Tabakoğlu: Bünyemize bir tarihi yapıyı daha kattık

Trakya Üniversitesi, İtalyan Kilisesi olarak da bilinen Kaleiçi'ndeki Saint Antonio Kilisesi'ni kentin önemli kültürel değerlerinden birine dönüştürmeye hazırlanıyor. Rektör Prof. Dr. Erhan TabakoÄ?

GÜNDEM 18.06.2021 13:53:00 0
Tabakoğlu: Bünyemize bir tarihi yapıyı daha kattık

Kaleiçi’nde bulunan ve uzun süredir kullanılmayan tarihi Saint Antonio İtalyan Kilisesi ve Müştemilatı, Edirne Vakıflar Bölge Müdürlüğü arasında yapılan anlaşma kapsamında Trakya Üniversitesi’ne devredildi.

 

SANATSAL ETKİNLİKLERE EV SAHİPLİĞİ YAPACAK

 

Günümüzde Güzel Sanatlar Fakültesi olarak kullanılan Karaağaç Tren Garı, Mimarlık Fakültesi olarak kullanılan Harbiye Kışlası ile Sağlık Müzesi ve İmaret Müzesi'nin yer aldığı Sultan II. Bayezid Külliyesi gibi tarihi yapılara ev sahipliği yapan Trakya Üniversitesi, Saint Antonio Kilisesi’ni bünyesine kazandırdı. Edirne’nin önemli yapılarından biri olan Saint Antonio İtalyan Kilisesi ve Müştemilatı yapılan gerekli düzenlemeler sonrası Trakya Üniversitesi Mimarlık Fakültesi olarak hizmet verecek. Tarihi yapı ayrıca kültürel ve sanatsal etkinliklere ev sahipliği yapacak.

 

“HALKIMIZIN KULLANIMINA AÇTIK”

 

“Edirne’nin köklü geçmişinden güç alarak kente ve kentin değerlerine sahip çıkan anlayış ile hareket etmeye devam ediyoruz” diyen Rektör Prof. Dr. Erhan Tabakoğlu, “Trakya Üniversitesi olarak kentimizin değerlerine sahip çıkmak, onları yaşatmak ve gelecek nesillere aktarmak en önemli vazifelerimizden biri. Bu bilinçle hareket ederek şimdiye kadar Edirne’nin pek çok önemli yapısına sahip çıktık ve bu doğrultuda bu yapıları işlevsel hale getirerek halkımızın kullanımına açtık. Bugün de, Osmanlı hoşgörüsünü en güzel ve en doğru şekilde temsil eden Edirne’mizin önemli mimari yapılarından biri olan İtalyan Kilisesi’ni Trakya Üniversitesi bünyesine kazandırmış bulunuyoruz. Bu noktada Edirne Vakıflar Bölge Müdürü Osman Güneren nezdinde tüm mesai arkadaşlarına teşekkürlerimi sunuyorum” ifadelerini kullandı.

 

1852 YILINDA İNŞA EDİLDİ

 

Trakya Üniversitesi yetkilileri de, “Edirne’nin tarihi konak ve sivil mimarlık yapılarıyla meşhur Kaleiçi’nde 1852 yılında inşa edilen tarihi yapı İtalyan Latin cemaati adına kayıtlı iken 1976 yılında önce zemini daha sonra da müştemilatı ile birlikte Vakıflar Bölge Müdürlüğü mülkiyetine geçti. Onarım ve restorasyon karşılığında Edirne İl Özel İdaresine, okul ve sosyal etkinliklerde kullanılmak üzere 2004 yılında 10 yıllığına tahsis edilen 1.455 metrekare alana sahip yapı onarıldıktan sonra 2015 yılında Edirne İl Milli Eğitim Müdürlüğü'ne İstiklal İlkokulu'nun ek binası olarak eğitim amaçlı kullanılmak üzere tahsis edilmişti. Tarihi yapıda son olarak 9-12 Ekim 2020 tarihleri arasında Trakya Kültür Sanat ve Eğitim Vakfı (TRAKSEV) tarafından, 2. Uluslararası Balkan Müzik Festivali düzenlenmişti” dedi.

 

Haber / Menşure KARDEŞ