Vize'de Aronia hasadı başladı

Mevcut Aronia bahçeleriyle ülkemizde üretim alanı bakımından birinci sırada yer alan Kırklareli'nin Vize ilçesinde Aronia hasadı başladı. İlçe Tarım ve Orman Müdürü Zeynep Şeyda Gürsu da,

GÜNDEM 25.08.2021 10:11:00 0
Vize

Aronia, doğu Kuzey Amerika'ya özgü Rosaceae ailesinde bulunan ve en yaygın olarak ıslak ormanlarda ve bataklıklarda bulunan, yaprak döken çalılar, chokeberries cinsi. Cinsin genellikle, biri Avrupa'da doğallaştırılmış iki veya üç tür içerdiği kabul ediliyor. Türkiye'de ilk olarak 2020 yılında Karadeniz bölgesinde deneme üretimi yapıldı ve olumlu sonuç alındı. Devlet desteği ile Karadeniz Bölgesi'nde süper meyve olarak bilinen bitkinin üretiminin yaygınlaştırılması amaçlanıyor. Aronia meyvesinin Kırklareli’nde ilk dikimi ise Vize’nin Sergen Köyü’nde 2017 yılında 55 dekar alanda yapıldı. Daha sonra Soğucak Köyü’nde 30 dekar alana, 2019 yılında ise Akıncılar Köyü’nde 76 dekar alana dikim yapıldı. Her geçen yıl ekim alanı artan Aronia, Vize’nin ürün deseninde yaklaşık 200 dekar alanla yerini aldı.
 

ÜRETİCİLER İLE FİKİR ALIŞVERİŞİNDE BULUNDU
 

Vize’de 2021 üretim sezonu Aronia meyve hasadı başlarken, İlçe Tarım ve Orman Müdürü Zeynep Şeyda Gürsu ve teknik personel, Aronia meyvesinin hasat ve paketleme işlemlerine katıldı. Gürsu, 2021 üretim sezonu için beklenen Aronia verimi başta olmak üzere Aronia üretimi hakkında üreticiler ile fikir alışverişinde bulundu.

 

ALTERNATİF BİR ÜRÜN

 

Kırklareli İl Tarım ve Orman Müdürlüğü’nden yapılan açıklamada da, “İlk yıldan itibaren müdürlüğümüz personeli tarafından yapılan kontrol ve denetimlerde söz konusu Aronia fidanlarının gelişimleri, iklime verdikleri tepkiler, hastalık ve zararlıları ile ilgili tespit edilen hususlar sonucunda değerlendirmeler yapılarak Aronia'nın bölgemize uyumlu alternatif bir ürün olduğu sonucuna varılmıştır” ifadelerine yer verildi.

 

Haber / Buse SERİN