Böcek Mektebi'nin restorasyonuna başlandı

Edirne'de İl Müftülüğü binası olarak kullanılan ve halk arasında 'Böcek Mektebi' olarak bilinen 140 yıllık tarihi bina geçtiğimiz ocak ayında çıkan yangında kullanılamaz hale gel

GÜNDEM 14.06.2021 15:37:00 0
Böcek Mektebi

Edirne'de 1881 yılında inşa edilen ve ilk olarak ipek böceği yetiştirildiği için 'Böcek Mektebi' olarak kullanılan tarihi yapı, 19 Ocak'ta çıkan yangında kullanılamaz hale geldi.

 

RESTORASYON BAŞLADI

 

Edirne Valiliği, binanın restore edilmesi için harekete geçti. Projelerin çizilmesi ve koruma kurulundan izin alınmasıyla restorasyon başladı. Restorasyon için yanan binanın önünde tören düzenlendi. Törene Edirne Valisi Ekrem Canalp, Edirne Belediye Başkanı Recep Gürkan, AK Parti Edirne Milletvekili Fatma Aksal, Trakya Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Erhan Tabakoğlu, siyasi parti temsilcileri katıldı.

 

 

“EDİRNELİLERE SÖZ VERDİK”

 

Törende konuşan Vali Ekrem Canalp, "Bu yapı, bizim tarihimizin, Edirne'nin tarihin, kültürel mirasının bir parçasıydı. Çünkü Edirne'nin hafızasında da yer etmiş olan harikulade bir yapı aslında. Aynı zamanda gölgesinde bulunduğumuz Selimiye ile de uyumlu bir yapı. Bu yapı yandığı zaman hepimizin aslında içi de, yüreği de yandı çünkü tarihimizin bir parçasıydı. Biz hemen arkasından Edirnelilere söz verdik. Edirne'nin tarihinde bir parçası olan ve Edirnelilerin de hafızalarında yer etmiş olan bu yapıyı inşallah aslına uygun şekilde yeniden yapacağız" ifadelerini kullandı.

 

İLK ÇİVİ ÇAKILDI

 

Aradan geçen 5,5 ay süre zarfında bu yapının eskisine uygun şekilde projelerinin çizildiğini ve koruma kurulundan izin alınmak suretiyle ihale işlemlerinin bittiğini kaydeden Canalp, “Bugün inşallah ilk çivisini çakacağız. Tabii normalde temel atma törenlerinde beton atılır ama burası tarihi yapı olduğu için manasına ve anlamına uygun şekilde çivi çakmak suretiyle ilk başlangıcı yapmış olacağız. Yapacağımız eserin Edirne'nin kültürel ve tarihi mirasının yeniden bir parçası olarak geleceğe taşıma imkanı bulacağız" dedi. Konuşmanın ardından Vali Ekrem Canalp ve protokol yanan binada restorasyon çalışmalarının başlaması için temsili olarak çivi çaktı.

 

Haber / Erdal AYDIN