Biyolojik Arıtma Tesisi inşaatında sona gelindi

Edirne Belediyesi'nin 2018 yılında 5 Haziran Dünya Çevre Günü'nde temelini attığı İleri Biyolojik Arıtma Tesisi inşaatında sona gelindi. Edirne Belediye Başkanı Recep Gürkan, "Edirneâ??

GÜNDEM 10.06.2021 12:41:00 0
Biyolojik Arıtma Tesisi inşaatında sona gelindi

64 bin metrekarelik alanda inşa edilen ve 9 ayrı üniteden oluşan tesisin inşaatında tüm betonarme işlemleri tamamlandı ve mekanik ekipman montajına geçildi. Edirne merkeze bağlı mahallelerin atık sularının Meriç Nehri’ne çevreye zarar vermeyecek şekilde arıtılarak deşarjını sağlayacak tesiste nüfus planlamasına göre 2033 yılına kadar günde 39 bin metreküp, 2048 yılında da günde 51 bin metreküp atık su arıtılması yapılacak.

 

“DENİZİN İNTİHARI OLARAK ADLANDIRILIYOR”

 

İleri biyolojik arıtmanın şehirler ve insanlar için çok önemli olduğunu, Marmara Denizi’nde şu anda yaşanmakta olan müsilaj problemiyle gün yüzüne çıktığını söyleyen Belediye Başkanı Recep Gürkan, “Marmara Denizi’nde aniden bir çevre kabusu yaşanmaya başladı. Birçok bilim insanı bunu denizin intiharı olarak değerlendiriyor, arıtma tesisleri olmadan denize bırakılan atıkların sonunda bu felakete neden olduğunu ifade ediyor. Geçtiğimiz günlerde Encümen Üyesi olduğum Marmara Belediyeler Birliği ile Çevre ve Şehircilik Bakanlığı bir toplantı yaptı ve bu sorun için eylem planı oluşturdu. Ben de bu plana imza attım. Planda belki de en önemli hedef, atıksuların ileri biyolojik arıtım yapılmaksızın Marmara Denizi’ne deşarjını engelleyici hedefler doğrultusunda çalışmalar yapılması maddesiydi. İşte bu nedenle biz Edirne Belediyesi olarak öncelikle atıkların rasgele boşaltıldığı Meriç nehrini, bağlamında da denizlerimizi, şehrimizi ve insanlarımızı korumak için İleri Biyolojik Arıtma Tesisi’ni inşa etmeye başladık” şeklinde konuştu. 

 

“AYIPTAN VE UTANÇTAN KURTULMUŞ OLACAĞIZ”

 

“Edirne şehri yaşam başladığından bu yana bütün atıklarını nehirlere akıtıyordu” diyen Gürkan, “Biz hem bu ayıptan hem bu utançtan kurtulmuş olacağız. Bunu açıkladığımızda bana hayal kuruyor dediler ama biz bu şehre göreve gelmeden önce bu tesis için söz verdik. Halkımız bize basit işler için değil, kalıcı ve yapıcı işleri bu şehre kazandırmak için görev verdi. Edirne’ye en önemli hizmetlerimizden birisi de bu tesis. Edirne’nin binlerce yıllık bir rüyası, yüzlerce yıllık bir hayali, arzusu, umudu, isteği şimdi hayata geçecek. Tesisimizin inşaatı planlandığı gibi devam ediyor ve artık ekipman montajına başlayacağız. Ve Edirne artık çevreci bir kent, insanlarımız da bununla gurur duyan çevreci bir topluluk olacak” ifadelerini kullandı.

 

Haber / Buse SERİN