Bakterilerin yol açtığı cilt sorunları için öneriler

Pandemi ile birlikte takmaya başladığımız maskeler, 10-15 dakika sonra alıp verilen nefesler sebebiyle bakterinin fazla üretilmesine sebep oluyor. Bakterilerin ise kirliliğe yol açtığını ve bu kirliliğin gözene

YAŞAM SAĞLIK 8.07.2021 14:27:00 0
Bakterilerin yol açtığı cilt sorunları için öneriler

Cilt sorunlarını ve çözüm önerilerini aktaran Güzellik Uzmanı Naz Öztürk, maskeden kaynaklanan cilt sorunları hakkında da bilgi verdi. Öztürk, bireylerin özellikle hem kendi sağlıkları hem de cilt sağlıkları açısından, kullan- at maskeleri tercih etmelerini ve maskeyi kullanım sıklığına göre değiştirmelerini önerdi.

 

“25 YAŞINA KADAR CİLDİNİZİN SİZE, 25 YAŞINDAN SONRA SİZ CİLDİNİZE”

 

25 yaşına kadar olan kişilerin, kozmetik ürünler kullanması taraftarı olmadığını belirten Öztürk, “Bu kesime daha çok gül suyu, bitkisel sabunlar, bitkisel tonikler gibi doğal ürünleri öneririm. Bunları hazır bir şekilde alabilecekleri gibi, evde kendileri de yapabilirler. 25 yaşına kadar cildinizin size, 25 yaşından sonra ise sizin cildinize bakmanız gerekiyor” dedi. Öztürk, hem yaşlanan sistemi güçlendirmek adına hem de cildin elastikiyet kaybının önüne geçmek adına; 30’lu yaşlarda ve sonrasında ise dermatolojik ürünlere başlanmasını önerdi. İnsan cildinin kirlenmeye mahkum olduğunu ifade eden Öztürk, “Gözümüzle görebildiğimiz gibi bir de göremediğimiz canlılar var elbette cildimizde, yüz bölgemizde. Bununla alakalı olarak bireyin yapabileceği en iyi şey cildini tanımaktır. Birey cildini tanır, bir şekilde başlarsa cildine iyi bakmaya; geleceğe yatırım yapmış olur, yaşlanmanın da önüne geçer böylelikle” dedi.

 

“20’Lİ YAŞLARDA BİLE GÖRÜLEBİLİR”

 

Cilt tiplerine göre bakım önerilerinde bulunan Güzellik Uzmanı Öztürk, “Eğer yağlı bir cilt yapısına sahipseniz, 30-35 yaşına kadar yaşlanmazsınız ancak 35-40 yaşından sonra ani sarkmalar olur çünkü gözenekler doldukça artık aşağıya doğru cilt bir sarkma yapar. Yağlı ciltlerde gözenek sorunu, diğer cilt yapılarına göre daha fazla görülmektedir. Gözenekler, yağlı ciltlerde 20’li yaşlarda bile görülebilir. Cildin yağ sorunu ne kadar artarsa gözenek sorunu da bir o kadar artar ve 40’lı yaşlarda gözenek içindeki yağlar siyah hale gelir, hem estetik açıdan hem de sağlık açısından hoş bir durum olarak karşılanmaz bu elbette” dedi.

 

“BİTKİSEL OLAN HİÇBİR ŞEYİN ZARARI YOK”

 

Öztürk, öncelikle cildi tanımanın ardından da gözenek sıkılaştırıcı, arındırıcı işlemler yapılması gerektiğini kaydederek, “Kimyasal olan birçok şey zararlı iken, bitkisel olan hiçbir şeyin cildinize bir zararı yoktur ancak her ürün her cilt yapısına iyi gelmiyor. Yağlı cilt tipine sahip olan bireyler, aldıkları ürünlerin içeriğine dikkat etsinler. Eğer içerisinde yağ oranı yüksek olan bir bileşen var ise yalnızca yüzeysel olarak cilt yüzeyini nemlendirir ancak gözenekler bu ürünün yağını emdiğinde bu, kişinin karşısına 3-5 yıl sonra daha büyük bir problem olarak çıkar. Bundan dolayı yağ içeriği çok daha düşük olan ürünlere yönelsinler” şeklinde konuştu.

 

“PROBLEM GENELLİKLE T BÖLGESİNDE”

 

Karma cilt yapısına sahip olan vatandaşlara da önerilerde bulunan Öztürk, “Karma ciltlerde ise problem genellikle ‘T’ bölgesinde. Eğer karma ciltler için var olan ürünleri doğru zamanlarda doğru bölgelere uygularsanız, ilerleyen zamanlarda çok büyük bir problem yaşamazsınız. Diğer cilt tiplerinde de olduğu gibi. Bakımın iyi ve düzenli yapılması ve bol bol su tüketilmesi gerekir” dedi.

 

“30 YAŞINA KADAR PROBLEM YOK”

 

Kuru ciltlerin ise 30 yaşına kadar bir problem yaşamadığını, bakımı en kolay olan cilt yapısı olduğunu ifade eden Öztürk, ilerleyen yaşlarda da hiçbir bakım yapılmadığı takdirde lekelenme ve kırışmaların olası sorunlar olabileceğini aktardı. Öztürk, “Buna karşılık ise kişinin yapması gereken şey; güneş koruyucusunu kullanmak ve bol bol su tüketmek ile beraber yüksek faktörlü nemlendirici kullanmaktır. Kuru ciltlerdeki tek sıkıntı, 20’li yaşlardan sonra yüz çizgileri derinleşmeye başlar çünkü cilt kurudur. Kişi eğer yapılması gerekenleri yapmıyorsa, artık 35-40 yaşından sonra kendi yaşından daha büyük gösterir” ifadelerini kullandı.

 

CİLDİMİZİ NASIL TANIRIZ?

 

Peki, cilt tipimizi nasıl tanıyabilir, belirleyebiliriz? Öncelikle yüzünüzü duru su ile yıkayınız. Ardından 1 saat kadar bekleyiniz, cildinizin stabil hale gelmesi için. (Bu süreçte elinizi yüzünüze değdirmemeye özen gösteriniz) 1 saat geçtikten sonra bir mendile yüzünüzü iyice siliniz, T bölgenizi de sildiğinizden emin olunuz.

Yağlı Cilt Tipi; Mendilde yağ varsa, bunu beyaz bir mendil üzerinde görmeniz mümkün. Cildiniz yağlı, parlaktır.   

Karma Cilt Tipi; Bu cilt tipinde T bölgesi yağlı, diğer bölgeler ve yanaklar kurudur. Yine aynı şekilde, yanakları sildiğinizde yağ gözlemlemezken, T bölgesini sildiğinizde peçetede yağı gözlemleyebilirsiniz.

Kuru Cilt Tipi; Mendilde yağa pek rastlamasanız da, pul pul dökülmeler gözlemleyebilirsiniz. Bu, kuru bir cilde sahip olduğunuzu gösterir.                                                                                                                                                                                                                                                                           

Normal Cilt Tipi; Mendilde yağlanma ya da pul pul dökülme izleri olmaz.