Ağustos ayı son toplantısı yapıldı

Edirne İl Genel Meclisi Ağustos Ayı Toplantılarının son birleşimi İl Genel Meclisi Başkanı Mehmet Geçmiş başkanlığında yapıldı. Toplantı bir önceki birleşime ait tutanak özetlerinin okunmas

GÜNDEM 7.08.2021 14:10:00 0
Ağustos ayı son toplantısı yapıldı

İl Genel Meclisi Ağustos Ayı Toplantılarının son birleşimi gerçekleştirildi. Çevre ve Sağlık Komisyonu Başkanı Erdoğan Gümülcineli, Enez ilçesi belediye sınırları dışındaki işletmelerdeki arıtmaların durumu hakkında meclise rapor sundu. Gümülcineli, Enez’de bulunan kedi kumu, sondaj bentoniti üreten bir firmanın cıva çinko arsenik nikel kurşun, kadmiyum gibi ağır metallerin kullandığını ve atıklarının hem insan hem de deniz canlılarına zarar verebileceğini söyledi.

 

YER ALTI SULARINA KARIŞABİLİR!

 

Enez’e bağlı Büyükevren Köyü sınırları içinde olan Akbey Peynircilik Gıda San. Tic. Ltd. Şti.’ne ait tesiste yapılan araştırma ve incelemelerde tesisin arıtmasının çalışır vaziyette olduğunu ve çevreye olumsuz zarar vermediğinin belirtildiğini kaydeden Gümülcineli, “Enez’de bulunan Minerals Technologies San, ve Tic. A.Ş. bentonit kilinden; kedi kumu, nem tutucu kil, döküm bentoniti, sondaj bentoniti, yem katkısı ve ağarma toprağı üretiyor. Bu üretim esnasında içerisinde cıva çinko arsenik nikel kurşun, kadmiyum gibi ağır metaller bulunan, insan ve çevreye hem kısa hem de uzun vadede zararlı pudramsı toz atık ortaya çıkmaktadır. Üretim sonucu ortaya çıkan bu atıklar bertaraf edilmeyerek tesis içerisinde yığın halinde depolanıyor. Ana yol üzerinde kurulan bu tesisin yığın halinde duran atık maddeleri rüzgâr ile hem çevreye dağılmakta hem de toprak ile temasından kaynaklı yer altı sularına karışma tehlikesi barındırmaktadır” dedi. 

 

“TURİZM AÇISINDAN DA RİSKLİ”

 

Gümülcineli, “Ayrıca Enez’in deniz kenarında olması sebebiyle bu atıkların yer altına sızıp denize karışma ihtimali vardır. Bu atıklar yaz aylarında nüfusu 500 bini bulan Enez' i hem insan hem de deniz canlıları açısından tehdit etmektedir. Bu kirlilik denize kıyısı olan Enez 'i turizm açısından da riskli bir noktaya taşımaktadır ayrıca kuşların göç yolu üzerine yakın bir konumda olan tesis diğer canlıları da tehdit etmekte ve ekolojik denge açısından büyük risk taşımaktadır. Maden atıkları yönetmeliği genel hükümler Madde 5-2. bendine göre bu atıkların toprağa, denizlere, göllere ve akarsulara doğrudan dökülmesi veya dolgu yapılması yasaktır. ÇED raporlarında da bu atıkların nerede ve nasıl bertaraf edilmesi gerektiği izah edilmektedir. Bu atıkların gelişigüzel bir yığın halinde durması yerine zeminine 50 cm kil tabakası serilmiş, üzerinde membran ve geotekstil serili sızıntıları ortadan kaldıracak bir tesise getirilmesi gerektiği aşikârdır. Bu anlamda düzenli depolama ve bertaraf alanının oluşturulduğu ancak bu alana çıkan atıkların bir yılı aşkındır nakledilmeyip tesis alanında biriktirildiği yerinde yaptığımız incelemelerde tespit edilmiştir. Çevre ve Şehircilik İl Müdürlüğünce gerekli denetimlerin yapılarak genel hükümlere uyulması sağlanmalıdır” şeklinde konuştu.

 

Haber / Yener AKBABA