Kapari üretimini yerinde incelediler

Kırklareli Tarım ve Orman İl Müdürü Mehmet Aksoy, Yündalan Köyü'nde "Kapari" üretimi yapan Baycan-Gökşen Tetik çiftinin işletmesini ziyaret etti. Aksoy'a ziyaretinde İl Müdür Yard?

GÜNDEM 29.06.2021 12:21:00 0
Kapari üretimini yerinde incelediler

Kapari bitkisinin yetiştirilmesinin oldukça kolay ve diğer türlere kıyasla düşük bütçeli bir üretiminin yanı sıra kazancı yüksek bir ürün olduğunu belirten İl Müdürü Aksoy, kaparinin tanınırlığının artmasının önemli olduğunu vurguladı.

 

İLAÇ SEKTÖRÜNDE ÖNCÜ BİTKİLERDEN

 

Eczacı olan üretici Gökşen Tetik de, bu ürünün ilaç sektöründe öncü bitkilerden olduğunu ve yapılan araştırmalarda kaparinin MS hastalığını yüzde 80 oranında tedavi edici özellikte olduğunu belirterek İl Müdürü Mehmet Aksoy ve beraberindeki heyete ziyaretlerinden dolayı teşekkür etti.

 

EROZYON KONTROLÜNDE DE KULLANILABİLİYOR

 

Halk arasında, kebere, deve dikeni, gevil, bubu gibi değişik isimlerle anılan kapari=kebere (Capparis sp.) Akdeniz iklimi özelliklerini taşıyan yerlerde doğal olarak yetişiyor. Kaparinin yetiştirilmesi oldukça kolay ve diğer türlere kıyasla düşük bütçeli bir üretimi söz konusu. Çalımsı yapıda, dikenli, dik veya yatık olarak büyüyen kapari bitkisi kıraç ve taşlık alanlarda da gelişebiliyor. Kıraç ve kurak alanlarda da gelişebilen kapari bitkisi, çok yıllık olduğu, kökleri de çok derine gittiği (40 metreye kadar) için eğimli yerlerde erozyon kontrolünde de kullanılabiliyor. Toprak istekleri bakımından seçici olmaması, fakir ve kireçli yerlerde, taşlık, kayalık, toprak miktarı az olan arazilerde yetişebilmesi, kurağa dayanıklılığı kapariyi tarım dışı olarak kabul edilen bu alanların ekonomik olarak değerlendirilmesinde oldukça uygun bir bitki konumuna getiriyor.

 

Haber / Menşure KARDEŞ