Çiftçi endişeli, yüzde 40'a kadar verim kaybı bekleniyor!

Edirne'de kuraklık nedeniyle ayçiçeğinde yüzde 40'a veren verim kaybı beklendiği belirtildi. Lalapaşa Ziraat Odası Başkanı Taner Öztürk, "Yağışların kesilmesi, son 10 gündür de bölge

GÜNDEM 5.08.2021 14:12:00 0
Çiftçi endişeli, yüzde 40

Türkiye'nin yüzde 30 yemeklik ayçiçeği ihtiyacının karşılandığı Edirne'de beklenen yağışların düşmemesi ve havaların mevsim normallerinin üzerinde seyretmesi, ayçiçeğini vurdu.

 

BAZILARININ TANELERİNİN İÇİ BOŞ

 

Hasat edilmeyi bekleyen ayçiçeklerinin gelişmediği, bazıların koylarının kısa kaldığı, bazılarının ise yağ üretimi yapılan başlarının küçük ve tanelerinin içi boş olduğu görüldü. Üretici, ayçiçeğinde bu yıl yüzde 40'a varan verim kaybı bekliyor.

 

MARTILAR BARINIYOR

Edirne'de yaşanan kuraklık nedeniyle bölgenin bereketli tarım arazilerinin sulanmasında kullanılan Tunca ve Meriç nehirlerinin debileri dip seviyeyi buldu. Meriç Nehri'nde düşen su seviyesi nedeniyle büyük kum adacıkları oluşturdu. Bu adacıklarda martıların barındığı görüldü. Tunca Nehri'nde de su seviyesinin düşmesiyle yosun tabakalar oluştu.

 

'YÜZDE 40 VERİM KAYBI BEKLİYORUZ'

 

Edirne’ye bağlı Lalapaşa ilçesinin Ziraat Odası Başkanı Taner Öztürk, “Bu yıl Lalapaşa'da 55 bin dönüm ayçiçeği ekimi yapıldı. Bu sezon ilkbahardaki yağışlar nedeniyle ekimlere geç başladık. Ektiğimiz ayçiçeklerinin mayıs ve haziran ilerlemesi mükemmel şekilde gelişti, hava şartları yağış alması, ısının da istenilen seviyede olmasından dolayı buğdayda olduğu gibi ayçiçeğinde de rekor verim bekliyorduk, ayçiçeğinden. Geçen sene yaşadığımız kuraklıkta yüzde 70 verim kaybını bu sene buğdayda karşıladık, ayçiçeğinden de karşılayacağımızı tahmin ediyorduk fakat yağışların kesilmesi, son 10 gündür de bölgede görülmemiş aşırı derecede 40-45 derece sıcaklık, ayçiçeklerinin zamansız olmasına neden oldu” dedi.

 

“KAYBIMIZ BÜYÜK OLACAK”

 

“Ayçiçeklerinin olma zamanı vardı, o zaman da ayçiçeği sapında su olduğu için su istemez, o suyla geliştirdiği taneyi tutar ve bu tanelerde verimin yüksek olmasını sağlardı” diyen Öztürk, “Fakat havaların aşırı sıcak olması, lodosun esmesi ayçiçeklerini zamansız olgunlaşmasına neden oldu, ortaların boş kalmasına neden oldu. Tahminim bu yıl ayçiçeğinde yüzde 30 ile yüzde 40 verim kaybı olacağını tahmin ediyorum. Bazı bölgelerde ayçiçeğin kafaları gelişmiş olsa da içleri tane yapmadığı için boş. Kaybımız büyük olacak" ifadelerini kullandı.  

 

Haber / Erdal AYDIN