Çetin'den Kent Konseyi seçimlerine itiraz: Hukuka aykırı

İYİ Parti Kapaklı İlçe Başkanı Yusuf Çetin, Pazartesi günü yapılan Kapaklı Kent Konseyi seçimlerine itiraz etti. Genel kurulda ilk turda 3'te 2 oranında oy alan olmamasına rağmen seçimin ilk turda

GÜNDEM 30.06.2021 14:48:00 0
Çetin

Kapaklı Kent Konseyi 6’ncı Olağan Genel Kurul Toplantısı’nda yapılan Kent Konseyi Başkanlık Seçiminin hukuka aykırı yapıldığını ileri süren İYİ Parti Kapaklı İlçe Başkanı Yusuf Çetin, itiraz dilekçesi verdi.

 

“AÇIKÇA HUKUKA AYKIRIDIR”

 

Resmi Gazete’de yayınlanan Kent Konseyi Yönetmeliğinin 11/A maddesi 2. Bendi uyarınca kent konseyi başkanının seçimi için ilk oylamada üye tamsayısının 3’te 2’sinin ve ikinci oylamada üye tamsayısının salt çoğunluğunun arandığını hatırlatan Çetin, “İkinci oylamada salt çoğunluk sağlanamazsa, bu oylamada en çok oy alan iki aday için üçüncü tur oylama yapılır. Üçüncü oylamada en fazla oyu alan aday, başkan seçilmiş olur. Oysa söz konusu genel kurulda ilk turda 3’te 2 oranında oy alan olmamasına rağmen seçim ilk turda bitirilmiş ve en çok oyu alan başkan ilan edilmiştir. Seçimin 2’nci ve 3’üncü turları yapılmamıştır. Bu durum açıkça hukuka aykırıdır” dedi.  

 

“TEŞKİLATLANMASINI TAMAMLAYAN PARTİLER DAVET EDİLMEDİ”

 

Yürütme kurulu üyelerinin ise hiç seçilmeden, adaylar sorulmadan ve seçim yapılmadan genel kurulun sonlandırıldığını belirten Çetin, “Oysa yürütme kurulu üyelerinin de genel kurulda seçilmesi gerektiği 08.10.2006 tarihli Resmi Gazete’de yayınlanan Kent Konseyleri Yönetmeliğinin 11. Maddesinde açıkça belirtilmiştir. Ayrıca 08.10.2006 tarihli Resmi Gazete’de yayınlanan Kent Konseyleri Yönetmeliğinin 8. Maddesinin d bendinde açıkça yer aldığı üzere, teşkilatlanmasını tamamlayan tüm partilerin temsilcilerinin genel kurula katılmaları gerekirken, yalnızca TBMM’de grubu olan partiler hazirun listesine eklenmiş, teşkilatlanmasını tamamlayan partiler genel kurula davet edilmemiştir” dedi.

 

“DUYURU YAPILMADI”

 

Çetin, itiraz dilekçesinin devamında şu ifadelere yer verdi: “Yine seçime katılmayan TEMA temsilcinin seçime davet edilmediği ve seçimden haberi olmadığı öğrenilmiştir. Tekirdağ Barosu temsilcisi, temsilname ile divan kuruluna başvurmuş olmasına rağmen 08.10.2006 tarihli Resmi Gazete’de yayınlanan Kent Konseyleri Yönetmeliğinin 8. Maddesinin f bendine açıkça aykırı olarak hazirun listesinde yer almamış, oy kullandırılmamıştır. Kapaklı Kent Konseyi Çalışma Yönergesinin 14. Maddesine göre, 08.10.2006 tarihli Resmi Gazete’de yayınlanan Kent Konseyleri Yönetmeliğine göre belirlenecek olan kent konseyi üyelerine uygun iletişim araçlarıyla toplantı gündemi, saati ve yerinin duyurulması gerekirken bu duyuru yapılmamıştır. Aynı şekilde bu bildirim halka da yapılmamış, duyuru, ilan verilmemiştir. Kapaklı Kent Konseyi tüzüğünün 08.10.2006 tarihli Resmi Gazete’de yayınlanan Kent Konseyleri Yönetmeliğine aykırı olan hükümleri aynı yönetmeliğin 10. Maddesinin 3. Fıkrasına göre geçersiz olup uygulanamaz. Tüm bu hususlar nedeniyle genel kurulun tekrarlanması gerektiği açıktır. Bu nedenle genel kurul toplantısına, seçime ve seçim sonucuna itiraz ediyor, itirazımızın sonucunun tarafımıza yazılı olarak tebliğini talep ediyoruz”

 

Haber / Buse SERİN