"Böyle giderse Marmara Denizi iç çöl haline gelecek"

CHP Su Komisyonu Üyeleri ile birlikte 2-3 Haziran tarihlerinde Trakya'da çeşitli incelemelerde bulunan CHP Çevre ve Doğa Haklarından Sorumlu Genel Başkan Yardımcısı ve Komisyon Başkanı Ali Öztunç, bugü

GÜNDEM 4.06.2021 17:07:00 0

Maalesef ülkemizde çevre katliamının, ekolojik yıkımın, hızla artarak devam ettiğini kaydeden Öztunç, “Son günlerin en önemli sorunu, en önemli konusu müsilaj meselesi. Deniz salyası olarak bilinen, balıkçıların kaykay olarak adlandırdığı müsilaj sorunu. Maalesef ihmal, ciddiyetsizlik ve AKP’nin yanlış çevre politikaları bugün Marmara Denizi’nin bu hale gelmesinin en büyük sebebidir. Marmara Denizi bitme noktasına gelmiştir. Marmara Denizi bir fosseptik çukur, bir fosseptik deniz haline maalesef getirilmektedir” dedi.

 

KİRLİ AKAN ERGENE, MARMARA DENİZİ’Nİ BU HALE GETİRDİ

 

Bunun çok sayıda sebebinin olduğunu kaydeden Ali Öztunç, “Küresel ısınma bunlardan birisidir. Sanayi atıklarının denize akıtılması bunlardan birisidir. Evsel atıkların denize akıtılması bu sebeplerden birisidir. Atık suların arıtılmadan denize akıtılması ve şüphesiz ki kirli akan Ergene, Marmara Denizi’ni bu hale getirmiştir. Yıllardır bilim insanları, çevreciler, yerel yöneticiler, muhalefet partileri feryat ediyorlar. ‘Marmara Denizi bitecek, Marmara Denizi bitmek üzere. Aman ha tedbir alın’ diyorlar ama AKP yıllarca sessiz kaldı, hiçbir şekilde bu tepkileri ciddiye almadı, sesini çıkartmadı. Ve bugün geldiğimiz noktada bu görüntüler yaşandıktan sonra AKP, Çevre ve Şehircilik Bakanlığı harekete geçmeye çalışıyor. Çalıştay yapma kararı alıyor. Günaydın sayın bakan, günaydın Sayın Çevre ve Şehircilik Bakanı” ifadelerini kullandı.

 

 

“BİRAN EVVEL GEREKLİ TEDBİRLER ALINMALIDIR”

 

Marmara Denizi’nin bir iç deniz olduğunu, böyle giderse bir iç çöl haline geleceğini dile getiren Öztunç, “Biran evvel gerekli tedbirler alınmalıdır. Yıllarca sesini çıkartmadı AK Parti hükümeti, şimdi panik vaziyette bir takım çalışmalar yapmaya çalışıyor. Bugün itibariyle çalıştay başlatılıyor, 6’sında ise eylem planı açıklanacak deniyor. Yıllardır neredeydiniz sayın bakan? Yıllardır neredeydin ey AKP? Günaydın, uyanın da balığa gidelim. Tabi eğer Marmara Denizi’nde balık kaldıysa. Yine de umarım bu çalışma başarıyla sonuçlanır. Ve biran evvel Marmara’ya ilişkin acil eylem planı hazırlanır ve harekete geçilir.

 

“ERGENE’Yİ MARMARA’YA AKTARMA FİKRİNDEN VAZGEÇİLMELİDİR”

 

Trakya’da yaptıkları çalışmalardan çıkardıkları önerileri de sıralayan CHP Genel Başkan Yardımcısı Ali Öztunç, “Evsel atıkların, atık suların arıtılmadan Marmara’ya verilmesinin önüne geçilmelidir. Buna asla ve asla izin verilmemelidir. Ergene biran evvel temizlenmelidir. Derin deşarj ile Ergene’yi Marmara’ya aktarma fikrinden vazgeçilmelidir. Sayın cumhurbaşkanı talihsiz bir açıklama yaptı. ‘Ergene’nin çevresindeki belediyeler CHP’li, onlar temizlemiyorlar’ dedi. Kendi ülkesinin kanunlarından haberi olmayan bir cumhurbaşkanını gördük. Ergene’nin temizlenmesi, sanayi tesislerinin denetlenmesi belediyelerin görevi mi, Çevre ve Şehircilik Bakanlığı’nın görevi mi sayın Erdoğan? Görevini yapmayan sensin. Görevini yapmayan Çevre ve Şehircilik Bakanlığı. Görevini yapmayan AK Parti hükümetidir. Suçunu CHP’ye atarak kaçamazsın. 19 yıldır hükümetsiniz. 19 yıldır Ergene’yi temizleyemiyorsanız bu günah size aittir. 13 Kasım’da video konferansla Trakya’ya bağlandınız sayın cumhurbaşkanı. ‘Ergene nasıl akıyor, temiz akıyor mu?’ diye sordunuz. Karşınızdakiler size cevap verdi ‘Evet temiz akıyor sayın cumhurbaşkanı’ dediler. Oysa Ergene temiz akmıyor. Ergene’de kimyasal atıklardan evsel atıklara ne ararsanız var. Ergene çevresindeki insanlar kokudan artık yaşayamıyorlar orada. 2 gün Ergene kıyısında Çorlu’da, Alpullu’da ve Uzunköprü’de incelemelerde bulunduk. Oradan söyledim. Bir de Ankara’dan söylüyorum” dedi.

 

BAKAN KURUM’A ÇAĞRIDA BULUNDU

 

Çevre ve Şehircilik Bakanı Murat Kurum’a da çağrıda bulunan Öztunç, “Sayın Kurum, Ergene’nin temiz aktığını iddia ediyorsunuz, Ergene’de kirliliğin olmadığını iddia ediyorsunuz. Biz hazırız. Ben CHP’nin Çevre ve Doğa Haklarından Sorumlu Genel Başkan Yardımcısı olarak hazırım. Gelin birlikte Ergene’ye gidelim. Ergene’nin neresinde isterseniz beraber suya girelim bakalım temiz mi, kirli mi hep birlikte görelim” dedi. Marmara Denizi’nin çevresindeki sanayi tesislerinin atıklarının ve arıtma konusunun denetiminin en sert şekilde yapılması gerektiğini dile getiren Öztunç, “Kanal İstanbul ucubesinden vazgeçilmelidir. Kanal İstanbul ucubesi Marmara Denizi’nin tabutuna çakılmış 4’üncü çivi, son çivi olacaktır. Kanal İstanbul, Marmara Denizi’ni tam bitirecektir.  Marmara Denizi’nde yaşanan bu sorun balıkçıları, balıkçılık sektörünü bitirmektedir. Balıkçılara ekonomik destek sağlanmalıdır” diye konuştu.

 

“TBMM HAREKETE GEÇMELİDİR”

 

Marmara Denizi’nde müsilaj sorunuyla ilgili Türkiye Büyük Millet Meclisi’nin harekete geçmesi ve bir araştırma komisyonu kurulması gerektiğini kaydeden Öztunç, “Geçtiğimiz hafta içerisinde CHP olarak TBMM Başkanlığına verdiğimiz araştırma komisyonu önergemiz AKP ve MHP’nin oylarıyla reddedildi. Marmara Denizi’ndeki sorunun ciddi olduğunu belirten Öztunç, “Bu yılların birikimiyle olmuştur. Bir bardak düşünün ağzına kadar su dolu. Sonuna bir damla gelince taşar. Marmara Denizi’nde de bu yaşanmıştır. BU yüzden Marmara Denizi’nim eski günlere dönmesi için, Marmara Denizi’nden yaşamın sürmesi için herkes üzerine düşeni yapmalıdır. Bu işi bir siyasi mesele haline getirmemek gerekiyor. O yüzden TBMM araştırmalıdır, tüm siyasi partilerin katılımıyla, bilim insanları, hocalar, akademisyenler, balıkçılık sektöründen geçinen insanlar çağırılmalı ve bu konuda çalışmalar yapılmalıdır” dedi.

 

Haber / Gülveren ALTUNOĞLU