Ölümünün 700'üncü yılında Yunus Emre anıldı

Türkiye Büyük Millet Meclisi (TBMM) Başkanlığı himayelerinde ve Türk Dil Kurumu iş birliği ile Yunus Emre'nin ölümünün 700.yılı dolayısıyla Tekirdağ Namık Kemal Üniversitesi Yunus Emre

GÜNDEM 6.06.2021 12:12:00 0
Ölümünün 700

Yunus Emre’nin vefatının 700. yılı münasebetiyle Yunus Emre’yi anmak ve anlamak maksadıyla düzenlenen ve Youtube üzerinden yayınlanan sempozyuma Tekirdağ Valisi Aziz Yıldırım’ın yanı sıra Tekirdağ Namık Kemal Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Mümin Şahin, Türk Dil Kurumu Başkanı Gürer Gülsevin ve çok sayıda akademisyen katıldığı toplantıya TBMM Başkanı Prof. Dr. Mustafa Şentop da video mesaj gönderdi.

 

TÜRK MİLLETİ ÜZERİNDE OLDUKÇA ETKİLİ OLDU

 

Sempozyumun açılış konuşmaları Sempozyum Düzenleme Kurulu Başkanı Celalettin Vatandaş, Tekirdağ Namık Kemal Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Mümin Şahin, Türk Dil Kurumu Başkanı Gürer Gülsevin tarafından yapıldı. Ardından konuşan Tekirdağ Valisi Aziz Yıldırım da Yunus Emre’nin hayatı ve düşüncelerinin Türk Milleti üzerinde oldukça etkili olduğunu belirterek “Kandiller, bayramlar, Cuma geceleri, ramazanlar, teravihler, ölümler, doğumlarda Yunus Emre’nin ilahileri söylenmiştir. Yunus Emre’nin günümüzde ilgiyle okunmasının ve tanınmasının nedenlerinden birisi de Türkçe’nin söz inceliklerini kullanmada gösterdiği üstün başarıdır. 13. yüzyılda Anadolu’da yeni bir edebiyat dilinin (Batı Türkçesi yazı dilinin) doğuşunda etkili olmuştur. Eski Anadolu Türkçesi denilen bu devrin en büyük temsilcilerinden olan gönül mimarımız, aynı zamanda Türkçe’yi son derece güzel kullanıp işleyen, geliştiren büyük bir sanatkârdır. Yunus halkın dilini en canlı, en sade şekilde kullanmıştır. Yunus, edebî bir dil kullanmakla birlikte halk tarafından anlaşılabilen bir gönül dostu olmayı da başarmıştır” dedi.

 

TBMM BAŞKANI ŞENTOP VİDEO MESAJ GÖNDERDİ

 

TBMM Başkanı Mustafa Şentop da mesajında, vefatının 700'üncü yılı dolayısıyla Türkiye'nin önerisiyle UNESCO tarafından 2021 yılı anma ve kutlama yıl dönümü listesine "Yunus Emre"nin eklediğini belirterek, Cumhurbaşkanlığı genelgesiyle de bu yılın, "Yunus Emre ve Türkçe Yılı" olarak ilan edildiğini ve yıl içinde "Bizim Yunus ve Dünya Dili Türkçe" başlıklarıyla etkinlikler düzenlenmesinin kararlaştırıldığını ifade etti. Şentop, “Vefatının 700'üncü yılında saygı ve minnetle andığımız Yunus Emre, şimdi isimleri belki henüz anılmayan, fakat aramızda yaşayan ve Yunus'la aynı kumaştan, aynı ruh dünyasından olan gençler; genç şair, yazar ve düşünürler tarafından geleceğe taşınacaktır. Buna inancım tamdır. Yahya Kemal'in de işaret ettiği gibi Türkçe, alevleri meşaleden meşaleye ve elden ele aktarılarak kıyamete kadar taşınacak bir bayraktır” ifadelerini kullandı.

 

Haber / Şaban KARDEŞ