Başpehlivan Gürbüz'den Belediye Başkanı Gürkan'a ziyaret

660. Tarihi Kırkpınar Yağlı Güreşleri Başpehlivanı Ali Gürbüz, Edirne'den ayrılmadan önce 'geleneksel veda' ziyaretini Edirne Belediye Başkanı Recep Gürkan'a yaptı. Burada açıklama yapan Ali GürbÃ?

GÜNDEM 13.07.2021 17:53:00 0
Başpehlivan Gürbüz

 

660. Tarihi Kırkpınar Yağlı Güreşleri başpehlivanlık final güreşinde rakibi İsmail Koç’u mağlup ederek, ardı ardına ikinci altın kemere uzanan Ali Gürbüz, başpehlivan oldu. Ali Gürbüz, şehirden ayrılmadan önce geleneksel 'veda' ziyaretini Belediye Başkanı Gürkan'a yaptı.

 

“İYİ BİR SERİ TUTTURDU”

 

Ali Gürbüz’ü tebrik eden Belediye Başkanı Recep Gürkan, “Ali Gürbüz, 660. Tarihi Kırkpınar Yağlı Güreşleri’nin en önemli favorisiydi. Başpehlivanlığı alması birçok kişi için sürpriz olmadı, zor bir finaldi. Ali ilk defa finalde boyu boyuna bir rakiple karşılaştı. Tebrik ediyorum kendisini. Ali Gürbüz’ün bu üst üste ikinci başpehlivanlığı oldu. 1997’den beri Ahmet Taşçı’dan beri altın kemeri alan pehlivan yok, Ali Gürbüz’ün önünde de bir basamak kaldı. İnşallah Edirne’nin Kurtuluşu’nun 100. yılında 661. Kırkpınar’da da Başpehlivan olmasını temenni ediyorum. Ben de belediye başkanıyken, Kırkpınar Ağası’na altın kemer verdim. Bir Başpehlivana da ebedi altın kemeri vermek isterim, arzu ederim. Pehlivanımıza başarılar diliyorum. İyi bir seri tutturdu” dedi.

 

GEÇTİĞİMİZ YIL YAPILAMADI

 

658’inci Kırkpınar’ı 2019 yılında yaptıklarını, 2020 yılında 659. Kırkpınar’ı pandemi nedeniyle yapamadıklarını anımsatan Gürkan, “hem Ali Gürbüz’ün hakkını korumak ve aynı şekilde Kırkpınar Ağası Seyfettin Selim’in de hakkını korumak için belediye meclisinde bir karar aldık ve o yılı doldurduk. Bir anlamda yok saydık. Çünkü araya giren bir yıl hem ağanın 3 dönemini hem de pehlivanın 3 dönemini etkileyebilirdi. Bazıları şunu söylüyor, o yılı da varsayıp bu yılı niye 3 kabul etmiyorsunuz, diye. O zaman da pehlivanlara haksızlık yaparız. Çünkü güreşmediği yılın ödülünü vermiş oluruz o da Ali Gürbüz’e yakışmaz. O altın kemeri alacaksa bileğinin hakkıyla alır. İnşallah önümüzdeki yılın Başpehlivanı olur, altın kemeri alır. Biz de hem altın kemeri sürekli olarak veririz hem de heykelini de Sarayiçi’ne dikeriz” dedi.

 

“HEDEFİM BABAMIN HİKAYESİNİ MUTLU SONLA TAMAMLAMAK”

 

Başpehlivan Ali Gürbüz de, Kırkpınar’ın 660 yıldır yapılan çok önemli bir gelenek olduğunu ifade ederek “Güreş bizim tarihimiz, örfümüz, adetimiz. Bu sahalarda Kel Aliçoların, Koca Yusufların, Adalı Halillerin yaptığı sporu temsil ediyoruz günümüzde. Bu bizim için çok büyük bir gurur. Böyle önemli bir sahada Başpehlivan olduğum için çok mutluyum. Belediye Başkanımıza da güreşe ve pehlivanlara verdiği destekten dolayı da çok teşekkür ediyorum. Hedefim altın kemerin ebedi sahibi olmak. Hem Antalya’ya tarihinde ilk defa ebedi olarak altın kemeri götürmek hem de babamın yarım kalan hikayesini mutlu sonla tamamlamak” diye konuştu.

 

Haber / Gülveren ALTUNOĞLU