Sınav öncesinde mutlaka kahvaltı edilmeli

Yaklaşık 1 milyon öğrenci, 6 Haziran 2021 Pazar günü gerçekleştirilecek Liselere Geçiş Sınavı (LGS) için heyecanla bekliyor. Bu süreçte beslenmenin önemine işaret eden uzmanlar, sınav öncesinde doÄ

YAŞAM SAĞLIK 3.06.2021 14:13:00 0
Sınav öncesinde mutlaka kahvaltı edilmeli

Beslenme ve Diyet Uzmanı Özden Örkcü, 6 Haziran Pazar günü gerçekleştirilecek Liselere Geçiş Sınavı (LGS) öncesinde beslenmeye ilişkin tavsiyelerde bulundu.

 

ZİHNİ STRESTEN KORUMAK İÇİN KURU BAKLAGİL, KIRMIZI ET, AY ÇEKİRDEĞİ

 

B grubu vitaminlerinin zihni strese, yorgunluğa, paniğe karşı koruduğunu kaydeden Özden Örkcü, “B vitamini yetersizliğinde konsantrasyon düşüklüğü, unutkanlık ve öğrenme zorluğu zekâ ve hafıza performanslarının zayıflaması gibi sonuçlar ortaya çıkmaktadır. Kuru baklagiller, kırmızı et, ay çekirdeği, balık, yoğurt, süt, peynir, yeşil yapraklı sebzeler, tavuk eti, yerfıstığı, muz, kavun, brokoli, ıspanak, domates, yumurta, kavun ve enginar B grubu vitaminlerinden zengindir. B vitamininin sinir sisteminden beyin fonksiyonlarına kadar güçlü iletişim kurmayı ve bilinç yanında hafızayı da güçlendirdiği bilinmektedir” dedi. 

 

BEYİN SAĞLIĞI İÇİN YEŞİL YAPRAKLI SEBZELER TÜKETİLMELİ

 

Folik asitin beyin gelişimi için önemine işaret eden Özden Örkcü, “Beyin gelişimi ve zekâ üzerine olan etkileri daha anne karnından itibaren takip edilmektedir. Folik asit yetersizliği zekâ geriliğine sebep olabilmektedir. Bir nevi beynin gıdası diyebiliriz. Özellikle yeşil yapraklı sebze ve meyve, pirinç tüketerek folik asit ihtiyacını rahatlıkla karşılayabiliriz” diye konuştu.

 

OMEGA 3, HAFIZAYI GÜÇLENDİRİYOR

 

Omega 3 yani yağ asitleri içerisinde DHA ve EPA denilen bileşenlerin bulunduğunu kaydeden Özden Örkcü, “Bu bileşenler, beyin fonksiyonlarını düzenlemede, zekâ gelişimini ve hafızayı güçlendirmede etkin rol üstlenir. Avustralya’da yapılan bir araştırmaya göre 6 ay boyunca düzenli Omega 3 tüketen çocukların diğerlerine göre hafıza testlerinde daha iyi sonuç aldıklarını göstermiştir. Omega 3 yağ asitlerinden zengin sardalye, ton balığı, somon balığı, koyu yeşil yapraklı sebzeler, keten tohumu gibi besinlerde daha çok bulunmaktadır” dedi. 

 

PROTEİN MUTLAKA TÜKETİLMELİ!

 

Özden Örkcü, diğer tavsiyelerini de şöyle sıraladı: “Yeterli miktarda protein tüketilmesi uyku halinin azalmasını ve enerjinin tamamen kullanılmasını sağlar. Balık, et, yumurta, fındık, fıstık ve ceviz kaliteli protein kaynaklarıdır ve içerdikleri yağ asitleri de beyin damarlarının beslenmesi açısında oldukça önemlidir. Ders çalışırken; şeker ve şekerli yiyecekler, cipsler, kuruyemişler, gazlı içecekler, bisküviler krakerler.. gibi besinler yerine süt, yoğurt, sütlü tatlılar, ekmek arası peynir, taze sıkılmış meyve suları, taze meyve ve sebzeler ile kuru meyveler tercih edilmelidir.”

 

GAZ YAPICI VE LİFLİ BESİNLERE DİKKAT!

 

Sınavdan bir gün önce kuru baklagiller gibi gaz yapıcı besinlerin, lif ve yağ içeriği yüksek yiyeceklerin tüketiminde dikkatli olunması gerektiğini belirten Özden Örkcü, “Sınav anında adrenalinin seviyesinin yükselmesiyle birlikte sindirim sistemimiz daha fazla çalışmaya başlar ve sınav anında acaba tuvalet ihtiyacım olur mu kaygısını yaşamamamıza neden olur. Vücudun alışık olmadığı hiçbir besin sınav öncesinde tüketilmemelidir. Sınav sırasında mide ve sindirim sistemi sorunları yaşanma riskini artırabilir” uyarısında bulundu.

 

SINAV SABAHI MUTLAKA KAHVALTI EDİLMELİ

 

Sınav sabahı mutlaka kahvaltı edilmesi gerektiğini belirten Özden Örkcü, “Sadece kahvaltıda ağır yiyecekler tüketmeyin. Düzenli kahvaltı yapma alışkanlığı kazanılmalı ve sınav günü mutlaka kahvaltı edilmelidir. Gece boyu açlıktan sonra vücudumuz ve beynimiz güne başlamak için acil olarak enerjiye gereksinim duyduğundan, kahvaltı yapılmadığı takdirde; dikkat daha çabuk dağılır, baş ağrısı ve yorgunluk oluşur” diye konuştu.

 

Haber / Erdal AYDIN