Yükseköğretim Şurası düzenlenecek

Yükseköğretim Kurulu (YÖK) tarafından ülkemizde ilk defa, yükseköğretimle ilgili çeşitli güncel konu ve sorunların tartışılacağı ve uzlaşı sağlanan tekliflerin YÖK'e iletileceği

EĞİTİM 6.07.2021 18:28:00 0
Yükseköğretim Şurası düzenlenecek

 

YÖK Başkanı Prof. Dr. M. A. Yekta Saraç imzasıyla, ilgili bütün paydaşlara gönderilen yazıda, YÖK’ün  uzun zamandır üzerinde  çalıştığı konulardan birisinin de paydaşların katılımıyla ülkemizde ilk kez bir “Yükseköğretim Şurası” düzenlenmesinin olduğu ifade edilerek Kasım ayında geniş katılımlı şekilde yapılacak “I. Yükseköğretim Şurası”nın gündeminin söz konusu kurum ve kuruluşlardan gelecek önerilere göre şekilleneceği belirtildi.

 

Yükseköğretim ile ilgili paydaşlara yazılan yazıda, Şurada “Yükseköğretimle ilgili güncel tartışmalar, insan kaynağı, kurumsal yapı, süreçler, kültür ve iklim gibi ana başlıklar altındaki; “yükseköğretimin organizasyonu ve yönetimi, yükseköğretime erişim ve dezavantajlı gruplar, yükseköğretimde kalite ve akreditasyon, esneklik ve çeşitlilik, hesapverebilirlik ve şeffaflık, bilimsel özgürlük ve idari özerklik, eğitim/öğrenme ortamları ve yöntemleri, uzaktan eğitim ve dijital dönüşüm, açık bilim ve açık erişim, akademide liyakat ve ehliyet,  akademik liderlik, uluslararasılaşma, eğitim, araştırma, bilim ve meslek ahlakı” gibi pek çok alt başlıkta paydaşlar tarafından gündem konusu önerilebileceği ifade edildi.

 

ŞURA GÜNDEMİ BELİRLENECEK

 

Gelen önerilerin tasnif edilip değerlendirilmesinin ardından, bu öneriler YÖK’ün internet sayfasında askıya çıkarılacak ve böylece yapılan öneriler ve geri bildirimler doğrultusunda şura gündemine nihai şekli verilecek. YÖK, son olarak yükseköğretimde geniş bir mutabakatla daha iyiyi arayan bir süreç olmasının arzu edildiği I. Yükseköğretim Şura’sının, aynı zamanda yükseköğretim tarihimizde en geniş çerçevede katılımcılığı arayan ilk girişim olacağının altını çizdi ve paydaşların katkılarının Şuranın başarısı için çok önemli olduğunu belirterek tüm paydaşları bu sürece katkı sağlamaya çağırdı. Şuraya katılım ve katkıları istenilen kurum ve kuruluşlar; üniversiteler, ilgili bakanlıklar, TBMM ilgili komisyon üyeleri, siyasi parti temsilcileri, TÜBA, TÜBİTAK, Yükseköğretim Kalite Kurulu, ÖSYM, Ulusal Ajans, YTB, Atatürk Kültür Dil ve Tarih Yüksek Kurulu gibi kurumlar, Sendikalar, Sanayi ve Ticaret Odaları, Meslek Odaları, Sivil Toplum Kurumları ve çeşitli seviyedeki başarılı öğrenciler olarak belirlendi.

 

KASIM AYINDA YAPILACAK

 

Yazı yazılan kurumlardan 27 Temmuz 2021 tarihine kadar görüşlerini bildirmeleri istendi. Şura hazırlıkları paydaşlardan görüşlerin toplanmasıyla başlayacak. Toplanan bu görüşler tasnif edilerek askıya çıkarılacak. İlgili tüm tarafların ileteceği görüşler sonucunda Şuranın gündemi belirlenecek ve farklı oturumlarda gündem maddeleri tartışıldıktan sonra konulara ilişkin teklifler, değerlendirilmesi ve hayata geçirilmesi için YÖK Genel Kurulu’na sunulacak.

 

Haber / Şaban KARDEŞ