Emziren annelere sağlıklı beslenme tavsiyeleri

Hamilelik sonrası emzirme sürecinde yeterli, dengeli ve düzenli beslenme büyük önem taşıyor. Sabri Ülker Vakfının paylaştığı bilgiler emzirme döneminde annelerin beslenme alışkanlıklarında uygula

YAŞAM SAĞLIK 8.06.2021 11:09:00 0
Emziren annelere sağlıklı beslenme tavsiyeleri

Hamilelik sonrası emzirme döneminde, düzenli, yeterli ve dengeli öğünler ile çeşitli beslenen anne bebeğinin hem bedensel hem de zihinsel gelişimine destek oluyor. Emzirme sürecinde doğru beslenme metotlarını uygulayamayan annelerde halsizlik, bazı vitamin-mineral eksiklikleri ve hatta annenin süt oranında azalma da gözlemlenebiliyor. Uzmanlar emziren annelere sağlıklı beslenme tavsiyelerinde bulundu.

 

DOĞUM SONRASI EMZİRME SÜRECİ

 

Bebeğin ilk aşısı sayılan sütün, doğumdan hemen sonra ilk 3-5 günde salgılanan, bileşim özellikleri ile yenidoğan bebeğin ilk günlerdeki gereksinimlerini karşılamak açısından büyük önem taşıdığını söyleyen uzmanlar, “Bu nedenle doğumdan sonraki ilk yarım saat/bir saatte hemen bebeği emzirmeye başlamak doğru bir hareket. Bebeğin ilk 6 ay sadece anne sütüyle beslenmesi yetişkinlik döneminde kronik hastalık riskini azaltmaya yardımcı oluyor” dedi.

 

ANNE SÜTÜNÜN FAYDALARI

 

Anne sütünün faydalarının saymakla bitmeyeceğini söyleyen uzmanlar, “Her zaman steril ve bebeğe uygun olan anne sütü, içerdiği besin ögeleri bileşimiyle bebeğin tüm gereksinimlerini karşılıyor. Sindirime yardımcı aktif enzimler içeren anne sütü enfeksiyonu önleyen bağışıklık ögeleri içeriyor. Solunum yolu ve gastrointestinal enfeksiyonların görülme oranının düşmesine yardımcı olan anne sütü, bebeğin çene ve diş gelişiminde de aktif rol oynuyor. Bebeğin bedensel, zihinsel ve psikolojik olarak sağlıklı gelişimine yardımcı olurken bağışıklığı güçlendirerek hastalıklara karşı koruyucu kalkan görevi görüyor. Emzirme dönemi aynı zamanda bebekle anne arasındaki duygusal bağı ve güveni sağlamlaştırıyor. Bebeğin çocukluk dönemi obezite riskini azaltmak için anne sütü büyük önem taşıyor. Doğal bir sakinleştirici etkisi bulunan anne sütü bebeğin daha sakin bir ruh halinde olmasını destekliyor. Bebeklerde görülen alerji riskini azaltan anne sütü kemik, kas ve zeka gelişiminde önemli olan tüm besin ögelerini fazlasıyla içeriyor. Anne sütünün bebeğe sağladığı önemli faydaların yanı sıra annenin sağlığına da fayda sağladığı bir çok unsur bulunuyor. Doğum sonrası kilo fazlalığını atmaya yardımcı olan anne sütü annenin meme ve yumurtalık kanserine yakalanma riskini ciddi oranda azaltıyor. Annelik duygusunun yüksek biçimde hissedildiği süreçte yine emzirme süreci olarak karşımıza çıkıyor” bilgisini verdi.

 

EMZİREN ANNELER NASIL BESLENMELİ?

 

Yeni doğum yapmış olan annelerin, bir yandan sütü artırmak için büyüklerden gösterdikleri yöntemleri kullanmaya, bir yanda arkadaş önerileri arasında genellikle duydukları her besini yemeye başladığını söyleyen uzmanlar, “Oysa sütü artıracak mucizevi bir besin aramaya ihtiyaç yok. Her besinden yeterli ve dengeli miktarlarda tüketildiğinde, besin çeşitliliği sağlandığında hem kilo yönetimi hem de bebek sağlıklı bir şekilde emzirebilmek için yeterli” dedi.  

 

ÖNERİLERDE BULUNDULAR

 

Uzmanlar, emziren annelere yönelik beslenme önerilerini şöyle sıraladı: “Et, süt, yumurta gibi proteinler kaynaklarını tüketmek, tam tahıllı ekmek, bulgur gibi kompleks karbonhidratları tüketmek, ceviz, fındık gibi yağlı tohumların tüketimi, taze sebze ve meyvelerin tüketimini ihmal etmemek, süt miktarını artırmanın en kolay yolu ise bol sıvı tüketmek. Süt, ayran, çorba, mevsim meyveleri ile hazırlanmış kompostolar, cacık ile sıvı alımını desteklemek ve en önemlisi de su tüketimini emzirme sürecinde arttırmak gerekiyor. D vitamini bebeğin kas ve kemiklerinin gelişimi için çok önemli olduğundan annenin her gün bebeğiyle birlikte gün ışığından faydalanması da büyük önem taşıyor. Annelerin doğum kilolarını vermek için çok düşük kalorili diyetleri tercih etmemesi gerekiyor. Bu diyetler süt salgılanmasını ve annenin sağlığını tehdit edecek sonuçlar ortaya çıkarabiliyor. Ara öğünlerde sütün besleyici değerini artıracak taze/kuru meyveler ve yoğurt, kuru yemişler ve mevsim meyveleri ile tam tahıllı sandviç ve ayran sağlıklı alternatif besinler olarak öne çıkıyor.”

 

Haber / Menşure KARDEŞ