Ertuğrul Fırkateyni şehitleri unutulmadı

Tekirdağ'da Osmanlı Devleti Padişahı 2. Abdulhamit'in talimatıyla gittikleri Japonya'da görev dönüşü gemilerinin batması sonucu şehit olan Ertuğrul Fırkateyni asker ve mürettebatı anı

GÜNDEM 16.09.2021 18:10:00 0
Ertuğrul Fırkateyni şehitleri unutulmadı

Ertuğrul Fırkateyni Şehitleri Anıtı önünde düzenlenen programa Vali Aziz Yıldırım’ın yanı sıra; Garnizon Komutanı Tuğgeneral Şahin Yenilmez, Baro Başkanı Av. Sedat Tekneci, Tekirdağ Namık Kemal Üniversitesi Rektör Yardımcısı Prof. Dr. Bülent Eken, Süleymanpaşa Kaymakamı Harun Kaya, İl Emniyet Müdürü Mehmet Hakan Fındık, İl Jandarma Komutanı Kd. Alb. Osman Kılıç, Süleymanpaşa Belediye Başkanı Cüneyt Yüksel ve vatandaşlar katıldı.

 

“ŞAİR CAN YÜCEL’İN BÜYÜK DEDESİ”

 

Vali Aziz Yıldırım’ın Ertuğrul Şehitleri Anıtı’na çelenk sunmasıyla başlayan program, Saygı Duruşunda bulunulması ve İstiklal Marşı’nın okunmasıyla devam etti. Ardından açılış konuşması yapan İl Kültür ve Turizm Müdürü Ahmet Hacıoğlu, “Tekirdağ ilimizde ilk defa devlet programı ile Ertuğrul Fırkateyni şehitlerini anma programı düzenlendi. Daha önceki yıllarda dar çapta belediyenin düzenlediği çeşitli etkinlikler yapılmış ama 2021 yılında Sayın Valimizin talimatıyla ilk defa bir devlet programı olarak icra ediliyor. Özellikle Ertuğrul Fırkateyni Gemi Kaptanı Yarbay Ali Bey’in 1847’de Tekirdağ’ın Dedecik Mahallesi’nde doğmuş olması 14-15 yaşına kadar burada yaşıyor olması geriye 3 tane hayırlı evlat bırakması önemlidir. Yarbay Ali Bey Ertuğrul Fırkateyni ile beraber giderken lohusa eşi Ayşe’yi gözyaşları içerisinde bırakıyor ve bir daha geri dönmüyor. Yarbay Ali Bey’in bir özelliği de Cumhuriyetin ilk yıllarındaki Milli Eğitim Bakanlarından Hasan Ali Yücel’in anne tarafından dedesi olmasıdır. Dolayısıyla şair Can Yücel’in büyük dedesidir. Bundan sonraki programlarda inşallah daha çok katılımlı, daha iyi anlaşılır programların yapılması belki Deniz Kuvvetleri Komutanlığı’nın, belki Japonya Büyükelçiliği’nin ya da İstanbul Başkonsolosluğu’nun içinde olacağı daha geniş manada bir katılım olacağı düşüncesindeyim” dedi.

 

MÜZE MÜDÜRLÜĞÜ’NÜ ZİYARET ETTİLER

 

Daha sonra Akademisyen Doç. Dr. Hasan Demirhan, günün anlam ve önemini belirten konuşmasını yaptı. Ertuğrul Fırkateyni şehitleri adına okunan hatm-i şeriflerin duası edilmesinin ardından Vali Aziz Yıldırım ve protokol üyelerinin Müze Müdürlüğü’nü ziyaret etmesiyle program sona erdi.

 

Haber / İrem BANÇO