Bakan Kurum: Marmara Denizi'ne nefes aldıracağız

Müsilajla mücadele kapsamında kullanılacak, Kanada'dan satın alınan ve deniz dibine oksijen verecek olan 4 cihazdan 1'i, Çevre ve Şehircilik Bakanı Murat Kurum'un katılımıyla İzmit Körfezi'nde su altına

GÜNDEM 22.06.2021 18:06:00 0
Bakan Kurum: Marmara Denizi

 

zmit Körfezi'nde müsilajla mücadele kapsamında kullanılacak, Kanada'dan satın alınan ve deniz dibine oksijen verecek olan 4 cihazdan 1'i, Çevre ve Şehircilik Bakanı Murat Kurum'un katılımıyla su altına bırakıldı.

 

 

“16-26 HEKTAR ALANA OKSİJEN VERECEK”

 

İzmit Körfez'de 4 ve İstanbul Pendik Marina'daki 1 noktaya, Marmara Denizi'nin 30 metre derinliğine oksijen takviyesi sağlayacak cihazlar yerleştirdiklerini belirten Çevre ve Şehircilik Bakanı Murat Kurum, “Güneş enerjisiyle çalışacak cihazlarımız, 500 metre çapında, 16-26 hektar alana oksijen verecek” dedi.

 

“DENİZİMİZE NEFES ALDIRACAĞIZ”

 

Marmara Denizi’ndeki 5 bölgede başlattıkları pilot uygulamayla, atmosferdeki oksijenin denizin dibine gitmesini sağlayacaklarını kaydeden Kurum, “6 haftalık uygulamamızda, anlık verileri takip edeceğiz. Sonuçlara göre çalışmamızı daha geniş alana yayacak, denizimize nefes aldıracağız” dedi.

 

5 BİN 300 METREKÜP MÜSİLAJ VERTARAFA GÖNDERİLDİ

 

Müsilaj temizleme çalışmalarıyla ilgili de bilgi veren Bakan Kurum, “Marmara Denizi’mizdeki müsilaj seferberliğimizi on dördüncü gününde de 313 bölgede sürdürdük. 21 Haziran günü, 377 metreküp müsilajla birlikte toplam 5 bin 300 metreküp müsilajı Marmara Denizi’mizde temizledik. 21 Haziran itibarıyla İstanbul’da bin 991 metreküp, Kocaeli’de 386 metreküp, Bursa’da 133 metreküp, Tekirdağ’da 153 metreküp, Balıkesir’de 541 metreküp, Çanakkale’de 526 metreküp, Yalova’da bin 570 metreküp müsilajı toplayarak düzenli depolama sahalarında bertarafa gönderdik” diye konuştu. 

 

16 İŞLETME FAALİYETTEN MEN EDİLDİ

 

Denetimlerin de devam ettiğini söyleyen Kurum, “Hız kesmeden devam ettiğimiz çalışmalarımızda dün 5 bin 373 denetimi tamamladık. 16 işletmeyi faaliyetten men ederek 13 milyon 125 bin TL idari para cezası uyguladık. Marmara Denizi'miz için müsilaj temizliğimizi ve denetimlerimizi gece gündüz demeden sürdüreceğiz” dedi.

 

Haber / Gülveren ALTUNOĞLU