demiryolu ulaşımında kaza potansiyeli en yüksek noktaların, hemzemin geçitler olduğunu kaydeden Aygun, “Hemzemin geçitlerde meydana gelen tren ve araba çarpışmaları ile şahsa bağlı çarpmaları azaltmak ya da önlemek için trafik güvenliğini en üst düzeye çıkarmak gerekiyor. Özellikle büyükşehirlerde trafik kaza verilerini dikkate alarak trafik yoğunluğunun en fazla olduğu hemzemin geçitlerinin alt/üst geçide dönüştürülmesi sağlanmalı. Hemzemin geçitler arası mesafe, görüş problemleri, kaplama problemleri, yetersiz aydınlatma, drenaj problemleri, işaretlemelerdeki eksiklikler ve kontrol sistemlerinin yetersizliği hemzemin geçitlerde kazalara davetiye çıkarıyor” dedi.

 

KAZA ORANI YÜZDE 56’YA YÜKSELDİ

 

Ulaştırma Bakanlığı’nın istatistiklerine göre, Türkiye’de tren kazalarının çok büyük bir bölümünün halen hemzemin geçitlerde meydana geldiğini ifade eden Aygun, “2019 yılında demiryollarındaki 33 ciddi kazadan 12’si hemzemin geçitlerde (yüzde 37’si) meydana geldi. Demiryolu aracının şahsa çarpması ile gerçekleşen kaza sayısı 17’dir. 2019 yılında 37 vatandaşımız yaşamını yitirdi. 2020 yılında 16 ciddi demiryolu kazasından 9’u hemzemin geçitlerde gerçekleşti. Demiryolu aracının şahsa çarpması sonucu da 4 kaza meydana geldi. Özetle; 2020 yılında demiryolunda gerçekleşen kazaların yüzde 56’sı hemzemin geçitlerde yaşandı. 2020 yılında 21 vatandaşımız yaşamını yitirdi. Bu oranlar dikkate alındığında görülmektedir ki hemzemin geçitlerde meydana gelen kaza oranı pandemiye rağmen arttı, yüzde 37’den yüzde 56’ye fırladı” açıklamasını yaptı. Aygun, 2020 yılında pandemiye rağmen en çok kazanın meydana geldiği hemzemin geçitlerde alt/üst geçitlerin inşa edilmesi, hemzemin geçitleri arası mesafe, kaplama, aydınlatma, drenaj ve işaretlemeler ile kontrol sistemlerinin tüm boyutlarıyla gözden geçirilerek, gerekli önlemlerin alınması için TBMM’de Araştırma Komisyonu kurulması gerektiğini dile getirdi.

 

Haber / Gülveren ALTUNOĞLU