Yerli ve milli silajlık mısır çeşitleri tanıtıldı

Lüleburgaz'a bağlı Turgutbey Köyü'nde yerli ve milli silajlık mısır çeşitlerinin ilçeye adaptasyonunun belirlenmesi, tanıtımı ve yaygınlaştırılması amacı ile tarla günü etkinl

GÜNDEM 24.08.2021 13:37:00 0
Yerli ve milli silajlık mısır çeşitleri tanıtıldı

Tarla günü etkinliğine; Kırklareli İl Tarım ve Orman Müdürü Mehmet Aksoy, Lüleburgaz İlçe Tarım ve Orman Müdürü Ali Doğan, Sakarya Mısır Araştırma Enstitüsü Müdürlüğü Ar-Ge Koordinatörü Ziraat Yüksek Mühendisi Ahmet Duman, Turgutbey Köyü Muhtarı Erol Kanber, Kırklareli Atatürk Toprak, Su ve Tarımsal Meteoroloji Araştırma Enstitüsü Müdürlüğü teknik personeli, il ve ilçe müdürlük personeli ve üreticiler katıldı.
 

ADAPTASYONLARI BELİRLENDİ
 

Turgutbey Köyü’nde önder çiftçi Hüseyin Budan'ın arazisinde 8 dekar alanda kurulan denemede, Sakarya Mısır Araştırma Enstitüsü Müdürlüğü tarafından geliştirilen Aga, Hacıbey, Samada07, Ada523 çeşitlerinin Lüleburgaz’a adaptasyonu belirlendi. Lüleburgaz İlçe Tarım ve Orman Müdürü Ali Doğan, "Kültür ırkı hayvancılığın ve ari işletmelerin yoğun olduğu bir bölgede işletme giderleri içerisinde önemli bir yer tutan yem maliyetlerinin yerli ve milli mısır tohumları kullanılarak karşılanması önem taşımaktadır. 2018 yılından bu yana yapılan mısır demonstrasyonları ile üreticilerimizi bilgilendirerek, Trakya'da yerli ve milli mısır çeşitlerinin yaygınlaştırılmasına önemli katkılar sağladık. Yapılan çalışmalar sonucunda yerli ve milli mısır tohumu talebi bölgemiz genelinde otuz kat artmış oldu. Bu vesileyle emeği geçen bütün çalışma arkadaşlarıma teşekkür ediyorum" dedi.
 

“HAYVANCILIKTA YEM EN ÖNEMLİ GİRDİLERDEN BİRİSİ”
 

Sakarya Mısır Araştırma Enstitüsü Müdürlüğü Ar-Ge Koordinatörü Ziraat Yüksek Mühendisi Ahmet Duman da, bölgede yerli ve milli mısır tohum kullanım oranının seneler itibari ile artış gösterdiğini ve özellikle Aga çeşidinin ülkemizin birçok yerinde yüksek bir verim verdiğini belirtti. Kırklareli İl Tarım ve Orman Müdürü Mehmet Aksoy da yaptığı konuşmada, "Hayvancılıkta yem en önemli girdilerden birisi. Gerek hayvan beslenmesi gerek yem masrafları yem bitkileri üretimini daha da önemli hale getiriyor. Bitkisel üretimi olmayan ülkelerin hayvancılık yapması mümkün değildir. Hayvan beslenmesi, hayvan refahı, hayvan sağlığı dolayısı ile insan beslenmesi ve insan sağlığı kaliteli bir bitkisel üretimden geçer. 2014 yılı BM tarafından Aile Çiftliği yılı ilan edilmiştir. Orada güzel bir slogan vardı; 'Tarımda bazı tecrübeler okulda öğretilemez' Çiftçilerimizin tecrübeleri ile ilgisi ve sevgisi birleşince daha güzel işler yapacağız” dedi.
 

ÇEŞİTLER TANITILDI
 

“Tarım sektörü olarak üretiyor, kalkınıyor, istihdama katkı sağlıyor, ihracat yapıyoruz” diyen Aksoy, “Elleri nasırlı, sofraları bereketli, yürekleri dünyalar kadar büyük değerli üretici kardeşlerim, üretmeye devam” ifadelerini kullandı. Konuşmaların ardından demonstrasyon alanı gezilerek, katılımcılara çeşitler hakkında bilgilendirme yapıldı.
 

Haber / Erdal AYDIN