Tarihi mezarlığın restore edilmesi bekleniyor

Edirne Enez'de Osmanlı dönemine ait mezarlığın bakımsızlık nedeniyle restore edilmesi isteniyor. Enez Doğayı, Çevreyi ve Sokak hayvanlarını Koruma Derneği (DOĞA-DER) Başkanı Ulaş Demiray, â€

GÜNDEM 21.08.2021 11:32:00 0
Tarihi mezarlığın restore edilmesi bekleniyor

Pek çok mezar taşının yıkıldığı, kırıldığı ve otlarla kaplandığı Enez’deki Osmanlı dönemine ait tarihi camiinin restore edilmesi bekleniyor.
 

“HARİKA BİR TURİSTİK ZİYARET YERİ OLABİLİR”
 

Enez Doğayı, Çevreyi ve Sokak hayvanlarını Koruma Derneği (DOĞA-DER) Başkanı Ulaş Demiray, hem Enez Kalesi’nin hem de Has Yunus Bey yanındaki Osmanlı mezarlığının Edirne Vakıflar Bölge Müdürlüğü’nün gündeminde olmadığını belirterek, “Edirne Vakıflar Bölge Müdürlüğü ülkemizin en büyük bütçesine sahip müdürlüklerden biridir. Ama bugüne kadar kendi alanına giren bu konularda Enez’e çaktığı bir çivi görülmemiştir. Bu mezarlık ciddiyetle ele alınırsa bir peyzaj çalışması ile harika bir turistik ziyaret yeri olabilir. Bu taşların okuma işleminin yapılarak kayıt altına alınması, kırık taşların onarılması ve bu işler için buraya bir Çalışma Evi yapılması en kısa zamanda yaşama geçirilmelidir. Mezar taşları kırılmakta, çalınmakta ve taşlar üzerindeki yazılar gittikçe silinmektedir. Burada ve Enez Kalesi’nde en az 3 güvenlik ve bakım görevlisi istihdam edilmelidir” ifadelerini kullandı. Çok az bir bütçe ile hem kalenin hem de mezarlığın inanç turizmi açısından önemli bir ören yeri olacağını, atalarına sahip çıkılmasını isteyenler için de iyi bir örnek oluşturulabileceğini ifade eden Demiray, “Burası onun sorumluluğu, bunun sorumluluğu denmeden, mevzuata takılmadan en kısa zamanda devletimizin bir birimi bu Osmanlı eserlerine sahip çıkmalıdır” dedi.
 

Haber / İrem BANÇO