Üzüm bağlarından numune alındı

Bitkisel ürünlerde tarladan sofraya güvenli gıdanın ulaşması amacıyla, hasat öncesi pestisit denetim programı kapsamında Tarım ve Orman Bakanlığı tarafından belirlenen numune sayısı kadar bağlardan

GÜNDEM 16.08.2021 12:25:00 0
Üzüm bağlarından numune alındı

Bitkisel ürünlerde hatalı veya tavsiye dışı pestisit kullanımı nedeniyle insan sağlığına yönelik oluşabilecek risklerin önlenmesi amacıyla alınan bu numuneler kalıntı analizlerinin yapılması için İstanbul Gıda Kontrol Laboratuvarına gönderildi.

 

EN SON ÇARE KİMYASAL MÜCADELE

 

Hasat öncesi pestisit denetim programı kapsamında Kırklareli’nde üzümde ve elmada 2'şer adet olmak üzere toplamda 4 numune alındı. Hasat öncesi çıkan kalıntılarda hasat geciktirme ve para cezası, yasaklı kullanımlarda ise ürün imhası ve para cezası uygulanıyor. Kırklareli İl Tarım ve Orman Müdürlüğü’nden yapılan açıklamada, “Gerek halkımızın güvenilir gıda tüketiminin sağlanması, gerek ihracatta sürdürülebilirliğin sağlanması ve gerekse de üreticilerimizin cezai yaptırımlara maruz kalmamaları için, üretimini gerçekleştirdikleri bitkisel ürünlerde hastalık ve zararlılarla mücadele ederken, üreticilerimizin öncelikle kültürel önlemleri almaları, daha sonra mekanik, biyolojik ve biyoteknik mücadele yöntemlerinin uygulamaları, en son çare olarak kimyasal mücadeleye başvurmaları gerekmektedir. Kimyasal mücadelede ise; öncelikle yasaklanmış ilaçların kullanılmaması, üretilen bitkisel ürüne ruhsatı olmayan ilaçların o üründe kullanılmaması, ilaçlama ile hasat arasında geçmesi gereken bekleme sürelerine mutlaka uyulması gerekmektedir” denildi.

 

Haber / Yener AKBABA