Böbrek sağlığı için 7 öneri

Böbrek hastalıklarından korunmak için sağlıklı beslenmek, ideal kiloda olmak ve düzenli egzersiz yapmak çok önemli. Böbrek sağlığı için önemli önerilerde bulunan İç Hastalıkları ve Nefroloj

YAŞAM SAĞLIK 23.07.2021 15:05:00 0
Böbrek sağlığı için 7 öneri

İç Hastalıkları ve Nefroloji Uzmanı Doç. Dr. Enes Murat Atasoyu, böbrek sağlığı için alınması gereken 7 önlemi paylaştı.

 

YETERLİ MİKTARDA SIVI ALIMINA ÖZEN GÖSTERİLMELİ

 

Avustralya ve Kanadalı araştırmacılara göre yeterli sıvı tüketiminin kronik böbrek hastalığı gelişimi riskini azalttığını kaydeden Doç. Dr. Enes Murat Atasoyu, “Geleneksel bilimsel görüşe göre de günlük 1.5- 2 litre su tüketmek sağlık için ideal ancak en doğru miktar için doktora danışılmalı” dedi.

 

HAREKETLİ BİR YAŞAM BENİMSENMELİ

 

Doç. Dr. Enes Murat Atasoyu “Düzenli olarak yürüyüş, hafif koşu ve bisiklete binmek gibi egzersizler yapmak hem dinç bir bedene sahip olmak hem fazla kilolardan kurtulmak için önemli” dedi.

 

KAN ŞEKERİ DÜZENLİ OLARAK KONTROL EDİLMELİ

 

Diyabetin, kronik böbrek hastalığına neden olan hastalıklar içinde birinci sırada yer aldığını dile getiren Doç. Dr. Enes Murat Atasoyu, “Diyabete bağlı böbrek hasarının (diyabetik nefropati) erken dönemde tanınması sonrasında uygulanacak tedaviler sayesinde böbreklerdeki hasar geri döndürülebiliyor veya hızı düşürülebiliyor. Kan şekeri doktorun önerdiği aralıklarda düzenli olarak kontrol ettirilmeli” diye konuştu.

 

KAN BASINCI ÖLÇÜLMELİ

 

Hipertansiyonun, kronik böbrek hastalığına yol açan bir faktör olabileceği gibi, böbrek hastalığının sonucu olarak da gelişebildiğini söyleyen Doç. Dr. Enes Murat Atasoyu, tansiyon yüksek seyrettikçe hastalığın ilerlemesinin de hızlandığını dile getirdi. 

 

TUZ TÜKETİMİNE DİKKAT EDİLMELİ

 

Doç. Dr. Enes Murat Atasoyu “Dünya Sağlık Örgütü bir günde alınması gereken tuz miktarının 5 gram olduğunu belirtiyor. Ancak Türkiye’de günde ortalama olarak 18 gram civarında tuz tüketiliyor. Tuz tüketimini azaltmak için yemek masalarında tuzluk bulundurulmamaya dikkat edilmeli ve yemekler baharat ve nane, kekik gibi bitkilerle tatlandırılmalı. Sağlıklı beslenmeye dikkat edilmeli” ifadelerini kullandı.

 

TÜTÜN MAMULLERİNDEN UZAK DURULMALI

 

Sigara ve tütün ürünlerinin böbrek kan akımının azalmasına sebep olduğunu dile getiren Doç. Dr. Enes Murat Atasoyu “Böylece böbrekler yeterince süzme yapamaz ve atık maddeler vücutta birikir. Sigara içen kişilerde böbrek kanseri gelişme riski yüzde 50 oranında daha yüksektir” dedi.

 

GELİŞİGÜZEL İLAÇ KULLANILMAMALI

 

Doktor reçetesi olmadan ağrı kesici ilaçların kullanılmaması gerektiğini söyleyen Doç. Dr. Enes Murat Atasoyu, “Bu ilaçlar bazen kullanıldıkları doz ve süreyle ilişkili olarak bazen de bunlardan bağımsız olarak böbrek hasarına yol açabilir” dedi.

 

Haber / Buse SERİN