Gıda fuarının açılışına katıldılar

TBMM Başkanı Prof. Dr. Mustafa Şentop ve Tekirdağ Valisi Aziz Yıldırım, Çorlu'da bu yıl 14.'sü düzenlenen "Çorlu Tarımtek Trakya Avrupa Hayvancılık ve Gıda Fuarı"nın açılıÅ

GÜNDEM 4.08.2021 17:30:00 0
Gıda fuarının açılışına katıldılar

Çorlu Yeni Sanayi Sitesi Mevkii'nde yer alan fuar alanında Renkly Fuarcılık firması tarafından düzenlenen ve Türkiye'nin açık alanda düzenlenen en büyük tarım fuarlarından biri olan Çorlu Tarım Teknolojileri Fuarı'nın açılışına; TBMM Başkanı Prof. Dr. Mustafa Şentop, Tekirdağ Valisi Aziz Yıldırım, Tekirdağ Milletvekilleri  Mustafa Yel, Çiğdem Koncagül, Enez Kaplan, Edirne Milletvekili Fatma Aksal, Tekirdağ Büyükşehir Belediye Başkanı Kadir Albayrak, il protokolü ve vatandaşlar katıldı. Fuar, Saygı Duruşu ve İstiklal Marşı'mızın okunmasıyla başladı.

 

ZORLU DOĞA KOŞULLARIYLA DAHA İYİ BAŞA ÇIKABİLİRİZ

 

Açılışta konuşan Tekirdağ Valisi Aziz Yıldırım; “Küresel ısınma nedeniyle toprak kayıpları olmakta, yaşanan mevsim dengesizlikleri yüzünden tarım alanları zarar görmektedir. Sanayi tesislerinin tarım arazileri üzerinde kurulması, konut yapımı, termik santrallerin ve fosil yakıtların oluşturduğu hava kirliliği tarımı etkileyen diğer faktörlerdir.  Tarım alanlarının azalmasıyla birlikte gıda ihtiyacı günden güne artacağı öngörülüyor. Bu gibi durumlar nedeniyle tarımda verimin ve sürdürülebilirliğin artırılması oldukça önemlidir.

Tarımın gittikçe önem kazandığı bu dönemde, ülkemizde de tarımsal verimliliğin artması ve vatandaşlarımızın kırsal kesimde yaşamlarını daha iyi koşullarda sürdürebilmesi için gereken çalışmaları yapmaktayız.

Türkiye, geniş ve verimli arazileri, iklim ve ürün çeşitliliğiyle büyük bir potansiyele sahiptir. Türkiye’nin ve Tekirdağ’ın potansiyelini daha iyi değerlendirmek mümkündür. Uygun yöntemler ve tarımda teknolojinin kullanılmasıyla değişen şartlarla daha iyi mücadele edebilir,  zorlu doğa koşullarıyla daha iyi başa çıkabiliriz.

Fuarda çiftçilerimizin, üreticilerimizin son teknolojik ürünlerle karşılaşması, farklı markaları aynı anda görüp kıyaslama imkanı bulmaları kendileri için en uygun ekipmanı bulmalarını sağlayacak; tarım profesyonelleri ve uzmanlarından bilgi ve yöntemler edinmeleri çiftçilerimizin, üreticilerimizin bilgi ve becerilerini artıracak, tarımsal verimlilik ve elde edilen kazanç yükselecektir.

Pek çok şehirden gelen büyük ve küçük imalatçıların fuar alanında ürünlerini sergilemeleri, imalatçılarımıza yeni bayi bulma, iş bağlantıları sağlama açısından büyük destek olacaktır. Çiftçilerimize olan faydalarının yanında bu fuar, ticari ilişkiler ve işbirlikleri sayesinde işletmelerimizin gelişimi açısından da oldukça faydalı olacaktır.

Hayvancılık sektörü, endüstriyel hammadde arzını sağlaması, nitelikli istihdam kapasitesini artırması, halkımızın ihtiyaç duyduğu hayvansal proteini tedarik etmesi ve yüksek katma değer sağlaması nedeniyle stratejik bir sektör olarak değerlendirilmektedir.

Tekirdağ’da 2021 yılı itibariyle 9.104 adet büyükbaş, 6.240 adet küçükbaş hayvan yetiştiren işletme mevcuttur. Tekirdağ’da 149.389 adet büyükbaş, 321.376 adet küçükbaş hayvan varlığımız ile  yılda 368.600 ton süt üretilmektedir. Büyükbaş hayvancılık işletmelerimizin çoğunluğu süt sığırcılığı işletmesidir.  Tarım ve Orman Bakanlığı’nca ilimiz şap hastalığından ari bölge ilan edilmiş olup, ülkemiz genelinde olduğu gibi süt verimi yüksek hayvan ırkları tercih edilmiştir. Hayvancılık alanında teknoloji kullanımı ve uygun yöntemler kullanılarak süt verimini artırabilir ve hayvan sağlığını sürekli kontrol edebiliriz.

Tekirdağ’ın 6.313.000 dekar yüzey alanı bulunmakta olup, bunun %62’sini (3,7 milyon dekarı) işlenen tarım arazisi oluşturmaktadır. Tekirdağ’da Çiftçi Kayıt Sistemi’ne kayıtlı 24.143 çiftçimiz mevcuttur. 2020 yılı Türkiye durum buğdayı (ekmeklik buğday) üretiminin 4,6’sı  Tekirdağ’da gerçekleşmiştir ve Tekirdağ, ülkemiz ekmeklik buğday üretiminde Konya, Ankara ve Şanlıurfa illerinden sonra 4. sırada yer almaktadır. Türkiye, yağlık ayçiçeği üretiminin %18,63’ü  Tekirdağ’da gerçekleşmiştir ve Tekirdağ, ülkemiz yağlık ayçiçeği üretiminde 1. sıradadır.

Türkiye, kanola üretiminin %30,75’i Tekirdağ’da gerçekleşmiştir ve Tekirdağ ülke üretiminde 1.sıradadır. İlimizde yetiştirilen 3-5 ana ürünün toplamı ekilen alanlarımızın %96’sına ulaşmaktadır. Sulama imkanlarımızı ve tarımda teknoloji kullanımını artırarak verimi, üreticilerimizin gelirlerini artırabilir, modern tekniklere uygun üretim yaparak ürün kaybını minimuma indirebilir, mevsimsel etkileri azaltabiliriz. Tarımın Türkiye ve  Tekirdağ ekonomisine katkısını artırabiliriz.

Tarımla ilgili yapılan tüm çalışmalarda amacımız, İlimiz çiftçilerine yeni gelir kapıları açmak, kırsal göçü önlemek, refah düzeylerini yükseltmek ve yaşadıkları yerde hayatlarını mutlu ve huzurlu bir şekilde sürdürmelerini sağlamaktır. Pandemi sürecinde birçok fabrika ve işyeri üretime ara vermek zorunda kalsa da çiftçilerimiz, üreticilerimiz vatandaşlarımızın besin ihtiyacını karşılamaya devam etmiştir. Pandemi sürecinde çiftçilerimizin, hayvancılıkla uğraşan vatandaşlarımızın sağlıklı bir şekilde üretimlerini sürdürmeleri hepimizin yararına olmuştur. Çiftçilerimize, üreticilerimize bu zor dönemde üretime devam ettikleri için teşekkür ediyorum. Bu fuarın düzenlenmesinde emeği geçen başta TBMM Başkanımız Sayın Prof. Dr. Mustafa Şentop’a şükranlarımızı arz ediyor, Milletvekillerimize ve  firmaların tüm yeniliklerini, yeni ürün ve teknolojilerin tanıtılmasına, yeni yöntemler hakkında bilgi verilmesine vesile olan  Renkli Fuarcılığa ve bu organizasyonda emeği geçen tüm yetkililere teşekkürü bir borç biliyorum. Bu fuarın hayırlara vesile olmasını diliyorum.” dedi.

 

YANAN HER AĞAÇ,  KAYBETTİĞİMİZ HER CAN YÜREĞİMİZİ ÇOK ACITTI

 

Tekirdağ Valisi Aziz Yıldırım'ın ardından konuşan Meclis Başkanı Şentop; “Trakya'nın verimli topraklarının, vefakar ve çalışkan insanlarının ülke tarımı ve hayvancılığında çok önemli yere sahip olduğunu dile getirdi. Trakya'da özellikle tarım teknolojilerinin kullanımının yüksek seviyede olduğunu vurgulayan Şentop, "Türkiye'nin tarım imalat sektörü, dünya çapında çok iyi bir noktaya gelmiştir. Ülkemiz dünya ölçeğinin üzerinde ürünler geliştirerek, pazarda hak ettiği yeri almaya başlamıştır." diye konuştu. Şentop ülke tarımının, milli gelire, istihdama, ihracata ve kalkınmaya sağladığı katkılardan dolayı daima en önemli sektör olduğunu vurguladı. "Artık sadece kaliteli mal üretip pazara sürmek, başarı elde etmek ve satış yapabilmek yeterli değildir. Online satışların hızlandığı günümüz şartlarında tüketiciler aynı malın değişik fiyat, kalite ve şekillerine bir tık ile ulaşabilmektedirler." diyen Şentop, şu değerlendirmelerde bulundu: "Küresel salgın devam ediyor. Bu salgının da iklim değişikliğinin bir sonucu olduğunu söyleyen bilim insanları var. Bu yaz, dünyanın en soğuk ülkelerinden Kanada'da termometreler 49,5'i gördü ve 1 Haziran-30 Temmuz arasında 713 kişi yüksek sıcaklar sebebiyle hayatını kaybetti. Dünyanın en soğuk ülkesi diye bilinen Sibirya geçen yıl 22 Haziran'da 38 dereceyi gördü. Sibirya'daki 38 derece verisi, kayıtların tutulmaya başlandığı 1885 yılından bu yana kuzey kutup dairesinde görülen en yüksek sıcaklıktı. Bugüne kadar böyle bir sıcaklık görülmemiş. Kavurucu sıcakları, yangınları, selleri ve hortumları aynı anda yaşamaya başladık. İşte iklim değişikliği böyle bir noktaya geldi ki neredeyse birkaç saat bile tarımda çok mühim bir hal almaya başladı." "Yanan her ağaç, kaybettiğimiz her can yüreğimizi çok acıttı" Şentop, son günlerde ülkede yaşanan yangınların herkesi derinden üzdüğünü ifade etti. Yangınlarda hayatını kaybedenlere Allah'tan rahmet dileyen Şentop, şunları kaydetti: "Yanan her ağaç, kaybettiğimiz her can yüreğimizi çok acıttı, bu sebeple çok üzgünüz. Yangınlarda hayatını kaybeden vatandaşlarımıza, orman işçilerimiz, görevlilerimize Cenab-ı Hak'tan rahmet diliyorum. Kederli ailelerine başsağlığı ve sabır niyaz ediyorum. Yangınlarda sadece insanlarımızı ve ağaçlarımızı değil, maalesef orman içinde ekolojik sistemin bir parçası, hepimizin ahenk içinde yaşama sebebi olan hayvanları da kaybediyoruz. Canın büyüğü küçüğü olmaz. İnsanı, hayvanı olmaz. Hepimiz Cenab-ı Hak'kın yarattığı varlıklarız, kayıplarımız çok ağır. Dünyayı sadece kendisininmiş gibi gören insanlar, aslında doğal çevreyi bozduğu zaman kendi sonunu da hazırladığını ya bilmiyor, ya da farkında olmadan duyarsız kalıyor."

Şentop, küçük yaştan itibaren çocuklara doğa ve canlı sevgisinin ve doğayı koruma bilincinin aşılanması gerektiğinin altını çizerek, "Küçük yaşta tabiata, canlılara karşı koruma hissiyle yetişen kişiler, büyüdüklerinde de aynı hassasiyeti taşımaya devam ediyorlar. Bu noktada Marmaris'teki orman yangınını söndürmek için mücadele eden itfaiye erlerimize, orman işçilerimize yardım ederken hayatını kaybeden Şahin Akdemir kardeşimizi de yad etmek isterim." diye konuştu. Ardından TBMM Başkanı Şentop,  Vali Yıldırım, Milletvekilleri ve beraberindekiler fuarı alanını gezdi.

 

Haber / Hüdaverdi MALİT