Dolandırıcıların yeni yöntemi

'PATİX Kitap' isimli şirketinin, İstanbul ve çevresinde, kitap tanıtma bahanesiyle elden satış yöntemi ile binlerce kişiyi dolandırdığı iddia edildi. Aynı şirketin daha önce 'Gelişim Ya

GÜNDEM 14.07.2021 15:27:00 0
Dolandırıcıların yeni yöntemi

Telefon numarasına ulaştıkları kişileri arayıp “Dergi için kapak tasarımı yapıyoruz, bunu tanıtmak için gelebilir miyiz?’, ‘Kitap tanıtımı için gelebilir miyiz?’ diyerek insanları kandıran şirket görevlileri, iddiaya göre randevu taleplerini kabul eden kişileri işyerlerinde ziyaret ediyor ve onları tuzağa düşürmek için kitap satışı bahanesiyle dolandırıcılık yöntemini devreye sokuyor. 

 

CAYMA HAKKINA GÜVENDİLER

 

İddiaya göre vatandaşların almak istediği kitap sayısından daha fazlasını koliler ile bırakan dolandırıcılar, ‘Siz bu kitapları inceleyin, almak istediğinizi alın. Beğenmediklerinizi veya istemediklerinizi koşulsuz şartsız gelip alacağız, 1 kuruş dahil ödemeyeceksiniz” diyerek senet imzalatıyorlar. Yaklaşık olarak bin 500 - 4 bin TL arasında olan senedi imzalayarak mağdurlar, senette yazan ‘14 gün içerisinde cayma hakkınız vardır’ ibaresine güvendiklerini ve bundan dolayı kabul edip senedi imzaladıklarını ifade ediyorlar.

 

HER GÜN 30-40 KİŞİ AYNI TUZAĞA DÜŞÜYOR!

 

14 gün süre içerisinde iade için şirketi arayan vatandaşlar, genellikle şirketin telefon hattına ulaşamıyor. Ulaşan vatandaşlara ise, ‘İade talebiniz alındı, başka bir şey yapmanıza gerek yok’ deniliyor. Ancak 14 günlük süre dolduktan sonra vatandaşlara, ‘İade talebiniz bulunmamaktadır, bildirge göndermeniz gerekliydi. Tüm parayı ödemeniz gerekiyor’ deniliyor ve ödenmemesi durumunda hukuksal süreci başlatıyorlar. İddialara göre şirket, ödeme yapılmasına rağmen birçok vatandaşı ‘ödenmedi’ gerekçesiyle dava açarak yine mağdur ediyor. Mağdurlarla birlikte, her geçen gün konuyla ilgili CİMER’e, Tüketici Hakem Heyeti’ne ve adli mercilere yapılan şikayetler de artıyor.  Ancak PATİX Kitap, onlarca şikâyete rağmen dolandırıcılık eylemlerini sürdürerek, vatandaşları mağdur etmeye devam ediyor.

 

VATANDAŞ MAĞDUR

 

Mağdurlar, internet üzerindeki bir şikâyet platformundan şikayetlerini dile getiriyorlar. Bu sitede ise şu ana kadar, ‘PATİX Kitap’ ile ilgili 177, ‘SESPA Yayıncılık’ ile ilgili 222, ‘Gelişim Yayınevi’ ile ilgili ise toplam 381 şikâyet mevcut. ‘SESPA Yayıncılık’ isimli şirket ile ilgili iddialar ise büyük. İddiaya göre şirket, gelirini satışını yaptığı kitaplardan değil, kitap satışı yaptığı vatandaşlara açtığı davalar ve icralardan kazanıyor.

 

Haber / Şaban KARDEŞ